Στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση

Η Χάγη έγινε πρόσφατα η πρώτη πόλη στον κόσμο που θέσπισε νόμο απαγόρευσης διαφημίσεων που προωθούν προϊόντα ορυκτών καυσίμων και υπηρεσίες που επιβαρύνουν το κλίμα. Το παράδειγμα της ολλανδικής πόλης είναι ένα από τα πολλά που επιβεβαιώνουν πως η κλιματική κρίση έχει αλλάξει την ενεργειακή ατζέντα πολλών περιοχών, ακόμη και στη χώρα μας. Εντός των ελληνικών συνόρων, λοιπόν, αρκετοί είναι οι δήμοι οι οποίοι αλλάζουν πλεύση και αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Περισσότερες από 100 πόλεις από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, το Λος Αντζελες, το Αμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Τορόντο, το Σίδνεϊ και η Πολιτεία της Καλιφόρνιας, συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία για τη σύναψη νέας Διεθνούς Συμφωνίας για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων. Πρόσφατη προσθήκη στη μακρά αυτή λίστα είναι κι ένας ελληνικός δήμος – ο πρώτος από τη χώρα μας –, ο Δήμος Φυλής.

Μάλιστα, η προτεινόμενη Συμφωνία θα έχει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας παραγωγής των ορυκτών καυσίμων, προάγοντας την επιβεβλημένη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζεται από ένα αυξανόμενο παγκόσμιο δίκτυο, καθώς πέρα από τη στήριξη που έχει λάβει μέχρι στιγμής από 13 κράτη, υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση είναι ο Δήμος Φυλής, ένα όραμα δεκαετιών του δημάρχου της πόλης, Χρήστου Παππού. «Η ενεργειακή αυτοτέλεια ήταν το όνειρό μου, το να ζεις, δηλαδή, από τον ήλιο. Ως χώρα θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει το θέμα της ενέργειας με ρεύμα από φωτοβολταϊκά και μπαταρίες» εξηγεί στα «ΝΕΑ».

«Να βγάλουμε πράσινο υδρογόνο»

Ο Δήμος της Δυτικής Αττικής έχει ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά μέσα στη χωματερή, δυναμικότητας 10 MW, με το ρεύμα που θα συλλέγεται να καταλήγει δωρεάν σε 840 οικογένειες του δήμου. «Και με το υπόλοιπο θα καλύπτουμε το ρεύμα που απαιτείται για τις ανάγκες του δημοτικού φωτισμού» προσθέτει ο δήμαρχος. Το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και πάλι στη χωματερή, αυτή τη φορά δυναμικότητας 250 MW, αλλά και μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας 270 MW, με τον δήμο να έχει υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας με 42 μεγάλους δήμους της χώρας για παροχή φθηνού ρεύματος «ενώ με το ρεύμα που θα περισσεύει το σχέδιο είναι να βγάλουμε πράσινο υδρογόνο».

Ο Δήμος Φυλής, όμως δεν είναι ο μόνος ελληνικός δήμος που προσπαθεί να καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα. Η Χάλκη, το νησί των 28 τετρ. χλμ., έχει διανύσει πολλά… μίλια στον αγώνα της πλήρους απανθρακοποίησης, και μάλιστα φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη περιοχή που θα το πετύχει πριν από το χρονικό ορόσημο του 2050 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ενεργειακή κοινότητα, το φωτοβολταϊκό πάρκο, που έχει εξασφαλίσει στο 80% των κατοίκων μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος, η αλλαγή του δημοτικού στόλου σε ηλεκτρικό αλλά και η παραγωγή ενέργειας από τα κύματα της θάλασσας, που είναι το επόμενο βήμα, έχουν βάλει στον διεθνή «πράσινο» χάρτη το μικρό νησί.

Περίπου 77 ναυτικά μίλια μακριά από τη Χάλκη ένα ακόμη νησί έκανε αυτοσκοπό την ηλεκτροκίνηση – περισσότερα από 150 ηλεκτρικά οχήματα κυκλοφορούν ήδη στο νησί – και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών και συσσωρευτών αποθήκευσης, προκειμένου σε πρώτη φάση να καλύπτει περίπου το 60% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού και το 100% των αναγκών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Το σκεπτικό, άλλωστε, της Δημοτικής Αρχής ήταν να μετατραπεί η «πεταλούδα του Αιγαίου» σε τόπο χωρίς αυτοκίνητα που θα εκπέμπουν καυσαέρια και χωρίς εργοστάσιο της ΔΕΗ, που καίει οχτώ τόνους πετρελαίου καθημερινά, προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα νησί 1.300 κατοίκων.