Παρά τη δημόσια πεισματική άρνηση της Αγκυρας αλλά και τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας ότι δεν υφίσταται συζήτηση για λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, η Λευκωσία εκτιμά πως έστω και αργά κάτι κινείται σε σχέση με το πρόβλημα. Αποτιμά θετικά τις τελευταίες εξελίξεις τόσο σε επίπεδο σημειολογίας όσο και ουσίας.
ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ
Αρμόδια πηγή στη Λευκωσία δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως παρά τα όσα δηλώνει επίσημα η Αγκυρα οι συνθήκες επιβάλλουν τη συνέχιση της προσπάθειας, όταν μάλιστα η Τουρκία βρίσκεται σε μια πορεία αναθέρμανσης του διαλόγου της με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και υπό την πίεση της αλλαγής ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία η Λευκωσία επίσης αποτιμά θετικά. Αυτό συμβαίνει καθώς η στρατηγική συνεργασία με την Ουάσιγκτον δεν επηρεάζεται, άλλωστε ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Τραμπ και θα συνεχιστεί. Θετική θα είναι και η προσέγγιση και του νέου ΥΠΕΞ, όπως εκτιμάται, αφού ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν πίσω από το East Med Act, το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο ήταν και η απαρχή για τον διάλογο ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγέθη αλλάζουν ή ότι η Κύπρος μπορεί να έχει για τις ΗΠΑ τη σημασία που έχει η Τουρκία. Ομως σε ένα πλαίσιο ξεκάθαρης αναδιαμόρφωσης της Μέσης Ανατολής και της επιδιωκόμενης παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, η Λευκωσία καθίσταται πια αναπόσπαστο μέρος σ’ αυτή την προσπάθεια και τη σημασία της αυτή την εκφράζει η Ουάσιγκτον δημόσια, απλά όσο και ξεκάθαρα. Για αυτό και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε για πρώτη φορά να στείλει και δημόσια το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει την παραχώρηση βάσης στις ΗΠΑ, επισήμως για ανθρωπιστικές αποστολές αν και όλοι γνωρίζουν πως η αναφορά στη μορφή των αποστολών αν και είναι αληθής επεδίωκε να κρατηθούν τα προσχήματα και να καταγραφούν αντιδράσεις. Στη μεν Κύπρο η μόνη αρνητική αντίδραση προήλθε, όπως πάντα, από το ΑΚΕΛ, η δε Αγκυρα επανέλαβε πολύ προσεκτικά ότι παρακολουθεί το ζήτημα διατυπώνοντας κάποιες ενστάσεις. Η εκτίμηση στην Κύπρο είναι πως με την προώθηση αυτού του σχεδιασμού με τις ΗΠΑ και με την εποικοδομητική στάση της Λευκωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι της Τουρκίας – έναντι ανταλλαγμάτων ή έστω κινήσεων στο Κυπριακό – ενδέχεται να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες θα ωθήσουν την Αγκυρα σε μια πιο θετική ή τουλάχιστον μια μη αδιάλλακτη στάση.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
Πρακτικά πάντως δεν πρέπει να αναμένεται κάτι θεαματικό το αμέσως επόμενο διάστημα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος η οποία φροντίζει να στέλνει παντού και με κάθε ευκαιρία μηνύματα για το πόσο σημαντικό θεωρεί το πλαίσιο της λύσης να διατηρηθεί και να παραμείνει εντός του ΟΗΕ, θεωρεί πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη το πράσινο φως που έλαβε από όλα τα μέρη ο Αντόνιο Γκουτέρες για μια διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, δηλαδή με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Μετά την εξέλιξη αυτή, η βοηθός γενική γραμματέας του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο αναμένεται στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσει το έδαφος. Τη λήψη του ΟΚ και από την Αγκυρα μετέφερε στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Μπακού στο περιθώριο της 29ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP29, η οποία σηματοδότησε και την πρώτη επίσημη επαφή κύπριων και αζέρων αξιωματούχων στα χρονικά.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ
Το Αζερμπαϊτζάν, ο εγγύτερος – εθνικά – λαός στην Τουρκία δεν συνήψε ποτέ διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, παρότι την αναγνωρίζει και, βέβαια, την ίδια ώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τουρκικών προσπαθειών για αναγνώριση ή έστω αναβάθμιση του ψευδοκράτους, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει. Πηγή στη Λευκωσία, γνώστης του τι διημείφθη ανάμεσα στους προέδρους Χριστοδουλίδη και Αλίγιεφ αλλά και κυρίως στους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι είχαν συνάντηση, σημείωσε ότι η ειλικρίνεια επί συμφωνιών αλλά και διαφωνιών δημιούργησε ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στα δύο μέρη.