Σε Σύσταση για συνταξιοδοτικά δικαιώματα γυναίκας στην ΕΦ, προέβη η Επ. Διοικήσεως
Να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να καταβληθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα γυναίκας που υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά και είχε λάβει άδεια για λόγους εγκυμοσύνης και δεν προσμετρήθηκε, ζητά από το Υπουργείο Άμυνας ή/και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού με Σύστασή της, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, μετά από εξέταση παραπόνου που υποβλήθηκε δυνάμει του περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμου του 2004.
Σύμφωνα με την Σύσταση της Επιτρόπου, από την έρευνα εξήχθη το συμπέρασμα ότι το γεγονός πως η υποχρεωτική διετής άδεια λόγω εγκυμοσύνης που είχε δοθεί στην παραπονούμενη το 1993, κατά την πρόσληψή της στην Εθνική Φρουρά, χαρακτηρίστηκε ως «άδεια για προσωπικούς λόγους» και όχι ως «άδεια για σκοπούς δημόσιας πολιτικής», η οποία και οδήγησε στο να μη θεωρείται αυτή ως συντάξιμη, βάσει του περί Συντάξεως Νόμου [άρθρο 14(ζ) του Ν. 97(Ι)/1997].
Όπως εξηγείται, αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να παραβιάζεται ο Περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση Νόμων του 2002 έως 2024 [Ν.205(Ι)/2002] και των Περί ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας Νόμων του 2002 έως 2014 [Ν. 177(I)/2002].
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παραβίαση παράγει τα αποτελέσματά της στο παρόντα χρόνο, εφόσον επηρεάζει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα της παραπονούμενης, και συνιστά άμεση διάκριση λόγω φύλου που δεν επιδέχεται αιτιολόγησης.
«Ως εκ τούτου εισηγήθηκα όπως η διάκριση αυτή επανορθωθεί και ταυτόχρονα καταβληθεί αναδρομικά στην παραπονούμενη, από τον χρόνο της συνταξιοδότησής της, η διαφορά στη σύνταξη και σε οποιαδήποτε συναφή δικαιώματα αποστερήθηκε», σημειώνει στην Σύστασή της η κ. Λοττίδη.
Ακόμη, καλεί το Υπουργείο Άμυνας ή/και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει η παραπονούμενη επανακαθοριστεί, αφού προσμετρηθεί στον χρόνο υπηρεσίας της η περίοδος υποχρεωτικής άδειας άνευ απολαβών, και επιπλέον καταβληθεί αναδρομικά στην παραπονούμενη, από τον χρόνο της συνταξιοδότησής της, η διαφορά στη σύνταξη και σε οποιαδήποτε συναφή δικαιώματα αποστερήθηκε.
Καλεί επίσης, «με όμοιο τρόπο όπως εξεταστούν και τύχουν χειρισμού οποιεσδήποτε αντίστοιχες με της παραπονούμενης περιπτώσεις οι οποίες είναι ή θα έρθουν εις γνώση του Υπουργείου Άμυνας».
Παράλληλα, σημειώνεται στην Σύσταση ότι κατά τις διαβουλεύσεις, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας έθεσε υπόψη της Επιτρόπου Διοικήσεως την πλήρη συμφωνία του Υπουργείου με τα πορίσματα της Έκθεσης και εξήγησε ότι εξ υπαρχής υπήρχε η διάθεση του Υπουργείου να βρει λύση στο εν λόγω πρόβλημα και για αυτό τον λόγο είχε ζητήσει καθοδήγηση από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεση του Υπουργείου να συμμορφωθεί άμεσα με οποιαδήποτε Σύσταση υποβληθεί, αφού αυτή θα αποσκοπεί στην υποχρέωση τήρησης της αρχής της ισότητας, καθώς και προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.
Αναφέρεται ότι η εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού εξέφρασε τη διάθεση του Τμήματος να συνεργαστεί ώστε να βρεθεί η πλέον κατάλληλη λύση για άρση της διάκρισης και για αποκατάσταση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων της παραπονούμενης.
Τέλος, σημειώνεται ότι η παραπονούμενη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πόρισμα της Έκθεσης, αναφέροντας πως με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί η εις βάρος της διάκριση ως προς τα συνταξιοδοτικά της δικαιώματα, για την περίοδο των δύο ετών, κατά την οποία βρισκόταν σε υποχρεωτική άδεια άνευ απολαβών.
Πηγή: ΚΥΠΕ