Τι έχει στο μυαλό του ο Κασσελάκης

Πώς μοιάζει η επόμενη μέρα για τον Στέφανο Κασσελάκη;

Το μισθωτήριο για τα γραφεία στον Ταύρο αναγράφει ως καταληκτική ημερομηνία την 2η ημέρα του Δεκεμβρίου – άρα, σε επίπεδο οργανωτικό, το «στρατηγείο» του ψάχνει ήδη για νέα στέγη, κατά προτίμηση κοντά σε μετρό, δεν αποκλείεται στο κέντρο, στο Γκάζι ή τον Κεραμεικό.

Ομως αυτό είναι ίσως το πιο εύκολο του εγχειρήματος: από εδώ και πέρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στην άμεση δημιουργία ενός κομματικού οργανισμού, γνωρίζοντας πως παράλληλα θα δέχεται τα πυρά του κόμματος στο οποίο ηγούνταν έως τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

«Δεν φύγαμε, μας έδιωξαν», είναι η φράση που λέγεται συχνά ανάμεσα στους υποστηρικτές του, περιγράφοντας, όπως και ο ίδιος, το νέο κόμμα ως «συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς ο σημερινός, στη δική τους οπτική, έχει απωλέσει τις δημοκρατικές ιδιότητές του με αποκορύφωμα τις (όπως περιγράφονται) «αντιδημοκρατικές πρακτικές» που εκτυλίχθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πανίσχυρες οργανώσεις»

Ως βάση γι’ αυτή την προσπάθεια, έχει τα μέλη που αυτές τις μέρες υπογράφουν τις παραιτήσεις τους από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις ώρες – οι περισσότεροι εκ των οποίων όχι μόνο είναι γνωστοί στα στελέχη που στηρίζουν τον Κασσελάκη από τις οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές συνέδρων και μέσω της οργάνωσης που έγινε από το επιτελείο του, και σε διαδικτυακό επίπεδο.

Πρόκειται για έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό μελών που δηλώνουν την αποχώρησή τους αυτές τις μέρες, ειδικά στην Αττική και κυρίως στην Α’ Αθήνας, όπου γίνεται αναφορά για αποχωρήσεις και μελών των συντονιστικών των οργανώσεων σε Εξάρχεια, Πατήσια, Παγκράτι, Πετράλωνα, Γκύζη και Πλατεία Αμερικής – παρόμοιες επιστολές αποχώρησης υπάρχουν και στην Α’ Θεσσαλονίκης, στην ΟΜ Λευκού Πύργου.

Σχέδιο οργάνωσης

Με βάση το σχέδιο οργάνωσης που φτιάχνεται αυτές τις μέρες, αλλά και τα όσα είχε προτείνει ο Κασσελάκης για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως το σχήμα που θα δημιουργηθεί θα βασίζεται στην αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση, με οργανώσεις πανίσχυρες που θα αποφασίζουν για κάθε τοπικό ζήτημα (και ένα «συντονιστικό» ανά περιφέρεια), αλλά και υβριδικές παρεμβάσεις, τόσο με παραδοσιακό κομματικό τρόπο όσο και μέσα από τη διαδικτυακή διαβούλευση για τις πιο κεντρικές αποφάσεις.

Η αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή, που κατά πάσα πιθανότητα θα ονομάζεται Εθνικό Συμβούλιο, δεν θα έχει τη λογική του ανώτατου πολιτικού οργάνου, αλλά ενδεχομένως θα συγκαλείται μόλις δύο φορές τον χρόνο, μια στην αρχή του χρόνου για να θέτει την πολιτική στόχευση και μια στο τέλος, για τον απολογισμό.

Προοδευτικός μπαλαντέρ

Η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος αναμένεται να είναι έτοιμη, είπε ο Μανώλης Καπνισάκης (Σκάι), έως το τέλος του 2024 – καταβάλλεται προσπάθεια να είναι έτοιμη έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Και μόνο η επιλογή της διακήρυξης παραπέμπει σε ένα κόμμα κεντροαριστερό, ωστόσο, όπως είπε ο Κασσελάκης, ο διαχωρισμός μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς «δεν έχει πια σημασία» – το νέο κόμμα αναμένεται να απευθύνεται από τη «θεσμική» Δεξιά ή Κεντροδεξιά έως τη «δημοκρατική» Αριστερά.

Πέριξ του ΠΑΣΟΚ

Με θέσεις που είτε θα βρίσκονται πιο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (παράδειγμα, λένε από την πλευρά Κασσελάκη, το Παλαιστινιακό και τα δικαιώματα) είτε θα κινούνται πέριξ του ΠΑΣΟΚ, όπως στα ελληνοτουρκικά (πιο κοντά στην ανδρεοπαπανδρεϊκή προσέγγιση απ’ ό,τι στην εκσυγχρονιστική) είτε θα προσομοιάζουν στους Δημοκρατικούς – εξού και η λογική του «business friendly» κόμματος.

Πρώτος στόχος είναι η είσοδος στη Βουλή, με την εκτίμηση ότι ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκτήσει κύριο αντίπαλο και δεν θα τον βρει ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά το όνομα, αυτό θα αποφασιστεί από τη βάση.

Αυτό που πρέπει να αποκλείεται, ως προς τις προτάσεις που θα τεθούν προς ψήφιση, είναι να υπάρχει κάποιο με τη λέξη «Αριστερά» μέσα, ενώ όσοι γνωρίζουν τον Κασσελάκη ποντάρουν στο ότι το όνομα του νέου κόμματος δεν θα παραπέμπει σε τίποτα ως τώρα γνωστό και θα μοιάζει περισσότερο στη λογική που ακολούθησε, στην ονομασία του, το Ποτάμι.