«Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν έπρεπε να συμβεί»

Χωρίς σοβαρές αναταράξεις ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες η μαραθώνια διαδικασία της ακρόασης του έλληνα υποψήφιου επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα, η οποία προβλέπεται προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού που προτάθηκε να αναλάβει. Με επικεφαλής της διαδικασίας ακρόασης τη γαλάζια ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Τζιτζικώστας, μιλώντας ενώπιον ευρωβουλευτών – μελών της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, επέλεξε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, να παραθέσει τις προτεραιότητες που συνιστούν το όραμά του για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτάσσοντας ως κορυφαία προτεραιότητα τον παράγοντα της ασφάλειας.

Τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του όσο και αργότερα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών (της Φινλανδής Μέρια Κίλονεν και της Ελενας Κοντουρά του ΣΥΡΙΖΑ), ειδική αναφορά έκανε ο Τζιτζικώστας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι «δεν έπρεπε να έχει συμβεί».

«Εχουμε κοινούς κανόνες»

Ο ίδιος μάλιστα δεσμεύτηκε πως, στο πεδίο της ασφάλειας σκοπεύει να είναι αυστηρός με όλα τα κράτη – μέλη, ξεκινώντας από την Ελλάδα. «Εχουμε κοινούς κανόνες και εργαλεία για την πρόληψη τέτοιων δυστυχημάτων, αλλά δεν τηρούνται ή δεν εφαρμόζονται πάντα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Θα εργαστώ για να το αλλάξω αυτό», τόνισε ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν θα διστάσει ούτε μια στιγμή, αφού αναλάβει καθήκοντα και ενημερωθεί σχετικά, να πράξει ό,τι προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.

Επέμεινε δε, στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων επισημαίνοντας την ανάγκη επενδύσεων και ενός εναρμονισμένου συστήματος σε έναν «από τους πιο “πράσινους” τρόπους μεταφοράς που υπάρχουν, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Αλλα ζητήματα στα οποία τοποθετήθηκε ο έλληνας υποψήφιος επίτροπος ήταν ο στρατηγικής σημασίας τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας (για τον οποίο έθεσε συγκεκριμένους στόχους που συμπυκνώνονται σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης), η ναυτιλία (για την οποία δεσμεύτηκε για την παρουσίαση ολοκληρωμένης στρατηγικής), η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος στις μεταφορές (με την επίτευξη προκαθορισμένων κλιματικών στόχων) καθώς και το ζήτημα των πλοίων – φαντασμάτων που διακινούν ρωσικό πετρέλαιο, για το οποίο δήλωσε πως «αν δεν υπάρξει συμμόρφωση», θα δράσει αποφασιστικά κατά κάθε χώρας – μέλους.

Θέση ξεκάθαρη πήρε ο Απόστολος Τζιτζικώστας όμως και για ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της καινοτομίας (με τον ίδιο να κάνει ειδική αναφορά στο ενιαίο ψηφιακό σύστημα έκδοσης σιδηροδρομικών εισιτηρίων που θα λειτουργήσει το 2025), την ενίσχυση των υποδομών, τις πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν συνθήκες κατάλληλες για τον στόχο της «ενιαίας αγοράς» ενώ τοποθετήθηκε και για τον τουρισμό δηλώνοντας πως επιθυμεί «να παραμείνει η Ευρώπη κορυφαίος τουριστικός προορισμός» με μεταφορά της διαχείρισης του τομέα «σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

«Καλά ενημερωμένος»

Σύμφωνα με σχόλιο του “Politico”, ο υποψήφιος έλληνας επίτροπος παρουσίασε κατά τη διαδικασία ακρόασης απαντήσεις που ήταν «εύγλωττες», ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε για τα θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του «καλά ενημερωμένος». Ηδη από την έναρξη της διαδικασίας πάντως, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ξεκαθάρισε πως ο Τζιτζικώστας είχε ολοκληρώσει τις πρώτες δύο «δοκιμασίες» που προβλέπονται για την έγκριση των 26 νέων επιτρόπων: τις γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών των συναρμόδιων επιτροπών καθώς και την εξέταση της δήλωσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει αν προκύπτουν συγκρούσεις συμφερόντων οικονομικού χαρακτήρα, και η οποία, όπως ξεκαθάρισε η γαλάζια ευρωβουλευτής, διεξήχθη επιτυχώς. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της χθεσινοβραδινής ακρόασης του υποψήφιου έλληνα επιτρόπου αναμενόταν να γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω ψηφοφορίας μεταξύ των ευρωβουλευτών.

Επισημαίνεται ότι την ώρα των ερωτήσεων της Ελενας Κουντουρά στον Τζιτζικώστα, η ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μαρία Ζαχαρία, η οποία δεν είναι μέλος της Επιτροπής Μεταφορών, εισέβαλε στην αίθουσα και άρχισε να μοιράζει φυλλάδιο για τα Τέμπη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία ζήτησε την απομάκρυνσή της από την αίθουσα της ακρόασης.