Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφασίσει μέσα στους επόμενους μήνες για το μείζον ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας κατέθεσαν ήδη τις πρώτες αιτήσεις ακύρωσης με το σκεπτικό ότι η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και επτά πανεπιστημιακοί ζητώντας την ακύρωση ως αντισυνταγματικών των διατάξεων του νόμου 5094/2024 που προβλέπουν την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Αντικείμενο των προσφυγών είναι η ακύρωση δύο υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων «έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την απόλυτη απαγόρευση από το Σύνταγμα άλλης μορφής νομικών προσώπων, εκτός από ΝΠΔΔ, για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης και λόγω της αντισυνταγματικότητας αυτής πρέπει οι προσβαλλόμενες πράξεις να ακυρωθούν».
Ακόμη, σημειώνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος λόγω «έλλειψης σαφών κριτηρίων και πλήρους αοριστίας των διατάξεων του νόμου 5094 του 2024 αναφορικά με τις προϋποθέσεις και το ελάχιστο του ποιοτικού περιεχομένου της εκπαιδευτικής και της συμφωνίας μεταξύ του μητρικού ιδρύματος και παραρτήματος στην Ελλάδα». Δηλαδή «χορηγείται εν λευκώ γενική και αόριστη εξουσιοδότηση από τον νόμο στα ισχύοντα στο μητρικό ίδρυμα της αλλοδαπής».
Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές θέτουν επί τάπητος και έναν ακόμα κίνδυνο, αναφέροντας ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να οδηγήσει σε κλείσιμο Τμημάτων των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα επί ζημία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και των μελών ΔΕΠ αυτής.