Αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των τελών διεκπεραίωσης διαθήκης από το Δικαστήριο (probate fees), το οποίο προβλέπει απαλλαγή για περιουσίες έως 250.000 δολάρια, αλλά σημαντικές αυξήσεις για μεγαλύτερες κληρονομιές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βικτώριας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για έναν «φόρο μετά θάνατον εν κρυπτώ» (death tax by stealth).
Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Enver Erdogan, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα probate fees θα μετακινηθούν από σταθερό συντελεστή σε κλιμακωτό σύστημα από τις 18 Νοεμβρίου.
Ως εκ τούτου, προβλέπεται οι κληρονόμοι για περιουσία (estate) αξίας μεταξύ 250.000 και 500.000 δολαρίων θα πρέπει να πληρώνουν πλέον 514,40 δολάρια, από 68,60 δολάρια, μία αύξηση περίπου 650%.
Για περιουσία αξίας μεταξύ 500.000 και 1 εκατ. δολαρίων τα τέλη θα αυξηθούν κατά 180%, από 367,40 δολάρια σε 1.028,80 δολάρια, ενώ για περιουσία αξίας μεταξύ 1 και 2 εκατ. δολαρίων θα αυξηθούν κατά 250%, από 685,90 δολάρια σε 2.400,50 δολάρια.
Για περιουσία αξίας μεταξύ 2 και 3 εκατ. δολαρίων το νέο τέλος θα είναι 4.801 δολάρια, από 1.502,40 δολάρια.
Θα εισαχθούν επίσης τρία νέα κλιμάκια για περιουσίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων: 7.185,20 δολάρια για περιουσία αξίας 3 έως 5 εκατομμυρίων δολαρίων, 12.002,60 δολάρια για περιουσία αξίας 5 έως 7 εκατομμυρίων δολαρίων και 16.803,60 δολάρια για περιουσία αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω.
Με τα probate fees να έχουν προηγουμένως περιοριστεί στα 2.318,90 δολάρια, αυτό αποτελεί μία αύξηση έως και 625%.
Η κυβέρνηση επισήμανε ότι οι μεγάλες περιουσίες άνω των 3 εκατ. δολαρίων αποτελούν λιγότερο από το 6% του συνόλου των αιτήσεων, αλλά καταλαμβάνουν τον περισσότερο χρόνο του Δικαστηρίου, λόγω διαφορών σχετικά με την εγκυρότητα της διαθήκης, ασαφών περιουσιακών δικαιωμάτων ή αντιληπτών αδικιών μεταξύ των δικαιούχων.
Ο κ. Erdogan δήλωσε ότι τα τρέχοντα probate fees (τα τέλη αυτά είναι ουσιαστικά το διοικητικό κόστος που καταβάλλεται στο Δικαστήριο για την επικύρωση και την έγκριση της διανομής της περιουσίας ενός ατόμου) δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος αυτών των τύπων μακροχρόνιων διαφορών.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο, καταργώντας τα τέλη διεκπεραίωσης διαθήκης για τις μικρές περιουσίες. Παράλληλα, η Βικτώρια θα συνεχίσει να έχει χαμηλότερα τέληαπό συγκρίσιμες πολιτείες, όπως η Νέα Νότια Ουαλία και η Νότια Αυστραλία, για περιουσίες αξίας μικρότερης των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των περιουσιών που κληροδοτούνται στη Βικτώρια».
Στη Ν.Ν.Ουαλία, το υψηλότερο τέλος διαθήκης είναι 6.931 δολάρια και καλύπτει όλες τις περιουσίες αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στη Νότια Αυστραλία, το υψηλότερο τέλος διαθήκης είναι 3.826 δολάρια και καλύπτει όλες τις περιουσίες αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
«Για το πολύ μικρό ποσοστό των κατοίκων της Βικτώριας που έχουν να κάνουν με περιουσίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τα τέλη θα αυξηθούν για να καλύψουν το επίπεδο της διαχείρισης και της επίλυσης των διαφορών που συχνά απαιτούν αυτές οι πολύπλοκες αιτήσεις στο Δικαστήριο».
«Αυτές οι αλλαγές θα διασφαλίσουν ότι το μέγιστο ποσό που θα πληρωθεί για μία περιουσία σε τέλη διεκπεραίωσης διαθήκης είναι το 0,24% της αξίας της – διατηρώντας το δίκαιο για όλους όσοι ‘περιηγούνται’ στα Δικαστήριά μας».
Βάσει των αλλαγών, όπως προαναφέρθηκε, για περιουσία αξίας μικρότερης των 250.000 δολαρίων δε θα υποχρεούνται πλέον να καταβάλλονται probate fees.
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το 20% των αιτήσεων εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
Η υπουργός Στέγασης, Harriet Shing, επισήμανε ότι «προηγουμένως, είχαμε ένα σύστημα που δεν αντικατόπτριζε στην πραγματικότητα το εύρος των περιουσιών από άποψη αξίας».
«Είχαμε ανθρώπους που πλήρωναν τέλη (για περιουσίες) γύρω στα 130.000 δολάρια και άνω, και το αυξήσαμε (το όριο της απαλλαγής) σε 250.000 δολάρια. Βεβαιωθήκαμε επίσης ότι διατηρούμε τα ποσοστά αυτά ευθυγραμμισμένα με άλλες Πολιτείες και ότι σε σύγκριση, ας πούμε, με τη Ν.Ν.Ο. ή το Κουίνσλαντ, τα ποσοστά μας παραμένουν παρόμοια».
«Θέλουμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι όταν έχουμε περιουσίες υψηλότερης αξίας – δηλαδή άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων – παρέχουμε μια σειρά από εκτιμήσεις κλιμακούμενης κλίμακας. Αλλά τελικά, το 0,24% θα είναι το ανώτατο όριο…».
Ωστόσο, ο «σκιώδης υπουργός» Δικαιοσύνης, Michael O’Brien, επέκρινε την κυβέρνηση για την ανακοίνωση των αλλαγών στο σύστημα την παραμονή της αργίας του Melbourne Cup.
«Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβολή ενός φόρου θανάτου εν κρυπτώ», δήλωσε.
«Το να έχουμε μαζικές αυξήσεις στο ποσό των χρημάτων που πρέπει να πληρώσουν οι οικογένειες που πενθούν όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο για τη διεκπεραίωση της διαθήκης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».
Είπε ότι το Probate Office θα εισπράττει πλέον περισσότερα τέλη από ό,τι κοστίζει η λειτουργία του.
Οι αλλαγές έρχονται μετά από επανεξέταση της λειτουργίας του Probate Office από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, αλλά με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.
Από τους 124 συμμετέχοντες που ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, το 94% δεν υποστήριξε την αύξηση των τελών, με την πλειονότητα να επικαλείται ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα, τις πιέσεις του κόστους ζωής και την περιορισμένη προσβασιμότητα στη Δικαιοσύνη.
Ο κορυφαίος νομικός φορέας της Βικτώριας, το Law Institute of Victoria, ήταν μεταξύ των επικριτών.
Στην αιτιολογική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα, το Υπουργείο αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «προκλήσεις» για τους εκτελεστές και τους δικαιούχους διαθηκών, οι οποίοι μπορεί να έχουν περιορισμένη προσωπική περιουσία – παρά τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της κληρονομιάς – για να πληρώσουν τα νέα τέλη.
Πρότεινε να πάρουν δάνειο, να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα ή να βρουν δικηγορικό γραφείο που μπορεί να καλύψει τα έξοδα και να τα ανακτήσει από την κληρονομιά αργότερα.
Σχετικά με τις ανησυχίες για την πιθανότητα κακοποίησης ηλικιωμένων, το Υπουργείο δήλωσε ότι είναι «παράλογο στις περισσότερες περιπτώσεις να πιέζεται κάποιος να μεταβιβάσει τα περιουσιακά του στοιχεία πριν πεθάνει για να αποφύγει τα προτεινόμενα τέλη κληρονομιάς», αλλά αναγνωρίζεται ότι «εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος».
The post «Φόρος μετά θάνατον…» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.