Χιλιάδες εκτοπισμένοι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στον Λίβανο μετά την κατάπαυση πυρός (video)

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου ζήτησε την ταχεία επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός τόνισε πως ο στρατός θα “ενισχύσει την ανάπτυξή του” στο νότιο τμήμα της χώρας

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, που είναι επικεφαλής του σιιτικού επιδραστικού κινήματος Αμάλ, έκανε έκκληση σήμερα για ταχεία “επιστροφή” στις εστίες τους των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί ή εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, ο σύμμαχος της Χεζμπολάχ κάλεσε τους Λιβανέζους σε εθνική “ενότητα” και τάχθηκε υπέρ της “επίσπευσης της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας”, η οποία δεν έχει καταστεί δυνατή εδώ και περισσότερο από δυόμισι χρόνια λόγω πολιτικών διαφωνιών.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε σήμερα πως ο στρατός θα “ενισχύσει την ανάπτυξή του” στο νότιο τμήμα της χώρας, που συνορεύει με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Σε διάγγελμά του προς τους Λιβανέζους, κάλεσε το Ισραήλ να “σεβαστεί” την κατάπαυση του πυρός και να “αποσυρθεί από όλες τις περιοχές και τις θέσεις που κατέλαβε” στα σύνορα των δύο χωρών. Ο Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να ανοίξει “μια νέα σελίδα” στην ιστορία του Λιβάνου και έκανε και εκείνος έκκληση για ταχεία εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Λιβανέζοι που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους λόγω των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πήραν τον δρόμο της επιστροφής σήμερα, μόλις τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός έπειτα από δύο μήνες ανοικτού πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το ένοπλο λιβανικό κίνημα που συνδέεται με το Ιράν.

Η εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ από τις 04:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, θέτει τέλος στη σύγκρουση που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους και οδήγησε στον εκτοπισμό 900.000 ανθρώπων στον Λίβανο, εκτοπίζοντας επίσης δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Ισραήλ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα