Όταν δεις, δε ξεχνάς! Σεμινάρια με πραγματικές «σκληρές» εικόνες ως λύση για μείωση θανατηφόρων

Εισήγηση για συμμετοχή σε σεμινάριο αντί πρόστιμο για τροχαία παράβαση – Ποιο το σκεπτικό της πρότασης που έθεσε ενώπιον βουλευτών ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας και πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Ανδρέας Παπάς – «Παιδάκι εκσφενδονίζεται… άθιχτη μοτοσικλέτα, νεκρός επιβάτης χωρίς κράνος» – Μοιράζεται μέσω της Cyprus Times μαρτυρίες γονέων και παπούδων όταν παρακολούθησαν τα σεμινάρια – Πρόταση για τοποθέτηση πινακίδων με πρόστιμα σε συγκεκριμένα σημεία και κλείδωμα τροχού – Υπέρ της δημιουργίας οδικής συνείδησης μέσω της παιδείας κι όχι μέσω της αύξησεις προστίμων – Γιατί τη νύκτα γίνεται πιο επικίνδυνη η οδήγηση

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Η μακάβρια λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που χάνονται στην άσφαλτο μακραίνει επικίνδυνα. Αιτία πρόκλησης των περισσότερων θανατηφόρων ο ανθρώπινος παράγοντας. Πλέον είναι γενικά αποδεκτό ότι στην Κύπρο απουσιάζει η οδική συνείδηση και ως εκ τούτου άνθρωποι χάνονται άδικα και βίαια ή τραυματίζονται σοβαρά αλλάζοντας μία για πάντα τη ζωή τους ολόκληρη τη ζωή τους.

Η δημιουργία κουλτούρας οδικής ασφάλειας θεωρείτε πλέον μονόδρομος ωστόσο, όπως ανέφερε στη Cyprus Times ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας και πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Ανδρέας Παπάς, είναι μία μακροπρόθεσμη αλλά αποτελεσματική λύση για μείωση των δυστυχημάτων. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης μέσω μαθημάτων σε σχολεία αλλά και σεμινάρια στα οποία θα παρακάθονται οι παρανομούντες οδηγοί για να… αποφύγουν το πρόστιμο.

«Η μόνη πραγματική λύση είναι να αποκτήσουμε οδική συνείδηση. Αυτό θα επιτευχθεί εάν από νωρίς όταν ακόμη είναι κανείς παιδί εκπαιδευτεί κατάλληλα. Άρα πρέπει να εισαχθεί σχετικό μάθημα στα σχολεία. Ανάλογα με τη βαθμίδα θα είναι και το υλικό που θα παρουσιάζεται στους μαθητές. Για παράδειγμα σε ένα νήπιο θα ξεκινήσεις μαθαίνοντας με τον ποια είναι τα οχήματα, τι είναι η διάβαση πεζών κτλ. Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών θα έρθουν μετά από δέκα χρόνια όταν το παιδάκι αυτό θα είναι πλέον ενήλικας».

Παράλληλα, όπως τόνισε, τα παιδιά πρέπει να έχουν τα κατάλληλα πρότυπα από την οικογένεια. «Σε συνομιλία που είχα με έναν οδηγό, ο οποίος μου είχε πει ότι κάποιες φορές παραλαμβάνει το εγγονάκι του από το σχολείο, τον ρώτησα να μου απαντήσει με ειλικρίνεια εάν του φοράει τη ζώνη ασφαλείας. Μου απάντησε αρνητικά και του παρέθεσα τους λόγους που δεν το κάνει λέγοντας του τα εξής: διότι είναι καλός οδηγός, δεν τρέχει, δεν είναι μεθυσμένος, είναι κοντινή η απόσταση που θα διανύσουν. Συμφώνησε με όλα και τότε του είπα ότι αυτό που δεν ήξερε ήταν ότι το 8χρονο σήμερα εγγονάκι του, σε 9 με 10 χρόνια πιθανόν να μπει σε όχημα κάποιου φίλου του, να μη φορέσει ζώνη ασφαλείας καθώς έτσι έμαθε και σε περίπτωση που έχουν ατύχημα ενδέχεται να είναι θύμα της ασφάλτου και θα είναι και ο παππούς υπαίτιος γι’ αυτό. Ήταν κάτι που δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό αυτού του ανθρώπου ότι η σημερινή στάση του θα έχει επιπτώσεις στην αυριανή στάση και ζωή του εγγονιού του».

Σεμινάρια αντί για πρόστιμο

Όντας υπέρμαχος της δημιουργίας οδικής συνείδησης μέσω της παιδείας κι όχι μέσω της τιμωρίας και των εξωδίκων, ο κύριος Παπάς εισηγείται την ένταξη στη νομοθεσία εναλλακτικών «ποινών» στους παρανομούντες.

Αντί για καταβολή προστίμου ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σεμινάρια. «Πρόκειται για μία εισήγηση που έθεσα ενώπιον βουλευτών και η οποία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Αγγλία και φαίνεται να έχει αποτελέσματα. Τι κάνουν; Εάν σε σταματήσει ο αστυνομικός και δε φέρεις τη ζώνη ασφαλείας σου τότε αντί να πληρώσεις για παράδειγμα το πρόστιμο των 150 ευρώ ή των 300 εάν θα είναι η δεύτερη που καταγγέλλεσαι μέσα σε τρία χρόνια, θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σεμινάριο από το Τμήμα Τροχαίας. Θα ενημερώνεσαι για τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείς να το πράξεις κι αντί να πληρώσεις το πρόστιμο θα επωμιστείς ένα μικρό ποσό 30-40 ευρώ για τα έξοδα πραγματοποιήσεις του σεμιναρίου».

Και θέλοντας να προλάβει κάποιους που ίσως θέσουν την υποστελέχωση του Αστυνομικού Σώματος ως εμπόδιο στην πραγματοποιήσει των σεμιναρίων ο κύριος Παπάς αναφέρει ότι από τα χρήματα που θα δίνουν οι παραβάτες, ένα ποσό θα δίδεται για τις υπερωρίες των αστυνομικών που θα τα κάνουν και τα υπόλοιπα θα μένουν στην Υπηρεσία.

Εξήγησε δε ότι το σκεπτικό του δεν είναι να μπορούν όλοι οι οδηγοί να αποφεύγουν το πρόστιμο αλλά δίδοντας παράδειγμα για το αδίκημα του αυξημένου ορίου ταχύτητας, θα έχουν τη δυνατότητα όσοι υπερέβησαν το όριο αλλά είναι κοντά στο επιτρεπτό.

«Σκληρές» εικόνες για συνειδητοποίηση

Ερωτηθείς πώς μπορεί με ένα μόνο σεμινάριο να αλλάξει η οδική κουλτούρα κάποιου ο κύριος Παπάς ανέφερε ότι το περιεχόμενο του θα δει από πρώτο χέρι τους κινδύνους που παραμονεύουν μέσα στο οδικό δίκτυο και το πώς κάτι που δεν υπολογίζεις μπορεί να αποβεί μοιραίο.

«Στο σεμινάριο θα παρουσιάζονται οι πιο συχνές αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων στην Κύπρο, που είναι όταν η μη χρήση ζώνης, κράνους, η υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η χρήση τηλεφώνου. Στα σεμινάρια μου παρουσιάζω σχετικά βίντεο με πραγματικά τροχαία. Σε ένα εξ αυτών, ένα αυτοκίνητο το οποίο κινείτο μόνο με 50 km χτύπησε πάνω σε πάσσαλο. Ο οδηγός του εκσφενδονίστηκε στην άσφαλτο επειδή δε φορούσε ζώνη ασφαλείας. Αυτό το παιδί έχασε τη ζωή του. Σε άλλο βίντεο δείχνει γονείς στο όχημα με το παιδί τους το οποίο κάθεται στο πίσω μέρος αλλά δεν είναι προσδεμένο. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ατύχημα με αποτέλεσμα το παιδάκι που δεν έφερε ζώνη, να χτυπήσει στον ανεμοθώρακα και να καταλήξει εκτός του αυτοκινήτου. Όταν δει κανείς αυτά τα περιστατικά δε ξέρω κατά πόσο θα ξαναμπεί στο αυτοκίνητο του χωρίς να βάλει ζώνη ασφαλείας. Δυστυχώς σε πολλά από τα θανατηφόρα στην Κύπρο οι αποβιώσαντες δεν έφεραν ζώνες ασφαλείας».

Ο κύριος Παπάς, μάλιστα, μοιράστηκε μαζί μας και πρόσφατη αποκάλυψη που το έκανε πατέρας που έτυχε να παρακολουθήσει σεμινάριο του λόγω της δουλειάς του. «Σε κάποια στιγμή αυτός ο άντρας, ηλικίας περίπου 45 ετών, ήρθε και μου είπε χαίρομαι πολύ γιατί μου έσωσες τον γιο μου και τότε διερωτήθηκα γιατί. Μου είπε ότι είχε σκοπό να αγοράσει στον 16χρονο γιο του ένα μικρό δίκυκλο για να μεταβαίνει στο σχολείο και στα φροντιστήρια γιατί αυτός και η γυναίκα του δυσκολεύονταν να τον μεταφέρουν. Μετά το σεμινάριο άλλαξε γνώμη καθώς δείξαμε διάφορα βίντεο από τροχαία που δείχνουν να ανακόπτεται η πορεία του μοτοσικλετιστή λόγω απερισκεψίας άλλων οδηγών. Ειδικά στην Κύπρο είναι πολύ επικίνδυνο να οδηγείς μοτοσικλέτα γιατί δεν έμαθαν οι υπόλοιποι οδηγοί να τους σέβονται. Επίσης στα σεμινάρια περιλαμβάνονται και εικόνες από δυστύχημα έξω από σχολείο της Κύπρου όταν κατά την αποχώρηση από το σχολείο αυτοκίνητο χτύπησε ελάχιστα μοτοσικλέτα μαθητή ωστόσο επειδή αυτός δεν έφερε κράνος πέφτοντας στο έδαφος χτύπησε το κεφάλι και απεβίωσε. Σε άλλο θανατηφόρο με ανήλικους σε μοτοσικλέτα, δείχνω φωτογραφία με το δίκυκλο που είναι άθιχτο μετά το δυστύχημα αλλά ένας νέος χωρίς κράνος, που καθόταν ως επιβάτης, πέθανε γιατί δε φορούσε κράνος».

Εξαιρετικά σημαντικό, όπως σημείωσε ο κύριος Παπάς, είναι να μάθουμε να οδηγούμε αμυντικά κάτι που θα μας επιτρέψει να αντιληφθούμε νωρίς ενδεχόμενο λάθος άλλου οδηγού ή πεζού με αποτέλεσμα να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

«Θα έχεις την ευκαιρία να δεις τους κινδύνους που παραμονεύουν μέσα στο οδικό δίκτυο οπτικογραφημένα κι άμα είσαι ένας λογικός άνθρωπος η εκτίμηση η δική μου είναι ότι θα φύγεις και οι εικόνες αυτές θα είναι πάντα στο μυαλό σου. Το ανθρώπινο λάθος μέσα στο οδικό δίκτυο κάποια στιγμή θα το κάνουμε όλοι ωστόσο σκοπός μας θα είναι να τα μειώσουμε όσο γίνεται και σε βαθμό που να μη στοιχίζουν ζωές».

Γιατί τη νύκτα γίνεται πιο επικίνδυνη η οδήγηση

Σε άλλο σημείο ο κύριος Παπάς αναφέρθηκε στο ότι πολλοί οδηγοί στο νησί αγνοούν ότι τη νύκτα οι κίνδυνοι στο οδικό δίκτυο είναι αυξημένοι. Απόδειξη, όπως τόνισε, και το γεγονός ότι τόσο τα πρόσφατα αλλά και παλαιότερα θανατηφόρα σημειώθηκαν βράδυ ή ξημερώματα.

Κληθείς να σχολιάσει ποιοι είναι οι λόγοι που την καθιστούν επικίνδυνοι ανέφερε αρχικά ότι τα χαμηλά φώτα του οχήματος ενός αυτοκινήτου φωτίζουν μέχρι και 50 μέτρα μακριά ενώ τα μεγάλα 60. «Ένα όχημα που κινείται με ταχύτητα 100 km χρειάζεται 60 μέτρα για να ακινητοποιηθεί. Από αυτός αντιλαμβανόμαστε ότι το βράδυ δε βλέπουμε τόσο καλά αλλά και μακριά όσο την ημέρα. Δε μπορείς, με την ίδια ευκολία, να υπολογίσεις την απόσταση που σε χωρίζει από το αυτοκίνητο που έρχεται από την απέναντι κατεύθυνση, όπως ούτε και την ταχύτητα που κινείται. Επίσης επειδή δεν υπάρχει αυξημένη τροχαία κίνηση πολλοί αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα. Την ίδια στιγμή τέτοιες ώρες είναι πιο πιθανόν να βρεις στους δρόμους οδηγούς ξενυχτισμένους ή που κατανάλωσαν».

«Πινακίδες με τα πρόστιμα… κλείδωμα αυτοκινήτων»

Παράλληλα με τα σεμινάρια ο κύριος Παπάς προτείνει αντί της αύξησης των προστίμων να χρησιμοποιηθούν άλλοι μέθοδοι που θα αναγκάσουν τους οδηγούς να μην παρανομούν.

«Είχα εισηγηθεί σε βουλευτή όταν προτάθηκε η αύξηση προστίμου για παράνομη στάθμευση σε θέση αναπήρων από 300 σε 500 ευρώ ότι αντί αυτού, να κλειδώνεται ο τροχός του οχήματος και για να ξεκλειδώσει να πρέπει ο παρανομούντας να καταβάλει σε Αστυνομικό Σταθμό 100 ευρώ και  σε άλλη φάση να δώσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ».

Επίσης, όπως πρότεινε ο κύριος Παπάς, στις θέσεις αναπήρων θα μπορούσε να καταγράφεται σε πινακίδα ότι αν σταθμεύσει κάποιος παράνομα το πρόστιμο είναι στα 300 ευρώ. «Αυτό θα αποτρέψει αρκετούς που αγνοούν το ποσό του προστίμου το οποίο δεν είναι χαμηλό. Να γίνουν αυτές οι ενέργειες μέχρι να αποκτήσουμε τη σωστή οδική παιδεία».

Μέσα από την εμπειρία του, τόσο από τη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Τροχαίας όσο και αυτή του Συμβούλου Οδικής Ασφάλειας, είναι πεπεισμένος ότι η πραγματοποίηση σωστών σεμιναρίων θα έχει αποτελέσματα τονίζοντας παράλληλα ότι ο καθένας έχει την ευθύνη να αλλάξει τη δική του συμπεριφορά για την ασφάλεια όλων.