Ζοφερή είναι η εικόνα που σκιαγραφούν τα στοιχεία για την παιδική παραμέληση και κακοποίηση στην Ελλάδα. Το 2023, σύμφωνα με τα Παιδικά Χωριά SOS, τα περιστατικά που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές ήταν τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Ευάλωτες οικογένειες, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε σκληρές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες βρίσκονται στο επίκεντρο του προβλήματος, και όπως φαίνεται αυξάνονται διαρκώς. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 491.000 παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, γεγονός που τα καθιστά εν δυνάμει θύματα.
Την ίδια στιγμή, η απουσία της Πολιτείας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και ενδυνάμωσης των ευάλωτων οικογενειών, είναι εκκωφαντική. Είναι ενδεικτικό ότι σε ολόκληρη την Αττική υπάρχουν μόνο τρεις εισαγγελείς ανηλίκων, με αποτέλεσμα παιδιά που κινδυνεύουν να καταλήγουν για βοήθεια σε δομές προστασίας ακόμη και ένα χρόνο μετά τις σχετικές καταγγελίες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χθες, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα Παιδικά Χωριά SOS με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οπως σημείωσε ο Δημήτρης Ντζούρας, υπεύθυνος προγραμμάτων πρόληψης των Χωριών SOS «η κοινωνική ανάγκη είναι μεγάλη. Γι’ αυτό απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση προβλήματος», κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με ενεργοποίηση της Πολιτείας, με κεντρικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει ενίσχυση των – δραματικά υποστελεχωμένων – κρατικών δομών και συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς παιδικής προστασίας. Το 2024 τα κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS εξυπηρέτησαν 3.500 παιδιά και 1.250 οικογένειες, ενώ δέχτηκαν 800 νέα αιτήματα για βοήθεια.
Πρόληψη
Για τον λόγο αυτό ο φορέας προτείνει να διαμορφωθεί μια ενιαία εθνική στρατηγική παιδική προστασία με προτεραιότητα στην πρόληψη, στην έγκαιρη παρέμβαση και στον εντοπισμό περιστατικών, καθώς και στην υποστήριξη των οικογενειών σε κίνδυνο και ζητά την προτεραιοποίηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την παιδική προστασία από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Γιώργο Πρωτόπαπα, γενικό διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS, από το 2018 έως το 2024, ο φορέας αποκατέστησε, μέσα από την επανένωση με τη βιολογική οικογένεια, την αναδοχή και την υιοθεσία, 454 παιδιά.
Κατερίνα Ροββά