Eπιθεωρήσεις αρμοδίων στην παραλία του Πύργου μετά τις καταγγελίες για παράνομες επεμβάσεις

Eπιθεωρήσεις αρμοδίων στην παραλία του Πύργου Λεμεσού μετά τις καταγγελίες

Επιθεωρήσεις, σε δυο διαφορετικές ημερομηνίες πραγματοποίησαν λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος, με σκοπό την διερεύνηση της καταγγελίας περιβαλλοντικών οργανώσεων, για παράνομες και αυθαίρετες επεμβάσεις στην παραλία της κοινότητας Πύργου Λεμεσού.

Σε ανακοίνωση, τη Δευτέρα, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών αναφέρεται ότι η περιοχή εμπίπτει εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας στην τοποθεσία Αόρατοι, της κοινότητας Πύργου και φιλοξενεί αμμοθινικά οικοσυστήματα, στα οποία εντοπίζονται τύποι φυσικών οικοτόπων διατήρησης και προστασίας.

Σημειώνεται ότι το παραλιακό τεμάχιο έχει προταθεί, αλλά δεν έχει κηρυχθεί ακόμη σε Κρατικό Δάσος, λόγω των οικοσυστημάτων που φιλοξενεί.

Όπως προσθέτει το Τμήμα Περιβάλλοντος η κήρυξή του σε Κρατικό Δάσος θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή εντός Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τμήμα, από τη διερεύνηση που έγινε, επιβεβαιώθηκε ότι έχουν γίνει χωματουργικές εργασίες από βαρέα μηχανοκίνητα οχήματα στο παραλιακό τεμάχιο κρατικής χαλίτικης γης, με αποτέλεσμα τον εκτεταμένο επηρεασμό του αμμοθινικού συστήματος της περιοχής.

Ως άμεσες ενέργειες, μεταξύ άλλων, καταγράφονται η γνωστοποίηση των παραβάσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η διαβίβαση των σχετικών επιστολών στον Γενικό Διευθυντή Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ζητώντας πληροφορίες των εταιρειών ανάπτυξης γης που έχουν εν εξελίξει έργα στα γειτνιάζουσα τεμάχια, στον Έπαρχο Λεμεσού και στον Γενικό Διευθυντή Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση τους για τον επηρεασμό της περιοχής, ώστε να πάρουν μέτρα για την προστασία της περιοχής και στους κύριους των έργων που τους παραχωρήθηκαν πολεοδομικές άδειες στα οικόπεδα, που συνορεύουν με το κρατικό παραλιακό τεμάχιο, ζητώντας τους να τερματίσουν άμεσα οποιεσδήποτε εργασίες στο χώρο και για να καταθέσουν σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει πως το όλο θέμα παρακολουθείται επισταμένα, ώστε σε συνεργασία με όλες τις Αρμόδιες Αρχές, να γίνουν ενέργειες για να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες επεμβάσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα , στο πλαίσιο της εφαρμογής και επιβολής της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και διασφάλισης της προστασίας και αποκατάστασης του οικοσυστήματος της παραλίας.

Παράλληλα, το Τμήμα Δασών για το συγκεκριμένο θέμα ενημερώνει πως ο ιδιοκτήτης των τεμαχίων γης, στις 9/9/2024, απέστειλε επιστολή στο Τμήμα Δασών για να του χορηγηθεί άδεια για καθαρισμό των ιδιόκτητων τεμαχίων του από την άγρια χαμηλή βλάστηση, ενώ στις 16/10/2024 έχει αποσταλεί σχετική απάντηση από το Τμήμα Δασών στον ιδιοκτήτη των τεμαχίων γης, αναφέροντας ότι μετά από επιτόπια εξέταση διαπιστώθηκε ότι η βλάστηση η οποία υπήρχε στα εν λόγω τεμάχια δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του Περί Δασών Νόμου και ως εκ τούτου το Τμήμα Δασών δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα να εγκρίνει το συγκεκριμένο αίτημα.

Έγινε, επίσης, προτροπή προς τον ιδιοκτήτη να αποταθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για εξασφάλιση της συγκεκριμένης άδειας καθότι η ενέργεια του αφορούσε εκχέρσωση και προφανή αλλαγή χρήσης γης σε έκταση πέραν το 10 ha.

Σχετικά με τις εργασίες (κλαδεύσεις) ευκαλύπτων, οι οποίες έχουν γίνει, αναφέρει πως «αυτές δεν αποτελούν παράνομη ενέργεια αφού στον Περί Δασών Νόμου επιτρέπεται η αποκοπή κλάδου ή της κορυφής δέντρου Ελιάς (Olea europaea), χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), ευκαλύπτου (Eucalyptus spp – όλα τα είδη), μουριάς (Morus spp – όλα τα είδη) και ψευδακακίας (Robinia pseudoacacia) όταν αποδεδειγμένα το κλάδεμα ή η αποκοπή της κορυφής γίνεται στα πλαίσια φροντίδας ή ανανέωσης του δέντρου και γι’ αυτό δεν απαιτείται άδεια».

Τέλος, σημειώνει ότι σε επιτόπια επίσκεψη που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο 8 και 9 Νοεμβρίου του 2024 διαπιστώθηκε ότι «δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία», που να αφορά την δασική Νομοθεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ