Σήμερα (11 Νοεμβρίου), όπως μας πληροφορεί ο Steve Kyritsis (εθελοντής σχολικός ξεναγός στο Shrine of Remembrance), συμπληρώνονται 90 χρόνια από τα εγκαίνια του εμβληματικού Shrine of Remembrance (Μνημείου των Ηρώων) στη Μελβούρνη.
Την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί, η Αυστραλία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνοδευόμενη από τη φράση «Δεν Ξεχνάμε» (Lest We Forget). Σε όλες τις πόλεις θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις. Η ημέρα αυτή είναι γνωστή στην Αυστραλία ως «Ημέρα Μνήμης» (Remembrance Day).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχασαν τη ζωή τους και δέκα Έλληνες της Αυστραλίας, πολεμώντας στις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις.
Η «Ημέρα Εκεχειρίας», όπως ονομάζεται σε άλλες χώρες, είναι σημαντική για την παγκόσμια ιστορία, καθώς σηματοδοτεί την επίσημη παύση των εχθροπραξιών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 11 Νοεμβρίου 1918. Η ημέρα αυτή αποτελεί οδυνηρή υπενθύμιση της αναζήτησης ειρήνης μετά από μια καταστροφική περίοδο συγκρούσεων που άλλαξε για πάντα την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.
Η ημέρα γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, καθεμία με τις δικές της τελετές και παραδόσεις για να τιμήσει και να θυμηθεί εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο τηρείται δίλεπτη σιγή στις 11 το πρωί, την ώρα που υπογράφηκε η ανακωχή.
SHRINE OF REMEMBRANCE
Το Shrine of Remembrance, το οποίο συνδέεται με πολλές επετειακές εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας, βρίσκεται στο Kings Domain στη St Kilda Rd και χτίστηκε στη μνήμη των ανδρών και γυναικών της Βικτώριας που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αποτελεί τον χώρο διεξαγωγής των ετήσιων εκδηλώσεων ANZAC Day (25 Απριλίου) και Remembrance Day (11 Νοεμβρίου) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Αυστραλίας. Το μνημείο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Phillip Hudson και James Wardrop, που ήταν και οι δύο βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι πρόσφατα, εκεί γιορταζόταν και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, τα γεγονότα που προκλήθηκαν πριν από μερικά χρόνια από ομογενείς οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την διαφωνία τους με την Συμφωνία των Πρεσπών (Μακεδονικό) οδήγησαν στην απαγόρευση των ελληνικών εορτασμών στο χώρο.
Ο Στρατηγός Sir John Monash χρησιμοποίησε το σημείο το 1927 για την παρέλαση της ANZAC Day, κερδίζοντας την υποστήριξη του κυβερνήτη της Βικτώριας, αργότερα την ίδια χρονιά. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1927 και το μνημείο εγκαινιάστηκε επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 1934.
Το σχέδιο του Μνημείου, είναι βασισμένο στο αρχαίο Μαυσωλείο της Αλλικαρνασού ενός από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου και του Παρθενώνα. Είναι μια κατασκευή τετράγωνης κάτοψης που έχει σκεπή μια βαθμιδωτή πυραμίδα και έχει εισόδους στον βορρά και στον νότο μέσω κλασσικών στοών, έχοντας η κάθε μια οχτώ αυλακωτές κολώνες Δωρικού ρυθμού οι οποίες βαστάζουν ένα αέτωμα που περιέχει γλυπτά άριστης γλυπτικής. Οι στοές προσεγγίζονται από πλατύσκαλα που ανεβαίνουν ανά στάδια ως την εξέδρα στην οποία κάθεται το Μνημείο. Η δυτική και ανατολική όψη είναι σημειωμένες στις γωνίες από τέσσερις ομάδες αγαλμάτων του Πολ Ράφαελ Μόντφορντ, που αναπαριστούν την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τον Πατριωτισμό και τη Θυσία. Το στυλ Art Deco και τα μοτίβο είναι σχεδιασμένα με Ελληνική και Ασσυριακή γλυπτική. Ο συμβολισμός είναι νεοκλασσικός.
Περιμετρικά του εξωτερικού κιγκλιδώματος βρίσκονται 16 δίσκοι “τιμής των μαχών” που συμβολίζουν τις μάχες που κερδήθηκαν από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε’ και τιμούν τη συμβολή της Αυστραλίας στις παρακάτω σημαντικές μάχες: Απόβαση των ANZAC (Καλλίπολη), Sari Bair, Rumani, Gaza-Beersheba, Νότια Θάλασσα, Νησιά Κόκος, Megiddo, Δαμασκός, Villers Bretonneux, τη Μάχη της Αμιένης, Mont St Quentin, τη Γραμμή του Χίντενμπεργκ, τη Μάχη του Πασεντάλε, τη Μάχη της Μεσσίν, Pozieres και Bullecour.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Στο εσωτερικό του μνημείου βρίσκεται το Ιερό, ένας θολωτός χώρος με κλασικές εισόδους και ιωνικές κολώνες. Στο κέντρο υπάρχει η μαρμάρινη Πέτρα της Ενθυμήσεως, με τη φράση: “GREATER LOVE HATH NO MAN”
Η επιγραφή αυτή, από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (15:13), αναφέρεται στην υπέρτατη θυσία της ζωής για τους φίλους. Μια ακτίνα ηλιακού φωτός φωτίζει τη λέξη “ΑΓΑΠΗ” ακριβώς στις 11 π.μ. της 11ης Νοεμβρίου.
Η ΚΡΥΠΤΗ
Κάτω από το Ιερό βρίσκεται η Κρύπτη με χάλκινο άγαλμα που απεικονίζει πατέρα και γιο, συμβολίζοντας τις γενιές που πολέμησαν. Οι τοίχοι φέρουν πίνακες με καταλόγους στρατιωτικών μονάδων και τα σύμβολά τους.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Οι επισκέπτες εισέρχονται από την Είσοδο της Αυλής με την επιγραφή “Lest We Forget” στον ένα τοίχο και μια παράθεση από τον πρώην Γενικό Κυβερνήτη Σερ Γουίλιαμ Ντιν στον άλλο. Στην Αυλή Του Κήπου δεσπόζει η Ελιά του Θρύλου και μια περιοχή με καθίσματα.
ΑΥΛΗ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Το κενοτάφιο είναι μια ψηλή κολόνα κατασκευασμένη από γρανίτη. Χαραγμένα στην επιφάνειά του είναι τα ονόματα των ενόπλων δυνάμεων, μαζί με τα θέατρα του πολέμου στα οποία υπηρέτησαν. Στην κορυφή του κενοταφίου υπάρχει ένα γλυπτό από μελανόλιθο αποτελούμενο από έξι στρατιώτες που κουβαλούν ένα φορείο με ένα πτώμα σκεπασμένο με την Αυστραλιανή σημαία. Το γλυπτό συμβολίζει “το χρέος των ζωντανών προς τους νεκρούς”. Η Αιώνια Φλόγα είναι τοποθετημένη εκεί κοντά, αναπαριστώντας την αιώνια ζωή. Η φλόγα έκαιγε διαρκώς με ελάχιστες διακοπές από όταν πρωτοάναψε. Στην άλλη μεριά της αυλής, υπάρχουν τρεις ιστοί σημαίας. Η συνήθης διάταξη περιλαμβάνει την αυστραλιανή σημαία στα αριστερά, τη βικτωριανή σημαία στο κέντρο και μία από τις σημαίες των τριών ενόπλων δυνάμεων στα δεξιά. Άλλες σημαίες μπορεί να ανεμίζουν σε ιδιαίτερες περιστάσεις, κάτι που κανονίζεται σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα.
Το Μνημείο βρίσκεται στο πάρκο Kings Domain. Με την πάροδο των χρόνων, πολλά άλλα μνημεία έχουν ανεγερθεί στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και το Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο, που τιμά τους Αυστραλούς και Έλληνες πεσόντες στις Μάχες της Ελλάδας και της Κρήτης το 1941.
Τα περισσότερα δέντρα που ευθυγραμμίζονται με το Μνημείο φέρουν πλάκες που αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη συγκεκριμένων στρατιωτικών μονάδων, ναυτικών πλοίων ή αεροπορικών σμηνών και έχουν τοποθετηθεί από ομάδες βετεράνων.
The post Shrine of Remembrance: Σήμερα συμπληρώνονται 90 χρόνια από τα εγκαίνια του appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.