Η ποινή σε βάρος του Πελικό αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα – Η Εισαγγελέα είχε ζητήσει 20 χρόνια φυλάκισης του
Ένοχος για όλες τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του σχετικά με τους δεκάδες βιασμούς της συζύγου, Ζιζέλ, από τον ίδιο και άλλους άνδρες κρίθηκε το πρώι της Πέμπτης ο Ντομινίκ Πελικό.
Οι κατηγορίες σε βάρος του Ντομινίκ Πελικό αφορούσαν τον βιασμό της συζύγου του αλλά και τις φωτογραφίες της κόρης του Καρολίν.
Η ποινή σε βάρος του Πελικό αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα με τον εισαγγελέα να έχει ζητήσει την φυλάκισή του για 20 χρόνια.
- Πελικό: Οι αρρωστημένοι διάλογοι για τους βιασμούς της συζύγου του – «Μόλις της έριξα χάπι» (pics)
- Η τελευταία δήλωση του Πελικό πριν την ετυμηγορία: Ζήτησε συγγνώμη από τη Ζιζέλ και χαιρέτισε «το θάρρος της»
- Τα ανατριχιαστικά λόγια της εισαγγελέως στη δίκη Πελικό: «Αυτή η δίκη είναι ο θεμέλιος λίθος…»
Η υπόθεση που συγκλόνισε την Ευρώπη
Υπενθυμίζεται ότι στη “δίκη του αιώνα”, όπως χαρακτηρίστηκε, συνολικά 51 άνδρες κατηγορούνται ότι βίασαν την Gisele Pelicot, την οποία νάρκωνε κατ’ εξακολούθηση ο σύζυγός της, Dominique. Συγκεκριμένα, η 72χρονη, σήμερα, Γαλλίδα, επί σχεδόν δέκα χρόνια βιάστηκε περισσότερες από διακόσιες φορές στο σπίτι της στη Μαζάν στην Προβηγκία, από το 2011 έως το 2020, αφού πρώτα την είχε ναρκώσει ο πλέον πρώην σύζυγός της, με αγχολυτικά και υπνωτικά χάπια που τοποθετούσε στο φαγητό και το ποτό της.
Ο Dominique Pelicot ομολόγησε ότι προσκαλούσε φαινομενικά συνηθισμένους άνδρες να κακοποιήσουν σεξουαλικά την βαριά ναρκωμένη σύζυγό του, τους οποίους τους εντόπισε σε μια ιστοσελίδα που παρουσιαζόταν ως “site γνωριμιών”. “Παραδέχομαι τις κατηγορίες στο σύνολό τους, είμαι ένας βιαστής όπως όλοι οι άλλοι σε αυτή την αίθουσα”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Οι εκθέσεις της αστυνομίας έδειξαν πώς μετά την αρχική επαφή του Pelicot με τους υπόλοιπους βιαστές στην ιστοσελίδα “Coco”, οι συνομιλίες μεταφέρονταν στο Skype. Σύμφωνα με το CNN, ο Pelicot πραγματοποιούσε “προπαρασκευαστικές” βιντεοκλήσεις με τους εν λόγω άνδρες, κατά τις οποίες γύριζε την κάμερα για να τους δείξει την ανυποψίαστη σύζυγό του. Αφού μιλούσε στο Skype, ο Pelicot ζητούσε από τους άνδρες να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω sms.
Η αστυνομία εντόπισε πάνω από 80 υπόπτους, αλλά κατηγόρησε μόνο 50, με όλους τους κατηγορούμενους να έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί από τον ίδιο τον Pelicot.
Οι άνδρες αυτοί, ηλικίας από 26 έως 74 ετών, προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα – οι περισσότεροι είναι επαγγελματικά επιτυχημένοι και πολλοί είναι παντρεμένοι με παιδιά ενώ όλοι ζούσαν σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από το σπίτι των Pelicots. Όπως επισημαίνουν αρκετοί, οι 50 αυτοί άνδρες αποτελούν δείγμα της γαλλικής κοινωνίας: είναι ο γείτονάς σας, ο «κύριος Καθένας», ο μέσος πολίτης.
Η Gisèle υποστήριξε ότι η ιστορία της, αν και ακραία, περιέχει μαθήματα για όλους, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. “Ένας βιαστής δεν είναι μόνο κάποιος που συναντάς σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ αργά το βράδυ. Μπορεί να βρίσκεται στην οικογένεια, ανάμεσα σε φίλους”, είχε πει χαρακτηριστικά στο δικαστήριο.
Από την πρώτη στιγμή η Gisèle Pelicot έγινε το σύμβολο όσων αγωνίζονται κατά της σεξουαλικής βίας. Η απόφασή της να αρνηθεί το δικαίωμά της στην ανωνυμία, να απαιτήσει δημόσια διεξαγωγή της δίκης και να ταχθεί υπέρ της προβολής των βίντεο που “τραβούσε” ο σύζυγός της με τους βιασμούς στη δικαστική αίθουσα, ήταν μία θαρραλέα μάχη που επέλεξε να δώσει κυρίως “για να αλλάξει μεριά η ντροπή”, όπως η ίδια εξήγησε.
Από την έναρξη της δίκης, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Είμαστε όλοι Ζιζέλ», προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την “κουλτούρα του βιασμού”. Καλλιτέχνες ζωγράφισαν τοιχογραφίες της Pelicot και έγραψαν συνθήματα όπως «Μην με ναρκώνεις» και «Θάνατος στην Πατριαρχία». Διανοούμενοι και πολιτικοί δημοσίευσαν άρθρα και συλλογές υπογραφών, ενώ περισσότεροι από 200 άνδρες πρότειναν έναν «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της «ανδρικής κυριαρχίας».
O νομικός εκπρόσωπος της Gisèle Pelicot είπε και ότι η ίδια αισθάνεται τεράστια ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που την περίμεναν κάθε ημέρα στο δικαστήριο, για να τη χειροκροτήσουν «γιατί δεν το ζήτησε αυτό και δεν το περίμενε. Πίστευε -όπως της είπαμε- να είναι μόνη και να την στηρίζουν η νομική της ομάδα και η οικογένειά της. Μετά ένιωσε υπευθυνότητα, πως εκπροσωπεί όσους είναι στο πλευρό της. Δεν ήταν κάτι που διάλεξε, αλλά συνέβη και το αποδέχθηκε».
Πηγή: news247.gr