Έτοιμος να αλλάξει στρατόπεδο ο Άσαντ – Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Δαμασκό (video)

To Bloomberg μεταδίδει ότι ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ για να παραμείνει στην εξουσία και σε αντάλλαγμα θα εγκαταλείψει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ – Το ξέκοψε ο Τραμπ με μήνυμά του στην Ουάσιγκτον: Μην ασχοληθείτε

Για την «μητέρα όλων των μαχών» προετοιμάζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία καθώς τζιχαντιστές και αντάρτες σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό γώρα από τη Δαμασκό. Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ότι ενισχύει τις γραμμές άμυνάς του γύρω από τη Δαμασκό και στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δημιουργούν έναν «ασφυκτικό κλοιό» γύρω από την πρωτεύουσα που κανείς δεν θα μπορέσει να σπάσει…

Την ίδια ώρα πάντως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ κάνει μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, επιχειρώντας μέσα από διπλωματικούς διαύλους να απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς του συμμάχους που αδυνατούν να του διασφαλίσουν την παραμονή στην εξουσία και επιχειρεί να προσεγγίσει τις ΗΠΑ.

Το Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμά του μεταδίδει ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επικοινώνησε ήδη με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), προσφέροντας να «κόψει όλους τους δεσμούς» τόσο με το Ιράν όσο και με τη Χεζμπολάχ, εάν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες τον βοηθήσουν να παραμείνει στην εξουσία.

Η επικοινωνία Άσαντ με τις ΗΠΑ έγινε γνωστή λίγες μόνον ώρες μετά τη δημόσια παρέμβαση του Τραμπ για τον εμφύλιο στη Συρία με την οποία κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην ανακατευθεί. «Η Συρία είναι ένα χάος, αλλά δεν είναι φίλη μας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με αυτό. Δεν είναι δικός μας αυτός ο αγώνας. Αφήστε τον να εξελιχθεί. Μην εμπλέκεστε!» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία, η σύμμαχος του Άσαντ, είναι «απασχολημένη» με τον πόλεμο στην Ουκρανία και για αυτό δεν φαίνεται ικανή να σταματήσει αυτήν την «πορεία (των ανταρτών) στη Συρία», μια χώρα που οι Ρώσοι προστατεύουν «εδώ και χρόνια. Εάν η Ρωσία αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Συρία, «ίσως αυτό να ήταν το καλύτερο πράγμα που μπορεί να της συμβεί» επειδή «ποτέ δεν υπήρχε μεγάλο όφελος για τη Ρωσία στη Συρία», πρόσθεσε.

Στο έντονο διπλωματικό παρασσκήνιο στο οποίο έχει επιδοθεί ο Ασαντ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία επιχείρησε να εντάξει και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. όπως αναφέρει το Bloomberg, o Άσαντ έστειλε έναν υψηλόβαθμο Χριστιανό αξιωματούχο να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουγγαρίας για να του μεταφέρει αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή για τη χριστιανική μειονότητα της Συρίας εάν επικρατήσουν οι ισλαμιστές αντάρτες. Η πρόθεση ήταν ο Όρμπαν, σύμμαχος του Τραμπ, να μεταφέρει αυτόν τον κίνδυνο στον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, είπαν.

«Κλοιός ασφαλείας» γύρω από τη Δαμασκό

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει τις γραμμές άμυνάς του γύρω από τη Δαμασκό και στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς ο πανικός έχει εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα μετά τις δηλώσεις των ανταρτών που λένε ότι πλησιάζουν.

“Οι μονάδες μας ενισχύουν τις γραμμές τους στην ύπαιθρο της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της χώρας”, δήλωσε εκπρόσωπος της γενικής διοίκησης του στρατού σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Δήλωσε επίσης ότι ο στρατός ξεκινά επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στις “αγροτικές περιοχές της Χάμα και της Χομς και στα βόρεια της υπαίθρου της Ντερά”, πόλης στη νότια Συρία.
Τουλάχιστον 2.000 Σύροι “αξιωματικοί και στρατιώτες” λιποτάκτησαν και πέρασαν στο Ιράκ
Οι αρχές του Ιράκ επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα σε εκατοντάδες Σύρους στρατιώτες που λιποτάκτησαν, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, σημειώνοντας ότι μεταξύ τους υπάρχουν και τραυματίες.

Οι Σύροι στρατιώτες «που διέφυγαν από τις μάχες» πέρασαν στο Ιράκ από τη μεθοριακή διάβαση Αλ Κάιμ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της ομώνυμης κοινότητας, που βρίσκεται πάνω στα σύνορα, στο δυτικό Ιράκ για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Μια άλλη πηγή είπε ότι πρόκειται για 2.000 «αξιωματικούς και στρατιώτες» που μπήκαν στο Ιράκ «με τη σύμφωνη γνώμη» των ιρακινών αρχών.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι αντάρτες εκδίωξαν τον Συριακό στρατό από την πόλη Al-Zabadani, στα βορειοδυτικά της Δαμασκού – Δείτε βίντεο

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, που στηρίζεται από φιλοϊρανικά κόμματα, έχει εκφράσει τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς αλλά ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η αστάθεια στη Συρία. Μέχρι σήμερα πολλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στην προοπτική μιας ιρακινής παρέμβασης στον πόλεμο. Οι αρχές έχουν στείλει τεθωρακισμένα για να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα.

Οι αντάρτες λένε ότι “άρχισαν να περικυκλώνουν τη Δαμασκό”

Οι αντάρτες της Συρίας ανέφεραν ότι «άρχισαν να περικυκλώνουν την πρωτεύουσα Δαμασκό», αφού κατέλαβαν, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, πολλές μεγάλες πόλεις στα βόρεια, τα κεντρικά και τα νότια.

«Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας Δαμασκού» ανέφερε ένας από τους διοικητές των ανταρτών, ο Χασάν Άμπντελ Γάνι. Το υπουργείο Άμυνας ωστόσο το διέψευσε, λέγοντας ότι «είναι αβάσιμες οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις μας, που είναι παρούσες σε όλες τις ζώνες της υπαίθρου της Δαμασκού, αποσύρθηκαν».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο στρατός αποσύρθηκε από θέσεις του σε κοινότητες που απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, οι οποίες ελέγχονται πλέον από τους ντόπιους αντάρτες. Ο Γάνι είπε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την έδρα της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και ότι «συνεχίζουν» την πορεία τους προς την πρωτεύουσα.

Στην άλλη άκρη της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ, δεκάδες Σύροι στρατιώτες πέρασαν τη μεθοριακή διάβαση Αλ Κάιμ και εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος, σε συνεννόηση με τον ιρακινό στρατό, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δρούζοι κατέλαβαν βάσεις στη Σουέιντα

Δρούζοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν τις περισσότερες βάσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Σουέιντα, που συνορεύει με την Ιορδανία, αφήνοντας μόνο μία μεγάλη βάση, στα βόρεια της πόλης Σουέιντα, ανέφεραν πηγές των ανταρτών στο πρακτορείο Reuters.

Η αεροπορική βάση Χαλχάλα, στα βόρεια της πόλης, παραμένει υπό τον έλεγχο του στρατού και οι δυνάμεις του ανασυντάσσονται Στο αρχηγείο της μονάδας των ειδικών δυνάμεων, που εδρεύει στην πόλη Σουέιντα, πολλοί λιποτάκτησαν μαζικά, σύμφωνα με τους αντάρτες.

Εκατοντάδες στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε κοινοτικά κέντρα των Δρούζων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι αντάρτες μπήκαν στα προάστια της Χομς, σύμφωνα με πηγές

Οι Σύροι αντάρτες μπήκαν από τα βόρεια και τα ανατολικά στα προάστια της πόλης Χομς, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ένας κάτοικος, καθώς και πηγές του στρατού και των ανταρτών.

Οι πηγές είπαν ότι οι αντάρτες διαπέρασαν την άμυνα του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.

Οι μάχες μαίνονταν στα βόρεια της Χομς από αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο στρατός έλαβε ενισχύσεις και σφυροκοπούσε από αέρος τους αντάρτες.

Γκρεμίζουν αγάλματα του Άσαντ διαδηλωτές

Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου της χώρας, στην κεντρική πλατεία του προαστίου Τζερμάνα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές στο πρακτορείο Reuters.

Το προάστιο αυτό κατοικείται κυρίως από Δρούζους. Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατευθύνθηκαν προς κυβερνητικά κτίρια σε μια περιοχή της πρωτεύουσας όπου έχουν την έδρα τους πολλά παραρτήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δείτε βίντεο

Ο πρόεδρος Άσαντ παραμένει στη Δαμασκό, σύμφωνα με τη συριακή προεδρία

Η συριακή προεδρία διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό.

Ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA.

Πηγή: Πρώτο Θέμα