«Έχουμε πλήρη άγνοια για το μέγεθος του ρήγματος» – Λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στην Αττική

Πλήρη άγνοια έχουν οι σεισμολόγοι για το ρήγμα που έδωσε τους μικρούς σε ένταση σεισμούς σε Χαλάνδρι, Χολαργό και Παπάγου τις προηγούμενες μέρες. Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μέχρι τώρα έχουν γίνει 30 σεισμοί, ενώ συνέστησε να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνε 30 σεισμοί, τονίζοντας ότι μερικοί ισχυρίζονται πως το ρήγμα είναι μικρό.

«Στην πραγματικότητα έχουμε πλήρη άγνοια», αναφέρει και προσθέτει πώς «δεν γνωρίζουμε κάτι για το ρήγμα, τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν διασπείρονται σε μεγάλη περιοχή και, συνεπώς, μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό τμήμα ρήγματος».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μάλιστα, δεν διστάζει να αναφερθεί στα 5,9 Ρίχτερ του 1999 στην Πάρνηθα, αναφέροντας πως μικροσεισμοί που προηγήθηκαν στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής το Νοέμβριο του 1997, «προετοίμασαν τον καταστροφικό σεισμό».

Δείτε την ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Η ακολουθία ξεκίνησε στις 11.12.2024 με μέγεθος 2,8 και συνεχίζεται με μικρότερα μεγέθη. Μέχρι τώρα έγιναν 30 σεισμοί. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι μικρό το ρήγμα. Στην πραγματικότητα έχουμε πλήρη άγνοια. Τώρα μαθαίνουμε, βλέποντας αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Η ορθή επιστημονική διατύπωση είναι «δεν γνωρίζουμε κάτι για το ρήγμα, τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν διασπείρονται σε μεγάλη περιοχή και, συνεπώς, μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό τμήμα ρήγματος».

Στο παρελθόν ζήσαμε πολλές εκπλήξεις, π.χ. ποιός θυμάται τους μικρούς σεισμούς στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής το Νοέμβριο του 1997 που προετοίμασαν τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας (Φυλής) στις 7.9.1999; Ας είμαστε, λοιπόν, κάπως επιφυλακτικοί δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, είπε (ΕΡΤ)  ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν διαθέτει μεγάλα ρήγματα που να προκαλούν ανησυχία, ενώ τα φαινόμενα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά.

«Μπορεί να υπάρχει μια μικρή εξέλιξη και τις επόμενες ώρες και ημέρες με μικρά πάντα μεγέθη, αλλά φόβος για μεγάλο σεισμό δεν πρέπει να υπάρχει» σημείωσε. Απέδωσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε κυκλοφορία ρευστών στο ανώτερο φλοιό της γης. «Η άνοδος ρευστών μειώνει την πίεση στους πόρους ανάμεσα στα ρήγματα, γεγονός που οδηγεί στη ελάττωση της τάσης και στην εκδήλωση μικρών σεισμών» σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα φυσιολογικός.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος (ΣΚΑΙ) στις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Αττική, τονίζοντας ότι «είναι μία φυσική διεργασία, η οποία γίνεται σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Αν αυτοί οι σεισμοί γίνονταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, δε θα έδινε κανένας σημασία».