Στα…χαρτιά, κατά την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ABS), ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών στην Αυστραλία αυξήθηκε για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 401 δισ. δολάρια το τρίμηνο Σεπτεμβρίου 2024 (+2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και κατά 1,5 τρισ. δολάρια σε ένα χρόνο (+9,9% από την ίδια περίοδο πέρυσι).
H πραγματικότητα ωστόσο, αν κοιτάξουμε ή συζητήσουμε με κόσμο γύρω μας, εν μέσω μίας παρατεταμένης κρίσης του κόστους ζωής, είναι αρκετά διαφορετική.
Ως γνωστό, τα 1,5 τρισ. δολάρια δε… μοιράζονται εξίσου. Η ABS αναφέρεται στον «μέσο όρο» των νοικοκυριών. Κάτι που συχνά σημαίνει ότι η μεγάλη αύξηση του πλούτου αφορά κάποιους -συνήθως λίγους- ενώ οι πολλοί, είθισται να τα βγάζουν πέρα δύσκολα, την ώρα που ορισμένοι άλλοι απλά έχουν μία οικονομική σταθερότητα.
Και προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης σε σχέση με την αξιοπιστία της ABS να διευκρινιστεί ότι όπου «πλούτος» δε σημαίνει για τα στατιστικά στοιχεία μετρητά στην τράπεζα (ή κάτω από το στρώμα), αλλά συνολική περιουσία.
Σε αυτή περιλαμβάνονται επενδύσεις, superannuation και ακίνητα, όπως σπίτια, η αξία των οποίων και το προηγούμενο δωδεκάμηνο ακολούθησε ανοδική πορεία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες -μεταξύ των οποίων και πολλοί συμπάροικοι- εκατομμυριούχους (στα «μάτια» της ABS τουλάχιστον).
Πρόσφατα μάλιστα, η έκθεση Wealth Building Report 2024 της Finder, διαπίστωσε ότι ένας στους οκτώ στην Αυστραλία είναι εκατομμυριούχος, ποσοστό που είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως (και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα πέντε χρόνια).
Και από τους εκατομμυριούχους αυτούς, ένας σημαντικός αριθμός έχει κατακτήσει τον «τίτλο» απλώς και μόνο λόγω της αυξανόμενης αξίας των κατοικιών τους.
Όταν η αξία της κύριας κατοικίας αφαιρείται από τους υπολογισμούς του «καθαρού πλούτου», ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα μειώνεται μόλις στο 5% των ενηλίκων σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, για τους νεότερους η αγορά ενός σπιτιού καθίσταται όλο και πιο… απλησίαστη, εκτός και αν έχουν τη βοήθεια της «Τράπεζας της Μαμάς και του Μπαμπά».
Μία ακόμα «λεπτομέρεια», επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας καταναλωτών της Finder, Graham Cooke, είναι πως τα υψηλά επιτόκια από τη μία «ζορίζουν» τους δανειολήπτες, αφαιρώντας μεγάλα ποσά από τον «πλούτο» τους, αλλά από την άλλη αυτοί που έχουν αποταμιεύσεις, αυξάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ενδεικτικό είναι ότι από εκείνους που κερδίζουν χρήματα από επενδύσεις, σχεδόν ένας στους δέκα δήλωσε ότι η αποπληρωμή του χρέους συνέβαλε περισσότερο στη δημιουργία του καθαρού πλούτου τους.
Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ABS
Τα οικόπεδα (residential land) και οι κατοικίες ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός της αύξησης του πλούτου των νοικοκυριών στην Αυστραλία, επισήμανε η ABS, συμβάλλοντας κατά 0,9% στη συνολική αύξηση του 2,4%, στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου.
Η Δρ Mish Tan, επικεφαλής Στατιστικής Οικονομικών της ABS, σχολίασε σχετικά πως «ο πλούτος των νοικοκυριών εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την αύξηση των τιμών των κατοικιών παρά την πρόσφατη συγκράτηση της ανάπτυξης».
Επίσης, «οι ισχυρές επιδόσεις στις εγχώριες και υπερπόντιες αγορές μετοχών συνέβαλαν στην αύξηση των υπολοίπων των superannuation των νοικοκυριών αυτό το τρίμηνο».
Ειδικότερα, η αύξηση της αγοράς μετοχών κατά το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου οδήγησε τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν superannuation να αυξηθούν κατά 3,5% (137,4 δισ. δολάρια).
Παράλληλα, το superannuation guarantee αυξήθηκε από 11,0% σε 11,5% το ίδιο διάστημα, γεγονός που προσέθεσε στα υπόλοιπα των super.
Αλλά και οι καταθέσεις των νοικοκυριών (κατά μέσο όρο πάντα) αυξήθηκαν κατά 3,7% (61,5 δισ. δολάρια) στο τρίμηνο, γεγονός που αντανακλά το υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης (αυτών τουλάχιστον που κατάφεραν να βάλουν κάτι στην άκρη).
Κατά την ABS, η αύξηση του «ακαθάριστου» διαθέσιμου εισοδήματος, χάρη στις αυξήσεις μισθών ή άλλων εσόδων που είχαν (κάποια από) τα νοικοκυριά και στις φορολογικές μειώσεις του σταδίου 3, ξεπέρασε τις δαπάνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την «αξιοσημείωτη αύξηση» των υπολοίπων των μεταβιβάσιμων καταθέσεων (transferable deposit), ιδίως στους λογαριασμούς αντιστάθμισης στεγαστικών δανείων.
Στο μεταξύ, η συνολική ζήτηση πιστώσεων (δανείων) ανήλθε σε 113,3 δισ. δολάρια, με κινητήρια δύναμη τις ιδιωτικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (44,7 δισ. δολάρια), τη γενική κυβέρνηση (44,6 δισ. δολάρια) και τα νοικοκυριά να έπονται (19,2 δισ. δολάρια).
«Η έκδοση κρατικών ομολόγων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν η υψηλότερη από το τρίμηνο Σεπτεμβρίου 2020, κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων χρηματοδότησης», επισήμανε η Δρ Tan.
Ένα γεγονός που αντανακλάται και στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό (MYEFO), τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers την Τετάρτη.
H ABS ανέφερε τέλος ότι οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις και τα μέτρα πολιτικής για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το κόστος διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένου του Energy Bill Relief Fund, «οδήγησαν» στην αύξηση των κυβερνητικών δαπανών το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, ενώ η εισαγωγή των φορολογικών μειώσεων του σταδίου 3 μείωσε τα έσοδα από φόρους.
The post Γίναμε πλουσιότεροι κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο… appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.