Δύο ανακοινώσεις για την τουρκική οικονομία

Ενώ τα τεκταινόμενα στη Συρία συνεχίζουν να απασχολούν την τουρκική κοινή γνώμη, σημαντικές είναι και οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Η απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες από το 50 στο 47,5% για πρώτη φορά μετά 22 μήνες ήταν αναμενομένη αλλά και ιστορικών διαστάσεων. Καθώς οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές των παρελθόντων ετών είχαν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε τριψήφια ποσοστά, η επιστροφή του Μεχμέτ Σιμσέκ στο τιμόνι της τουρκικής οικονομίας σήμανε την απαρχή μιας προσπάθειας τιθασεύσεως του πληθωρισμού με ορθόδοξα δημοσιονομικά μέσα. Η εντυπωσιακή αύξηση των επιτοκίων αποσκοπούσε στην πάταξη του πληθωρισμού αλλά και στην προστασία της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι των κυριοτέρων διεθνών νομισμάτων. Η επιτυχία της πολιτικής ήταν μόνον μερική. Από τη μια, η σταθεροποίηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας οδήγησε στην εισροή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που εκμεταλλεύθηκαν τις υψηλές πραγματικές επιδόσεις των τουρκικών χρεογράφων και ανακούφισαν το τουρκικό δημόσιο ταμείο. Από την άλλη τα υψηλά επιτόκια δεν επέφεραν την προσδοκωμένη μείωση στον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθούσε να απομειώνει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων και να εκθέτει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Παρά ταύτα η τουρκική κυβέρνηση δεν δίστασε να διασκεδάσει τους φόβους για την αύξηση του πληθωρισμού λόγω της μειώσεως των επιτοκίων διά της ανακοινώσεως του νέου ελαχίστου εισοδήματος για το έτος 2025. Η αναπροσαρμογή του ελαχίστου εισοδήματος στις 22.104 τουρκικές λίρες, περί τα 600 ευρώ με σημερινές τιμές, αντιπροσωπεύει αύξηση 30%, πολύ χαμηλότερη του πληθωρισμού που υπολόγιζε η τουρκική στατιστική υπηρεσία στο 47% και ανεξάρτητοι οργανισμοί στο 80%. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 60% των εργαζομένων στην Τουρκία αμείβεται με το ελάχιστο εισόδημα, ενώ λιγότερο του 20% των εργαζομένων αμείβεται με περισσότερα από το διπλάσιο του ελαχίστου εισοδήματος. Δεδομένης της δραματικής αυξήσεως του κόστους ζωής στην Τουρκία κατά τα τελευταία έτη, ανεξάρτητες συνδικαλιστικές οργανώσεις τοποθετούν το όριο απολύτου φτώχειας στις 23.156 λίρες και το όριο φτώχειας στις 71.048 λίρες.

Ενώ το να επωμισθούν οι χαμηλόμισθοι το κόστος της τιθασεύσεως του πληθωρισμού φαίνεται ότι είναι η κυβερνητική επιλογή, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ εξήγγειλε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αγκυρα για σήμερα, Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, ενώ διαβουλεύεται με συνδικαλιστικές οργανώσεις και για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί απεργία για πρώτη φορά μετά πολλά έτη. Οι δήμαρχοι Κωνσταντινουπόλεως και Αγκύρας, από την άλλη, προσπαθούν να απαλύνουν το κοινωνικό κόστος της κυβερνητικής πολιτικής, αναπτύσσοντας υποδομές συσσιτίων εντός των δήμων τους, για τα εκατομμύρια εργαζομένων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να φέρει το ζήτημα της οικονομίας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαραθέσεως, παραμένει εντυπωσιακή η ανοχή της τουρκικής πολιτικής γνώμης στην οικονομική δυσπραγία. Η Τουρκία υπήρξε άλλωστε μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες η ταυτότητα αποτέλεσε το κυρίαρχο κριτήριο πολιτικής συμπεριφοράς.

Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επικεφαλής του Προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ