Ο Τουρκος Αντιπρόεδρος σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα κρατήσουν για πάντα ζωντανή τη μνήμη των «μαρτύρων»
Εκδηλώσεις για τα «Ματωμένα Χριστούγεννα» μεταξύ 21 – 25 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα σε ανάμνηση δολοφονιών Τ/κ κατά την περίοδο αυτή του 1963, που άρχισαν οι δικοινοτικές ταραχές.
Ο Τουρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα κρατήσουν για πάντα ζωντανή τη μνήμη των «μαρτύρων», εννοώντας όσους δολοφονήθηκαν εκείνες τις ημέρες. «Δεν ξεχάσαμε, δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις επιθέσεις εκείνες εναντίον Τ/κ ήταν η ΕΟΚΑ, την οποία αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση». Τα όσα συνέβησαν, πρόσθεσε, «έχουν χαραχθεί στην ιστορία ως μαύρη κηλίδα».
Οι υπεύθυνοι εκείνης της θηριωδίας, συνέχισε, δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους. «Ο τουρκοκυπριακός λαός, που ποτέ δεν υποκλίθηκε μπροστά στη βαρβαρότητα και την καταπίεση στην οποία εκτέθηκαν, πέτυχε τη νίκη στον αγώνα του με την ακλόνητη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και έγραψαν ιστορία με την έντιμη αντίστασή τους» συνέχισε.
Διάφορες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του τετραημέρου με την κύρια εκδήλωση το πρωί του Σαββάτου στο πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε αυτή την εκδήλωση ανέφερε ότι μια συμφωνία που δεν θα αναγνωρίζει την κυριαρχία των Τ/κ θα θέσει το μέλλον τους σε κίνδυνο.
Ο αγώνας των Τ/κ, συνέχισε, ήταν «αγώνας απελευθέρωσης» και υποστήριξε ότι είναι το πιο φυσικό τους δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν σαν «λαός» στην Κύπρο με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Ισχυρίστηκε ότι ο στόχος των Ε/κ ήταν η Ένωση με την Ελλάδα και γι’ αυτό, είπε, η ΚΔ που ιδρύθηκε το 1960 δεν διήρκησε πολύ.
Αναφέρθηκε και στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963, λέγοντας ότι μετά την κατάθεση της πρότασης 13 σημείων από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, η επίθεση στον Τακτακαλά στις 21.12.1963 μετέτρεψε σε λίμνη αίματος την κατάσταση. Από το 1963 μέχρι το 1974, είπε, 103 τ/κ χωριά γκρεμίστηκαν και ο μισός πληθυσμός των Τ/κ αναγκάστηκε να προσφυγοποιηθεί. «Λίγο πριν υλοποιηθεί το σχέδιο καταστροφής, μια νέα εποχή (άρχισε) με την ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου 1974» είπε.
Τονίζοντας ότι η κυριαρχία είναι απαραίτητη για να υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι ανεξάρτητα και ελεύθερα σε αυτά τα εδάφη, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι μια συμφωνία που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην κυριαρχία είναι μια συνθήκη γραμμένη στον πάγο, όπως είχε πει ο Ραούφ Ντενκτάς.
Υποστήριξε επίσης ότι η κυριαρχία και το «κράτος» πρέπει να προστατεύονται και «η τδβκ θα είναι σίγουρα μέρος μιας πιθανής συμφωνίας. Το να είναι μέρος μιας συμφωνίας είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής δύο κρατών» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν. Αυτό που μπορούμε να εμπιστευτούμε είναι μια σταθερή συμφωνία, οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Αυτό που μπορούμε να εμπιστευτούμε είναι ο τουρκικός στρατός να συνεχίσει την ύπαρξή του εδώ ως αποτρεπτική δύναμη» κατέληξε.