Ηλεκτρονική εποπτεία σε ιατροδικαστές

Την ηλεκτρονική καταγραφή και εποπτεία των ιατροδικαστικών πράξεων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου – που έχει ήδη τεθεί στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση – για την «Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών». Και αυτό σε μία προσπάθεια ελέγχου των ενεργειών των ιατροδικαστών ύστερα και από τις συνεχείς διαμάχες ή άσκοπες αμφισβητήσεις για υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη (ανθρωποκτονίες στην Αχαΐα, στην Ηλεία κ.λπ.) όπως και άλλες εσωτερικές προστριβές. Μάλιστα, στον επικείμενο σχεδιασμό εντάσσεται και η δημιουργία στο υπουργείο Δικαιοσύνης κεντρικής υπηρεσίας – οργανισμού που θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται να γίνονται νεκροψίες εκτός από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες στα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς και από ιατροδικαστές οι οποίοι υπηρετούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που διαθέτουν «κατάλληλη υποδομή».

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν συνεννοήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με το υπουργείο Υγείας ώστε παθολογοανατόμοι νοσοκομείων να αναλάβουν (λόγω σειράς οικονομικών προβλημάτων και υποστελέχωσης των αντίστοιχων εργαστηρίων των ιατροδικαστικών υπηρεσιών) τις ιστολογικές εξετάσεις σε σορούς θυμάτων δολοφονικών επιθέσεων ή σε ύποπτους θανάτους.

Μικρή εμπειρία

Ιατροδικαστές επισημαίνουν ότι «πολλές από τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις που περιέχει το σχέδιο νόμου δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν, αφού οι ιατροδικαστές των νοσοκομείων είναι λίγοι με μικρή εμπειρία. Επίσης εργαστήρια πανεπιστημιακών νοσοκομείων παρουσιάζουν ήδη λειτουργικά προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης.

Ακόμη υπάρχει δυσπραγία και απροθυμία ώστε οι παθολογοανατόμοι των νοσοκομείων να αναλάβουν διερευνήσεις σε όργανα νεκρών. Ηδη μάλιστα υπάρχουν 700-900 εκκρεμείς ιστολογικές εξετάσεις και το πρόβλημα επιδεινώνεται καθημερινά.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μέχρι την ψήφιση του νόμου και την έκδοση αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων τις επιλογές και τις τοποθετήσεις στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες θα έχει αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου, κινήσεις του οποίου ήδη έχουν προκαλέσει σειρά ερωτημάτων στον χώρο μας».

Οπως σημειώνεται λοιπόν στο σχέδιο νόμου, «το υπουργείο Δικαιοσύνης αναπτύσσει πληροφοριακό σύστημα, το οποίο τηρείται στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες με σκοπό τη διαχείριση των ιατροδικαστικών πράξεων. Το σύστημα περιλαμβάνει στις λειτουργίες του κατ’ ελάχιστον την ψηφιακή λήψη της παραγγελίας εξέτασης, τη δημιουργία ηλεκτρονικής καρτέλας υπόθεσης, την ψηφιακή καταχώριση των ευρημάτων καθώς και άλλων απαραίτητων στοιχείων, την καταγραφή αποστολής δειγμάτων σε τρίτους και την παραγωγή της ιατροδικαστικής έκθεσης». Το εν λόγω σύστημα σχετίζεται με την αναφερόμενη «Ανάπτυξη και Πιλοτική Λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος για την Υποστήριξη Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών», συνολικού προϋπολογισμού 751.235 ευρώ (χρηματοδοτούμενο κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση), που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει πιλοτικά σε επιλεγμένες ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Θα περιλαμβάνει ρόλους για τις εμπλεκόμενες οντότητες (ιατροδικαστής, προϊστάμενος, υπηρεσία, νεκροτομείο, νεκροτόμος, διοικητικός υπάλληλος κ.τ.λ.). Σε κάθε συμμετέχοντα ιατροδικαστή (θα επιλεγούν δέκα για την πρώτη φάση) θα παρέχεται ειδική φορητή συσκευή – τάμπλετ, μέσω της οποίας θα επιτυγχάνεται η πλήρης καταγραφή κάθε ιατροδικαστικής πράξης (με φωνητική πληκτρολόγηση, οπτική απεικόνιση της σορού και των ευρημάτων με χρήση avatar ως ψηφιακού χάρτη σώματος κ.ά.).