Η αίτηση και οι προϋποθέσεις για την ιθαγένεια στους Γλύξμπουργκ

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να προσέλθει ο Παύλος Γλύξμπουργκ στο ληξιαρχείο Αθηνών για την αίτηση απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας, ενώ θα ακολουθήσει και ο αδελφός του, Νικόλαος. Θα ζητήσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 6 του νόμου για την τέως βασιλική οικογένεια που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1994 (σε επιμέλεια Ευάγγελου Βενιζέλου) και ο οποίος όριζε τρεις προϋποθέσεις για να τους αναγνωριστεί η ιθαγένεια. Ειδικότερα, ότι πρέπει «να διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974». Να δηλωθεί «ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου, παραίτηση από κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου» και τέλος να εγγραφούν «στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους με όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμον στοιχεία ταυτότητας». Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χθες και ο Μάκης Βορίδης, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ που θα αιτηθούν την ελληνική ιθαγένεια θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το επώνυμο με το οποίο θα γίνει η πολιτογράφησή τους.

Μήνυμα Δένδια μέσω Κατάρ

Την ίδια ώρα χθες που το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέβαζε στο Twitter βίντεο με μαζική δοκιμή συστοιχιών ρουκετών Kasirga, βεληνεκούς 120 χιλιομέτρων, ο Νίκος Δένδιας από το Κατάρ έστελνε μήνυμα σεβασμού στο δίκαιο της θάλασσας. «Σύμπτωση» αξιοσημείωτη μιας και στο Κατάρ η Αγκυρα διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες εξωχώριες στρατιωτικές της βάσεις. Ο Δένδιας επισκέφθηκε το Κατάρ για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι, αλλά και με τον ομόλογό του, σεΐχη Σαούντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Χασάν μπιν Αλι αλ Θάνι. Το έμμεσο μήνυμα στην Αγκυρα ήρθε έπειτα από τη συζήτηση με τους Καταριανούς για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τον Δένδια να τονίζει ότι «το Κατάρ είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κι είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στους συνομιλητές μου πόσο μεγάλη σημασία έχει η UNCLOS και γενικά η επίτευξη μιας συνεννόησης επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στα διεθνή πράγματα». Σαν να λέμε τα είπε στη «νύφη» για να τα ακούσει η «πεθερά».

Η Αθήνα, τα Τίρανα και η καλή γειτονία

Πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη διακυβερνητική διάσκεψη Αλβανίας – ΕΕ, για το άνοιγμα του τέταρτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορά την εξωτερική πολιτική, ενώ ακολουθεί σήμερα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο της οποίας ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις με τον Εντι Ράμα και υπουργούς του. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Αλλά υπό (λογικές) προϋποθέσεις. Εξού και στα συμπεράσματα της διακυβερνητικής για το άνοιγμα του επόμενου κεφαλαίου, εντάχθηκε, με ελληνική πρωτοβουλία, αναφορά σε προϋποθέσεις για τις σχέσεις καλής γειτονίας που αφορούν την καταπολέμηση εθνικών στερεοτύπων, την αποφυγή εμπρηστικής ρητορικής, αλλά και της αναπαραγωγής ιστορικών ανακριβειών από κρατικές πηγές. Οι συγκεκριμένες διατυπώσεις «φωτογραφίζουν» επί της ουσίας την ανάγκη να προχωρήσουν τα Τίρανα σε αλλαγές ιστορικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια που κρίνονται προβληματικές από την ελληνική πλευρά. Και, φυσικά, να επιδεικνύεται η ανάλογη καλή θέληση και στις δημόσιες δηλώσεις αλβανών αξιωματούχων.