Η Αυστραλία μπαίνει στην εποχή των πυραύλων

Τον Δεκέμβριο του 2024, το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN) εκτόξευσε δοκιμαστικά έναν πύραυλο Κρουζ επίθεσης εδάφους RGM-109E Tomahawk (LACM) από το αντιτορπιλικό κλάσης Hobart HMAS Brisbane στα ανοιχτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας την Αυστραλία την τρίτη χώρα που εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Καμπέρα ανακοίνωσε την απόκτηση των Tomahawks τον Αύγουστο του 2023, σε μια πώληση που περιλαμβάνει έως και 20 πυραύλους Block IV και έως 200 μονάδες της εκσυγχρονισμένης παραλλαγής Block V. Ο Υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας και Παράδοσης Ικανοτήτων της Αυστραλίας Pat Conroy είπε τον Οκτώβριο του 2024 ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Τα Tomahawks της Αυστραλίας θα αναπτυχθούν αρχικά στα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart της RAN. Η Καμπέρα εξετάζει επίσης να προχωρήσει και στον εξοπλισμό των υπό κατασκευή φρεγατών κλάσης Hunter με τον πύραυλο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας ασφαλείας AUKUS, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν στην Αυστραλία τουλάχιστον τρία πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια τύπου Βιρτζίνια Block IV (SSN) και η Αυστραλία θα παράγει από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο ένα νέο υποβρύχιο SSN-AUKUS, και τα δύο θα μπορούσαν να εκτοξεύουν Tomahawk.

Η δοκιμή αυτή σηματοδοτεί την είσοδο της Αυστραλίας σε αυτό που ο Conroy αποκάλεσε “νέα εποχή πυραύλων Ινδο-Ειρηνικού”. Τα πρόσφατα έγγραφα στρατηγικής της Αυστραλίας προσδιορίζουν την απόκτηση ικανότητας κρούσης μεγάλης εμβέλειας ως προτεραιότητα για την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας της χώρας σε ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον ασφαλείας.

Τα ευρύτερα σχέδια της Αυστραλίας περιλαμβάνουν την προμήθεια του Lockheed Martin AGM-158C Long-Range Anti-Ship Missile (LRASM), του AGM-158B Joint Air-to-Surface Standoff Missiles Extended Range (JASSM-ER) και του Norwegian Kongsberg Defence’s Joint Strike ) για την αεροπορία της, καθώς και το Ναυτικό Strike Missile (NSM) για το ναυτικό. Στη στεριά, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο του πυραύλου ακριβείας κρούσης της Lockheed Martin (PrSM) ή της έκδοσης του NSM που εκτοξεύεται από το έδαφος. Ενώ το PrSM προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία 499+ km, το NSM μπορεί να είναι διαθέσιμο για παράδοση νωρίτερα, δεδομένης της διευρυμένης παραγωγικής ικανότητας του Kongsberg.

ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 

Εκτός από την αγορά ολοκληρωμένων συστημάτων, η Αυστραλία επενδύει στην ανάπτυξη μιας εγχώριας ικανότητας παραγωγής πυραύλων για να προστατεύεται από διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού και να επιταχύνει την απόκτηση.

Τον Αύγουστο του 2024, το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε μια συνεργασία 850 εκατομμυρίων AU$ με την Kongsberg για την από κοινού κατασκευή του NSM και του JSM. Δύο μήνες αργότερα, η Αυστραλία επέκτεινε τη συμφωνία της με τη Lockheed Martin για τη δημιουργία εγχώριας εγκατάστασης παραγωγής για το Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), μια προσπάθεια που η Καμπέρα περιέγραψε ως σκαλοπάτι για την κατασκευή του PrSM μεγαλύτερης εμβέλειας.

Οι ευρύτερες φιλοδοξίες έρευνας και ανάπτυξης της Αυστραλίας περιλαμβάνουν μια μακροχρόνια συνεργασία με τις ΗΠΑ στην υπερηχητική τεχνολογία, η οποία επεκτάθηκε πρόσφατα μέσω του έργου Hypersonic Flight Test and Experimentation (HyFliTE) στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS Pillar II.

*Πηγή: Capital.gr

The post Η Αυστραλία μπαίνει στην εποχή των πυραύλων appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.