Η τελευταία μεγάλη είδηση στον χώρο του ποδοσφαίρου της χρονιάς που σιγά – σιγά φεύγει είναι η απόφαση της FIFA να παραχωρήσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία. Με το που υπήρξε η ανάθεση άρχισαν αμέσως τα επικριτικά σχόλια του δυτικού Τύπου. Επισημάνθηκε πως από τα 13 γήπεδα που χρειάζονται τα 11 δεν υπάρχουν και πως η FIFA έκρινε και αποφάσισε με βάση μακέτες. Οι Αγγλοι θυμήθηκαν πως όταν πέρυσι η Τζέντα φιλοξένησε τα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων μια καταιγίδα προκάλεσε χάος στην πόλη κάτι ώρες πριν και μετά τον τελικό, πράγμα που σημαίνει πως τίποτα δεν είναι εκεί όσο ειδυλλιακό οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται. Οι Γερμανοί αποκάλυψαν πως ο Μέσι που μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο υπήρξαν οι επίσημοι υποστηρικτές της υποψηφιότητας, έχει όρο στο συμβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψε να μην πει τίποτα εναντίον των Σαουδαράβων μέχρι και τρία χρόνια μετά το τέλος της διοργάνωσης. Δεν έλειψαν επισημάνσεις για τη θέση των γυναικών εκεί, για λογιών λογιών απαγορεύσεις που υπάρχουν, ενώ ήδη ξεκίνησε ένας κάποιος προβληματισμός για το ποια εποχή θα γίνει η διοργάνωση – οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται πως θα γίνει κανονικά καλοκαίρι και δεν θα ξαναδούμε Μουντιάλ μέσα στον χειμώνα, όπως συνέβη όταν αυτό φιλοξενήθηκε από το Κατάρ. Ομολογώ πως μολονότι δεν βρίσκω τίποτα ελκυστικό στη διοργάνωση ενός Μουντιάλ εκεί, βρίσκω πολλές από τις γκρίνιες υπερβολικές. Κατά τη γνώμη μου μπορούν να γκρινιάζουν μόνο όσοι δεν θέλουν σαουδάραβες (και Αραβες γενικότερα) επενδυτές στις χώρες τους και στις ομάδες τους. Οποιος ωστόσο σε όποια χώρα της Ευρώπης πανηγυρίζει στην είδηση ότι οι Σαουδάραβες απέκτησαν μετοχές της ομάδας του, δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στη FIFA για την απόφασή της. Και βέβαια σε αυτή τη διαδικασία παραγωγής υποτιμητικών σχολίων δεν μπορούμε να μπούμε εμείς στην Ελλάδα. Που κάποτε περιμέναμε τους Σαουδάραβες του Βλάσση Τσάκα ως σωτήρες του ΠΑΟ.
Ηθοποιός
Δεν ξέρω πόσοι πλέον θυμούνται εκείνη την παλιά αστεία ιστορία, αλλά υπήρξε καταπληκτική. Υπήρξαν δύο κεφάλαιά της: το πρώτο είχε καταδείξει την αδυναμία του αθλητικού Τύπου να αναδείξει την αστειότητά της. Το δεύτερο κεφάλαιο είχε κάνει κατανοητό πόσοι πρόθυμοι περίμεναν Σαουδάραβες, θυσιάζοντας ακόμα και τη σοβαρότητά τους, υπέρ της μεγάλης ελπίδας ότι θα δουν να βρέχει εκατομμύρια. Ο Τσάκας είχε εμφανιστεί σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Υποσχόταν αραβικά κεφάλαια και έδινε τρεις συνεντεύξεις την εβδομάδα μιλώντας για τα προβλήματα του ΠΑΟ και το πώς θα τα λύσει. Ανακοίνωνε μεταγραφές, ερχομούς προπονητών, μεγάλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και όλα αυτά τα έλεγε σε όλα τα μικρόφωνα που έβρισκε μπροστά του χωρίς αντίλογο και χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει καμία απόδειξη για την αξιοπιστία του. Η μόνη τέτοια, αν μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει απόδειξη, ήταν αρχικά ένα βίντεο ενός Αραβα που δήλωνε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα. Αν ήταν πρίγκιπας ή κομπάρσος ηθοποιός δεν το έμαθε κανείς.
Ιστορικό ΔΣ
Κι όμως το απίθανο εκείνο σόου είχε και απτά αποτελέσματα. Στη δεύτερη πράξη της μοναδικής εκείνης κωμωδίας είχαν συμβεί δύο πράγματα που με το πέρασμα του χρόνου μοιάζουν απίθανα. Το πρώτο απίθανο ήταν η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να δώσει στον σαουδάραβα πρίγκιπα, που ο Τσάκας εκπροσωπούσε, το δικαίωμα να προχωρήσει στην απόκτηση των μετοχών της ΠΑΕ – μιλάμε πραγματικά για μια απόφαση πέρα από τα όρια της λογικής καθώς ο περίφημος πρίγκιπας δεν είχε προσκομίσει το παραμικρό στην ΕΕΑ. Το απολύτως καταπληκτικό όμως ήταν κάτι άλλο: η δημιουργία του ΔΣ του ΠΑΟ υπό την ηγεσία του Τσάκα! Ο τρομερός αυτός τύπος είχε παρουσιάσει μια ομάδα υποστηρικτών, που θα αναλάμβανε να τρέξει την ΠΑΕ όταν κι εφόσον η μεταβίβαση των μετοχών θα ολοκληρωνόταν. Στο ιστορικό αυτό ΔΣ υπήρχαν παλαίμαχοι του ΠΑΟ που δήλωναν βέβαιοι ότι ο πρίγκιπας θα έρθει και θα επενδύσει, αλλά και επιχειρηματίες που τόνιζαν πως δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία για τις εξελίξεις. Υπήρχε μια οικογένεια βιομηχάνων, ένας πρώην βουλευτής (!), δυο εισαγωγείς, ένας οδοντογιατρός, ένας αντιπρόσωπος φαρμακευτικών ειδών και φυσικά κάποιοι γνωστοί δικηγόροι που είχαν αναλάβει την ολοκλήρωση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών και της σύστασης του ΔΣ ως προς το νομικό κομμάτι. Εχω όλα τα ονόματα αλλά δεν τα γράφω γιατί δεν έχει νόημα πια. Οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι θα συνωμοτήσει το σύμπαν και θα έρθουν οι πρίγκιπες του Βλάσση: τουλάχιστον τρεις που θυμάμαι έλεγαν πως με τους Αραβες θα κάνουν κι άλλες δουλειές, που δεν θα είχαν σχέση με τον Παναθηναϊκό. Θα έβρεχε πετροδόλαρα.
Φεϊζάλ
Η ιστορία εκείνη έφτασε στην κορύφωσή της όταν ύστερα από μια ήττα του ΠΑΟ από τον Ολυμπιακό ήρθε στην Αθήνα κάποιος που δήλωσε «πρίγκιπας Φεϊζάλ» και υποσχέθηκε πως θα φέρει τα χρήματα της εκτόξευσης του ΠΑΟ από μια τράπεζα της Νορβηγίας σε 24 ώρες. Ολοι είδαμε ότι ο πρίγκιπας ήταν υπαρκτό πρόσωπο, αλλά κανείς δεν είδε τον λογαριασμό του. Η αλήθεια είναι ότι ο Τσάκας είχε έναν τραπεζικό λογαριασμό που τον έδειχνε στους ορκισμένους ακολούθους του σαν να ήταν οι Δέκα Εντολές του Μωυσή. Φυσικά χρήματα δεν ήρθαν ποτέ από καμία τράπεζα και η καταπληκτική εκείνη ιστορία είχε το πλέον βαρετό τέλος: έσβησε αργά χωρίς κορύφωση. Και κανείς τότε δεν ρώτησε όλους αυτούς τους γνωστούς πώς διάβολο δέχτηκαν να μπουν σε ένα ΔΣ, όταν από πουθενά δεν προέκυπτε πως υπήρχε κάτι πραγματικό.
Αξιοποίηση
Οι Σαουδάραβες τα τελευταία χρόνια μπαίνουν παντού στον αθλητισμό. Αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες, διοργανώνουν μεγάλα τουρνουά ακόμα και στο τένις, δίνουν τεράστια συμβόλαια σε ποδοσφαιριστές για να δυναμώσουν το πρωτάθλημά τους, είναι ευϋπόληπτοι χορηγοί. Τα χρήματα που ξοδεύουν διακινούνται μέσω του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), και της Aramco, δηλαδή της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας. Αυτά τα χρήματα είναι ο βασικός λόγος που όλοι ονειρεύονται πρίγκιπες και πριγκίπισσες και στην Ελλάδα: η χώρα μας μάλιστα κάποια στιγμή είχε εμφανιστεί και ως υποψήφια συνδιοργανώτρια του Μουντιάλ με τη Σαουδική Αραβία, αλλά το πράγμα κάπου χάλασε. Δεν μάθαμε ποτέ ποιος είχε την ιδέα της συνδιοργάνωσης. Αλλά πάντα ήθελα να πιστεύω πως αυτή θα γινόταν. Κυρίως για να αξιοποιηθεί πολλά χρόνια μετά από τη σύστασή του εκείνο το καταπληκτικό ΔΣ του σούπερ ήρωα Βλάσση Τσάκα…