Η κυβέρνηση της Γαλλίας στο έλεος του κοινοβουλευτικού χάους-Τα σενάρια της επόμενης μέρας, ο ρόλος του Μακρόν

Η κυβέρνηση της Γαλλίας στο έλεος του κοινοβουλευτικού χάους – Τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα -Ο ρόλος του Μακρόν

Προς την πτώση της βαδίζει η κυβέρνηση της Γαλλίας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που του δίνει τη δυνατότητα να νομοθετεί ερήμην της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Μπαρνιέ, αφού δεν αποδέχθηκε την αύξηση των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης που ζητούσε η αντιπολίτευση και ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενεργοποίησε το άρθρο 49.3.

Κατόπιν αυτού, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, που αν υπερψηφιστεί (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη) θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και στην μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.

Ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό, αφού τα κόμματα της αντιπολιτευσης από κοινού έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση Μπαρνιέ, έχοντας παραμείνει στην εξουσία μόλις τρεις μήνες, θα είναι η πλέον βραχύβια στην ιστορία της Γαλλίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μελανσόν: Πραξικόπημα από τον Μπαρνιέ

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του στο X, ο Ζαν Λικ Μελανσόν υπεραμύνθηκε της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» από τον Μπαρνιέ με τη χρήση του άρθρου 49.3.

«Τι αλαζονεία» είπε, «την τελευταία στιγμή, ο Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτει οκτώ τροπολογίες που κανείς δεν έχει διαβάσει ή μελετήσει (…) Τι αλαζονεία».

«Όχι, κανείς δεν θα στερηθεί τίποτα αν απορριφθεί αυτός ο προϋπολογισμός, και πολύ περισσότερο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια του κράτους» είπε επίσης, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει «νέες λεηλασίες στις συντάξεις». «Η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων έχει να κερδίσει τα πάντα από την απόρριψη αυτού του σχεδίου».

«Η χώρα μας έχει χάσει αρκετό χρόνο!», τόνισε.

Λεπέν: Αποδοκιμάζουμε την κυβέρνηση

Σε δηλώσεις της, η Μαρίν Λεπέν επισήμανε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της Αριστεράς, ενώ και το RN θα καταθέσει τη δική του.

«Δεν είναι μυστικό ότι από την ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενική πολιτική, ο οποίος υποσχέθηκε να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θέσεις των ομάδων και των πρώτων μεταξύ τους, η κυβέρνηση δεν θεώρησε σκόπιμο να σεβαστεί αυτή τη δέσμευση», είπε μετά την απόφαση Μπαρνιέ.

«Πολύ πρόσφατα, η κυβέρνηση στράφηκε για πρώτη φορά στον Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές του. Δεν τις αφαιρούμε. Πρόκειται για αποφάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το πολύ άδικο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης» πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόταση μομφής, η Λεπέν ανέφερε: «Την ώρα που σας μιλάω, έχει κατατεθεί πρόταση μομφής από τον Εθνικό Συναγερμό και θα ψηφίσουμε για να αποδοκιμάσουμε την κυβέρνηση».

Γαλλία: Τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα -Ο ρόλος του Μακρόν

Καθώς οι εξελίξεις στη Γαλλία είναι ραγδαίες, ο Guardian επιχειρεί να εξηγήσει τι ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβεί την επόμενη ημέρα.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει «σοβαρή οικονομική αναταραχή», εάν δεν περάσει ο προϋπολογισμός και πέσει η κυβέρνηση.

Στις αγορές, ήδη, η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς το επιτόκιο των γαλλικών ομολόγων πλησιάζει αυτό των αντίστοιχων ελληνικών την περασμένη εβδομάδα.

Το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι δεν υπάρχει φόβος για ένα shutdown τύπου ΗΠΑ, καθώς το Σύνταγμα της Γαλλίας επιτρέπει σε μια κυβέρνηση, ακόμη και υπηρεσιακή, να περάσει έναν νόμο έκτακτης ανάγκης, που στην ουσία παρατείνει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για μερικούς μήνες, ώστε οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να πληρώνονται.

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, εάν το RN ενώσει τις δυνάμεις του με το NFP για να ρίξει τον Μπαρνιέ, ο Μακρόν έχει μια σειρά επιλογών. Ωστόσο, περιορίζεται συνταγματικά, καθώς διέλυσε το κοινοβούλιο τον Ιούνιο και δεν μπορεί να το πράξει εκ νέου μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε απλώς να επαναφέρει τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό, κίνηση που θα θεωρούνταν προκλητική από το κοινοβούλιο και επομένως οι περισσότεροι αναλυτές το θεωρούν απίθανο.

Θα μπορούσε, επίσης, να ζητήσει από τα κόμματα της Γαλλίας να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν νέο συνασπισμό, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη υποστήριξη.

Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει προσπάθειες προς το κέντρο, ώστε να αποσπάσει τα πιο μετριοπαθή στοιχεία του NFP, συμπεριλαμβανομένου του PS, από το αριστερό μπλοκ. Αν και το NFP έχει συχνά εμφανιστεί κατακερματισμένο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα λειτουργήσει.

Ο Μακρόν θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, που θα επιβλέπει τη διοίκηση της Γαλλίας για άλλους έξι μήνες. Τέλος, θα μπορούσε να παραιτηθεί ο ίδιος, προκαλώντας νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, αλλά προς το παρόν αυτό θεωρείται απίθανο.

Πηγή: iefimerida.gr