Η χρονιά που εφυγε και… να μη λησμονούμε τους πρωτοπόρους της παροικίας μας!

Μέσα από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στις σελίδες του «Νέου Κόσμου» φέτος, επιχειρούμε μία -συνοπτική μόνο- ανασκόπηση της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας.

Η θεματολογία ποικίλει, αλλά μέσα από τις εικόνες αναδεικνύονται ορισμένες «σταθερές» για την παροικία μας.

Σημαντικότερη, η σπουδαιότητα των πρωτοπόρων μεταναστών μας, οι οποίοι με μεγάλες θυσίες φύτεψαν τις ρίζες για να… ανθίσουν οι επόμενες γενιές.

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά, παράλληλα, εξύμνησε και τη συμβολή των ομογενών στην ανάπτυξη της Αυστραλίας. Από αριστερά, ο Π. Ζαπάρας, ο Γ. Ζαπάρας, η υπουργός Εσωτερικών, κα Clare O’Neil, ο πρωθυπουργός κ. Anthony Albanese, o Απ. Ζαπάρας και ο βουλευτής Αδελαΐδας κ. Steve Georganas. Φωτογραφία: Supplied

Πρόκειται για ανθρώπους που «φεύγουν» πλέον, δυστυχώς, καθώς ο χρόνος είναι αμείλικτος. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους λησμονούμε και σε κάθε ευκαιρία να τους τιμούμε.

Και, βέβαια, όπως πάντα επιζητούμε στην εφημερίδα μας, να καταγράφουμε τις δικές τους ιστορίες. Γιατί αυτή είναι εντέλει η δική μας ιστορία, η ιστορία του Ελληνισμού της Αυστραλίας.

Πρόκειται για λίγες μόνο φωτογραφίες, από τις εκατοντάδες που κόσμησαν τις σελίδες μας (και το 2024), υπενθυμίζοντας μας τα… ταξίδια ζωής των Ελλήνων μεταναστών.

Ο Δημήτριος Καρρά, ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες που ήρθαν στην Αυστραλία ψάχνοντας για χρυσό. Διακρίνεται, τρίτος από δεξιά, με την οικογένειά του έξω από το σπίτι τους στο Stawell το 1891. Φωτογραφία: Supplied/Έφη Αλεξάκη

Ανθρώπων που ήρθαν στην άλλη άκρη του Κόσμου, δεκαετίες πριν, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αντιμετωπίζοντας μεγάλες αντιξοότητες, συχνά δίχως καν να γνωρίζουν τη Γλώσσα.

Δεν το έβαλαν όμως ποτέ κάτω και συνέχισαν να προοδεύουν.

Να «χτίζουν» ώστε υπό καλύτερες συνθήκες να μπορούν να διαπρέπουν σήμερα τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τα δισέγγονά τους… κάνοντας μας όλους υπερήφανους με τις επιτυχίες τους.

Πέρασαν 67 χρόνια από τότε που το «Begona» έφερε εκατοντάδες Ελληνίδες νύφες στην Αυστραλία. Φωτογραφία: Supplied/Παναγιώτης Φωτάκης

Και φέτος ήταν άλλωστε πολλοί οι Ελληνοαυστραλοί που ξεχώρισαν, σε όλους τους τομείς (η δεύτερη σημαντικότερη «σταθερά» για την παροικία μας, η οποία συνεπάγεται της πρώτης).

Ενδεικτικά, ουκ ολίγοι ομογενείς μας αναδείχθηκαν σε κορυφαίες θέσεις σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, οργανισμούς ή διακρίθηκαν για επιστημονικές ανακαλύψεις ή τις επιδόσεις τους σε μαθήματα, αθλήματα και τον πολιτισμό.

Κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανη έχει η παροικία μας, με δύο πλέον «δικούς της» υπουργούς στην κυβέρνηση της Βικτώριας της Jacinta Allan: τον «νέο» Νίκο Στάικο (Nick Staikos) και τον «παλιό» Στιβ Δημόπουλο (Steve Dimopoulos) -να ηγούνται μάλιστα συνολικά πέντε κομβικών Υπουργείων- και μία Κοινοβουλευτική Γραμματέα, την Κατ Θεοφάνους (Kat Theophanous), η οποία κατέχει δύο πολύ σημαντικά χαρτοφυλάκια. Διακρίνεται επίσης ο πολιτειακός γερουσιαστής, Lee Tarlamis (αριστερά), κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον περασμένο Οκτώβριο. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου

Όσον αφορά δε στα γεγονότα της χρονιάς είχαμε και την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου τον περασμένο Οκτώβριο, σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Δεν έλειψαν οι… τριβές, σε σχέση τουλάχιστον με τα όσα ανέφερε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, ότι «η Εκκλησία διατήρησε τον πολιτισμό και τη γλώσσα της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας…».

Από την άλλη, δεν έγινε η επίσκεψη της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να «ανανέωσε» το ραντεβού του με την Ομογένεια της Αυστραλίας για το 2025. Ειδική πρόσκληση, μάλιστα έχει λάβει από την πρωθυπουργό της Βικτώριας, Jacinta Allan.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στην προς τιμήν του Παρέλαση Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, το μεσημέρι της Κυριακής, 13 Οκτωβρίου, μετά από την ιστορική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο στάδιο Margaret Court Arena. Μαζί του, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese και ο Αρχιεπίσκοπος, Μακάριος. Φωτογραφία: Μάρκελλος Πετρόπουλος/ Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Εκείνο που πάντως «καίει» τους συμπάροικους περισσότερο είναι οι σχέσεις με το ελληνικό κράτος και κυρίως οι χρόνοι εξυπηρέτησης από τις προξενικές Αρχές.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του φιλόδοξου Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, αναγνώρισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η επαφή με τις προξενικές Αρχές στο μυαλό των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν -και σε έναν βαθμό μπορεί να είναι ακόμα- ταυτισμένη με μία λέξη και αυτή η λέξη είναι ‘ταλαιπωρία’ … Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε». Ίδωμεν λοιπόν…

Η «ταλαιπωρία» αυτή είναι πιθανότητα άλλωστε και ένας από τους λόγους που παρότι υπήρξε πρόοδος στο θέμα της ψήφου από τον τόπο διαμονής για τους Έλληνες του εξωτερικού, από Αυστραλία μεριά η διάθεση για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές να μην ήταν και τόσο έντονη.

Προσωπική πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφτεί και τη Βικτώρια, κατά το επίσημο ταξίδι που αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Αυστραλία το 2025, απηύθυνε η πολιτειακή πρωθυπουργός, Jacinta Allan. Τη σχετική επιστολή (και ένα αντίτυπο του βιβλίου Old Vintage Melbourne του Chris Macheras) παρέδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης. Φωτογραφία: Supplied

Και όσον αφορά στην Κύπρο μας, δεν ξεχνάμε ότι φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας, με τις πληγές να παραμένουν ανοιχτές…

Τέλος, στο «αθλητικό μέτωπο» είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες με σημαντικές επιτυχίες για τους Έλληνες και τους Αυστραλούς αθλητές, ενώ συμπληρώθηκαν και 20 χρόνια από το θαύμα των… θαυμάτων, την κατάκτηση του Euro 2004 από την Ελλάδα.

Το 2024 είχαμε ωστόσο μία ακόμα ιστορική στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε επίπεδο συλλόγων με τον Ολυμπιακό να σηκώνει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο Ολυμπιακός έγραψε Ιστορία… Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Στο μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και έραψε το 7ο αστέρι στη φανέλα του.

Και στα «δικά μας» πρωταθλήτρια στο NPL Victoria Ανδρών ήταν η Oakleigh Cannons, ενώ στις γυναίκες το στέμμα κατέκτησε η Heidelberg United.

Καλή χρονιά, με υγεία και χαρές!

Ο καθηγητής Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash, τιμήθηκε με το κορυφαίο διεθνώς βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και Πειραματικής Θεραπευτικής (ASPET) 2024 Louis S. Goodman & Alfred Gilman Award στην Receptor Pharmacology, ενώ βρίσκεται και στο επίκεντρο μιας σημαντικής ανακάλυψης που υπόσχεται να φέρει ριζικές αλλαγές στη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Φωτογραφία: Monash University
Μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Αυστραλίας εξελέγη ο καθηγητής, Βρασίδας Καραλής. Φωτογραφία: Supplied
Οι νικητές των Βραβείων Αριστείας HACCI 2024 από αριστερά προς τα δεξιά: John Konstantopoulos, Anastasia Darras, Καθηγητής Jonathan, Mike Zafiropoulos, Martha Oplopiadis, James Stevens, Jane Aslanidis και Andrew Paschalidis. Φωτογραφία: Constant Flashing/ P. Kakalias
Μεταξύ αυτών που διακρίθηκαν στα Multicultural Awards for Excellence 2024 (Πολυπολιτισμικά Βραβεία Αριστείας) και οκτώ συμπάροικοι. Από αριστερά, Ανδρέας Μαρκάκης (Andrew Markakis APM), Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Σωτήρης Χατζημανώλης, Nick Reece, δήμαρχος Μελβούρνης, Kate Cowan και ο καθηγητής, Νίκος Παπαστεργιάδης, με την κόρη του Maya και τη μητέρα του Ελένη. Φωτογραφία: Supplied
Περισσότερες από 100 αφηγήσεις Ελλήνων της Διασποράς στο Σίδνεϊ βρήκαν τη θέση που τους αξίζει μέσα από την επίσημη παρουσίαση του Αρχείου Ελληνοαυστραλών, το οποίο διασώζει τη μεταναστευτική τους πορεία και ενσωματώνει την ιστορία τους στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της Αυστραλίας. Φωτογραφία: Δημήτρης Καλλός.
Πλουσιότερος, μεταξύ των πλούσιων Ελληνοαυστραλών, παρέμεινε ο κ. Νίκος Πολίτης, σύμφωνα με την κατάταξη της «The Australian». Φωτογραφία αρχείου: AAP/Paul Miller
Η προσπάθεια για παροικιακή ενότητα και στη Νότια Αυστραλία θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) στα τέλη Οκτωβρίου δεν πέρασε η πρόταση για αποχώρησή της από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία και ένταξή της στην Αρχιεπισκοπή. Φωτογραφία: GOCSA
Έντονο ελληνικό χρώμα είχε και φέτος η παρέλαση για την Ημέρα των ANZACs που έγινε στο Brisbane. Φωτογραφία: Gregory Gavriniotis
Tο πρωτοσέλιδο του «Νέου Κόσμου» στις 15 Ιουλίου 1985, για τα 40 χρόνια μαζικής μετανάστευσης στην Αυστραλία, μετά και την ίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης το 1945, με πρώτο στο «τιμόνι» τον Arthur Calwell. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία λένε ότι οι μετανάστες που ήρθαν από την Ελλάδα ήταν λιγότεροι. Άλλοι θα θυμούνται αναφορές για ακόμα περισσότερους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζωή άλλαξε για όλους αυτούς που ήρθαν, αλλά και για τους συγγενείς που έμειναν πίσω. Πηγή: «Νέος Κόσμος»/Ηλεκτρονικό αρχείο
Μία εμβληματική προσωπικότητα των Τεχνών, ο ομογενής Alexander -Lex- Francis Marinos OAM (Λεξ Μαρίνος) έφυγε από τη ζωή στα 75 του χρόνια. «Πέθανε στο σπίτι του, τη στιγμή που ο ίδιος επέλεξε, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του…». Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τη σειρά Binding Threads της Effy Alexakis.
Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θρήνησε την απώλεια μιας εμβληματικής προσωπικότητας. Η παροικία μας, η Κύπρος αλλά και ο κόσμος της Tέχνης και κυρίως του ελληνικού κινηματογράφου, κατέστησαν φτωχότεροι. Ο Παναγιώτης Γιαννούδης «έφυγε» για το αιώνιο ταξίδι σε ηλικία 89 ετών. Φωτογραφία: Supplied
Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο «άνθρωπος της αγάπης», πέθανε και η Μελβούρνη έγινε φτωχότερη. Φωτογραφία: Stella Papas
Μεταξύ αυτών που «έφυγαν» το 2024 ήταν και ο Con Savvas, ένας από τους πρωτοπόρους της Κεντρικής Αγοράς της Αδελαΐδας και στυλοβάτης της ελληνικής κοινότητας. Διακρίνεται, σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τους γιους του, Anthony, Ross και Alex. Φωτογραφία: Kathy Poulios
Ο Γιαννέλος Μαργαρίτης πήρε την τελευταία του μεταγραφή για τους… ουρανούς στα 87 του χρόνια. Σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον Άγγελο Ποστέκογλου. Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές
Τον περασμένο Απρίλιο απεβίωσε ο Ανδρέας Ρούσσης στα 84 του χρόνια. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που πέρασαν από την Ελλάς Μελβούρνης τη δεκαετία του 1960 και κέρδισε τρία Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Διακρίνεται αριστερά με τη φανέλα του Απόλλωνα, ενώ μάχεται με τον Τουμπέλη του Παναθηναϊκού. Φωτογραφία: Supplied
Τρισευτυχισμένη εγκατέλειψε τα εγκόσμια η αιωνόβια συμπάροικος Ειρήνη Πετράκη σε ηλικία 102 ετών. Aφησε πίσω τα πέντε της παιδιά, έντεκα εγγόνια, εικοσιδύο δισέγγονα και μια τρισέγγονη. Επίσης, τα τρία από τα αδέλφια της. Είχε γεννηθεί στην στην Κίμωλο, το 1922. Έζησε τα τελευταία 52 χρόνια της ζωής της στην Αυστραλία, στο Thornbury. Συγκεκριμένα, ήλθε με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά, τη Βασιλική και τον Μιχάλη, στις 22 Ιουλίου 1972. Φωτογραφία: Supplied
«Έφυγε» για το αιώνιο ταξίδι σε ηλικία 104 ετών η Ευσταθία Σπυροπούλου, μια από τις γηραιότερες Ελληνίδες της Αυστραλίας. Γεννημένη στις 10 Ιουνίου 1920, λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο και ήρθε το 1964 οικογενειακώς με το «Πατρίς» στη Μελβούρνη. Οικογενειακή φωτογραφία στη Μελβούρνη το 1967. Φωτογραφία: Supplied
Ο Παναθηναϊκός έραψε το πολυπόθητο 7ο αστέρι στη φανέλα του. Φωτογραφία: Eurokinissi
Από την εκδήλωση που έγινε στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Lower Templestowe για τα 71 χρόνια από την άφιξη των πρώτων 77 Ελλήνων μεταναστών στην Bonegilla. Διακρίνονται οι κ.κ. Θεοφάνης Εμμανουηλίδης, Αχιλλέας Αμηρίδης και ο π. Ηλίας. Φωτογραφία: Supplied
Οι γυναίκες του «Αλέξανδρου» σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο. Φωτογραφία: Δημήτρης Δεληγιάννης
Τρελά πανηγύρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Βικτώριας (NPL) από τους ανθρώπους της Oakleigh Cannons. Φωτογραφία: Δημήτρης Δεληγιάννης
Ο Sam Konstas στην πρώτη εμφάνισή του με την εθνική Αυστραλίας έγραψε ιστορία. Φωτογραφία: AAP /James Ross
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, αλλά και με αναφορές στα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, αλλά και στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τιμήθηκε την Κυριακή η επέτειος της 25ης Μαρτίου που οδήγησε στην απελευθέρωση του έθνους και στην δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τίμησε και φέτος τους ελληνικής καταγωγής αριστούχους μαθητές του VCE. Φωτογραφία: Astrini Kopeloudi-Wallace
Η Μελβούρνη ανανέωσε τον όρκο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» στη συγκέντρωση Μνήμης και Διαμαρτυρίας που έγινε στην πλατεία του Federation Square στα τέλη Ιουλίου. Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές

The post Η χρονιά που εφυγε και… να μη λησμονούμε τους πρωτοπόρους της παροικίας μας! appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.