Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι…

Το 2024 θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις κορυφαίες χρονιές του ελληνικού αθλητισμού καθώς πέραν των μεγάλων διακρίσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα 8 μετάλλια της ελληνικής αποστολής είχαμε και τους θριάμβους σε συλλογικό επίπεδο με την κατάκτηση του Conference League από τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό και της Ευρωλίγκας από τον μπασκετικό Παναθηναϊκό.

Το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη ήταν στο Παρίσι το καλοκαίρι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ελληνική αποστολή να κατακτά συνολικά 8 μετάλλια (1 χρυσό, 1 ασημένιο και 6 χάλκινα).

Ο ιπτάμενος Μίλτος Τεντόγλου

Ο τρομερός Μίλτος Τεντόγλου, που το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο, ανέβηκε και πάλι στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου στο μήκος με άλμα στα 8.41 και υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε πάρει στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια. Παράλληλα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής μετά τον σπουδαίο Καρλ Λιούις, που κατέκτησε δεύτερο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα του μήκους.

«Το πρώτο πράγμα που είπα στον προπονητή μου τον Γιώργο Πομάσκι μόλις τελείωσε ο αγώνας ήταν πως δεν ήμουν καλός. Και αυτός μου απάντησε: Δεν πειράζει το πήραμε.

Το πάλεψα, ξύπνησα στα τελευταία άλματα, το πέμπτο ήταν 8.31 με άλμα πίσω από τη βαλβίδα, στο τελευταίο άλμα άλλαζε ο αέρας δεν τα κατάφερα. Ηταν δύσκολος αγώνας. Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά σαν επίδοση ήθελα κάτι παραπάνω για μένα να το ευχαριστηθώ περισσότερο.

Σίγουρα κάτι λέει που πήρα δεύτερο χρυσό συνεχόμενο. Στους Ολυμπιακούς πρέπει να είσαι τυχερός. Είναι άλλοι που έχουν κερδίσει πολλά παγκόσμια, αλλά δεν ήταν τυχεροί να είναι εδώ. Είμαι σίγουρα χαρούμενος που έκανα και καλύτερη επίδοση από το Τόκιο» είπε ο πρωταθλητής μας που πάντα αναζητά το καλύτερο και θεώρησε πως δεν ήταν καλός στον τελικό όπου στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης! Τόσο ο Μίλτος όσο και ο προπονητής του αναδείχθηκαν κορυφαίοι της χρονιάς στα βραβεία του ΠΣΑΤ.

Το ιστορικό μετάλλιο του Χρήστου

Το πιο συναισθηματικό μετάλλιο στο Παρίσι, ήταν αναμφίβολα το ασημένιο στα 200μ. ύπτιο του Απόστολου Χρήστου. Είναι το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής κολύμβησης σε πισίνα (το 1896 οι αγώνες είχαν γίνει στη θάλασσα, στη Μαρίνα Ζέας) με επίδοση  1.54.82, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Και όλα αυτά όταν δύο μέρες πριν έχασε στη χεριά το χάλκινο μετάλλιο για μόλις 2 εκατοστά του δευτερολέπτου στο αγώνισμά του στα 100 ύπτιο. Απογοητευμένος ο Χρήστου σκέφτηκε για μια στιγμή ακόμα και να μην κατέβει στα 200 μέτρα, αλλά ευτυχώς ο πατέρας του και ο προπονητής του Παναγιώτης Βελέντζας τον έπεισαν να μην το κάνει.

«Πραγματικά η ιστορία μου θύμιζε ταινία και την πλήρη απογοήτευση διαδέχτηκε η απίστευτη χαρά» είπε χαρακτηριστικά στη βράβευσή του από τον ΠΣΑΤ.

Η υπέρβαση του Καραλή και ο βασιλιάς Πετρούνιας

Το 2024 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του Εμμανουήλ Καραλή που με άλμα στα 5.90 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ, το οποίο είχε χάσει στο τσακ στο Τόκιο το 2021. Παράλληλα στους επόμενους αγώνες έγινε ο πρώτος έλληνας αθλητής που έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων στο αγώνισμα.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε το τρίτο του συνεχόμενο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το χάλκινο στους κρίκους και κατέχει πλέον συνολικά τρία ολυμπιακά (Ρίο 2016, Τόκιο 2021, Παρίσι 2024), ενώ είναι ο μοναδικός κάτοχος τριών μεταλλίων στο αγώνισμα των κρίκων. Παράλληλα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην Ιταλία για 7η φορά στην καριέρα του, επίσης μοναδικό επίτευγμα στην ιστορία των κρίκων.

Μαχητές

Το χορό των μεταλλίων της Ελλάδας στο Παρίσι άνοιξε ο Θεόδωρος Τσελίδης που με το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών στο τζούντο έγινε ο δεύτερος αθλητής μας που έχει κατακτήσει μετάλλιο, μετά τον τεράστιο Ηλία Ηλιάδη το 2004 στην Αθήνα (χρυσό) και το 2012 στο Λονδίνο (χάλκινο).

Ο Τσελίδης επικράτησε με Waza-ari του Ισπανού Τριστάν Μοσακλισβίλι στον έναν από τους δύο τελικούς του ρεπεσάζ.

Συγκλονιστικός ήταν και ο Νταουρέν Κουρουγκλιέφ με το χάλκινο μετάλλιο στα 86 κιλά ελευθέρας πάλης. Κατέκτησε το 12ο ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής πάλης, επικρατώντας με 5-4 του Αμίν από το Σαν Μαρίνο.

Χρυσά κουπιά

Και φυσικά η ελληνική κωπηλασία συνέχισε το σερί των ολυμπιακών μεταλλίων.

Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου και ο Πέτρος Γκαϊδατζής, με το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών κωπηλασίας, κατέκτησαν το 5ο ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδας στο άθλημα της κωπηλασίας, χάρη σε μια ονειρική εμφάνιση με χρόνο 6.13.44. Ο πρώτος πήρε και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ακολούθησαν η Ζωή Φίτσιου με τη Μιλένα Κοντού, με το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών κωπηλασίας, με τρομερή αντεπίθεση στα τελευταία 500 μέτρα, με χρόνο 6.49.28. Και αυτό ήταν το 6ο ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας.

Στην οκτάδα

Παράλληλα στην πρώτη οκτάδα στο Παρίσι στα αγωνίσματά τους μπήκαν:

Πόλο: Εθνική ανδρών – 5η

Ξιφασκία: Δώρα Γκουντούρα – 5η (σπάθη)

Σκοποβολή: Εμμανουέλα Κατζουράκη – 5η (σκητ)

Κολύμβηση: Κριστιάν Γκολομέεβ – 5η (50μ. ελεύθερο)

Κωπηλασία: Στέφανος Ντούσκος – 6η (σκιφ)

Κωπηλασία: Μπούρμπου – Αναστασιάδου – 6η (δίκωπος)

Συγχρονισμένη κολύμβηση: Πλατανιώτη – Μαλκογεώργου – 6η

Μπάσκετ: Εθνική ανδρών – 8η

Και φυσικά ο Παναγιώτης Γκιώνης έγραψε ιστορία με την 6η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες (πινγκ πονγκ).

Επιτυχίες σε χάντμπολ, πόλο. βόλεϊ

Στα ομαδικά αθλήματα, ξεχώρισαν οι παρουσίες του Ολυμπιακού στους τελικούς EHF European Cup χάντμπολ ανδρών με αντίπαλο τη Βαλούρ από την Ισλανδία. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έχασαν στα πέναλτι το τρόπαιο στον επαναληπτικό του ΣΕΦ όπου έγινε ρεκόρ προσέλευσης με 7.000 θεατές σε αγώνα χάντμπολ στην Ελλάδα.

Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείοντας τη Ματαρό στον ημιτελικό. Το τρόπαιο πήρε η Σαμπαντέλ που ήταν και το μεγάλο φαβορί.

Η ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού έφτασε στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο όπου πήρε την 3η θέση.

Σπουδαία επιτυχία και για τον Παναθηναϊκό που κατέκτησε το Europe Trophy ανδρών στο πινγκ πονγκ. Ηταν ο πρώτος τίτλος σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο συλλόγων για το ανδρικό τμήμα του σωματείου.

Επίσης η εθνική ομάδα γυναικών του πόλο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν και πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δικαίωση για Ευαγγελία Πλατανιώτη και Στέφανο Ντούσκο

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σόλο τεχνικό και το ασημένιο στο σόλο ελεύθερο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Ντόχα. Ενώ με τη Σοφία Μαλκογεώργου κατέλαβαν την ιστορική 6η θέση στο ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» και κατετάγησαν στην 8η θέση στο τεχνικό.

Ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ανδρών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κωπηλασίας, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κατέλαβε την 6η θέση. Σημαντική ήταν και η διάκριση του ιστιοπλόου Ιάσονα Παναγόπουλου που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπτιμιστ της Ιταλίας.

Η Ζωή Φίτσιου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας του Καναδά, στο αγώνισμα του σκιφ ελαφρών βαρών. Ενώ η Μαρία Πρεβολαράκη πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πάλης στα 53 κιλά.

Εντυπωσιακή ήταν και η συγκομιδή της ελληνικής αποστολής κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου με 17 μετάλλια (5-8-4). Τα 5 χρυσά πήραν οι Απόστολος Παπαστάμος (400 μ. μεικτή ατομική), Στέργιος Μπίλας (50 μ. πεταλούδα), Απόστολος Χρήστου (50 μ. ύπτιο και 100 μ. ύπτιο), Κριστιάν Γκολομέεβ (50 μ. ελεύθερο).

Εξαιρετική εμφάνιση για τους παραολυμπιονίκες

Το 13άρι της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού θα μείνει στην Iστορία ως μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της Ελλάδας.

Οι παραολυμπιονίκες μας κατέκτησαν 13 μετάλλια – 3 χρυσά, 3 ασημένια και 7 χάλκινα -, ενώ είχαν και πολύ καλά πλασαρίσματα πολλοί ακόμα αθλητές.

Αναλυτικά τα ελληνικά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς:

Θανάσης Κωνσταντινίδης, χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία και ασημένιο στην κορίνα κατηγορίας F32.

Θανάσης Γκαβέλας, χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. κατηγορίας Τ11 στίβου, με οδηγό τoν Γιάννη Νυφαντόπουλο.

Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ύπτιο (κατηγορία S4).

Αντώνης Τσαπατάκης, ασημένιο μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο (SB4).

Γρηγόρης Πολυχρονίδης, χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό BC3 μπότσια, με ramp operator την Κατερίνα Πατρώνη.

Μανώλης Στεφανουδάκης, χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό (κατηγορία F54).

Κωνσταντίνος Τζούνης, χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία (κατηγορία F56).

Λάζαρος Στεφανίδης, χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία (κατηγορία F32).

Λήδα Μαρία Μανθοπούλου, ασημένιο μετάλλιο στα 100 μ. (κατηγορία Τ38) στίβου.

Δώρα Πασχαλίδου, χάλκινο μετάλλιο στα -70 κ. (κατηγορία J1) τζούντο.

Χριστίνα Γκέντζου, χάλκινο μετάλλιο στα -65κ (κατηγορία Κ44) ταεκβοντό.

Έλενα Παπασταματοπούλου, χάλκινο μετάλλιο στα +65κ. (κατηγορία Κ44) τάε κβον ντο.