«Κοινή δράση για δικαιότερη κατανομή των προσφύγων»

«Πρέπει να εξαλείψουμε κάθε βάση για το απάνθρωπο εμπόριο των διακινητών, προκειμένου να μη στέλνονται πλέον άνθρωποι στα επικίνδυνα για τη ζωή τους ταξίδια στη Μεσόγειο», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών της στην Αθήνα βρίσκεται το Μεταναστευτικό ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Κω, όπου θα επισκεφθεί τη δομή του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Κω φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 1.537 πρόσφυγες και μετανάστες.

Χθες νωρίς το πρωί, η Νάνσι Φέζερ συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν κρίσιμα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και τη διαχείριση του ασύλου.

«Στο επίκεντρο των καλών μας συζητήσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας είναι πώς θα εφαρμόσουμε το ταχύτερο δυνατόν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Συμφωνήσαμε στο νέο κοινό σύστημα ασύλου ύστερα από πολυετείς, σκληρές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, ξεπερνώντας έτσι έναν βαθύ διχασμό στην Ευρώπη. Ζητούμενο τώρα είναι να δράσουμε μαζί σε αυτή τη βάση, να προστατεύσουμε περισσότερο τα εξωτερικά σύνορα, να διασφαλίσουμε περισσότερο έλεγχο και τάξη, και ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε τα ανθρωπιστικά στάνταρ και τα στάνταρ του κράτους δικαίου», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών.

Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου

Προσθέτει δε πως «η κοινή μας δράση είναι σημαντική δεδομένης της δεινής θέσης των προσφύγων, αλλά και της πρόκλησης που συνιστά η παράτυπη μετανάστευση για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γερμανία. Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου είναι το κλειδί για την από κοινού αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Καθοριστική για αυτό, εκτός από περισσότερο έλεγχο και διαχείριση, είναι και η δικαιότερη κατανομή των προσφύγων, την οποία έχουμε εδραιώσει στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα της μετανάστευσης. Τόνισε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης γραμμής, η οποία επωμίζεται την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση των πρωτογενών μεταναστευτικών ροών, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία, κυρίως λόγω των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών.

Λίγη ώρα αργότερα, η Φέζερ συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα, στη συνάντησή τους τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών καθώς και της φύλαξης των συνόρων.