Η «συνεργασία με τους Τ/Κ συναδέλφους είναι εξαιρετική, είναι αποδοτική, και εδράζεται στην κοινή μας έγνοια για τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»
Πάρα πολλά έργα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2025, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής, Σώτος Κτωρής, σημειώνοντας πως αυτή συνεχίζει το έργο της με γνώμονα την κοινή έγνοια για διάσωση των μνημείων της Κύπρου.
Όπως είπε ο κ. Κτωρής υπάρχει αριθμός έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα που θα αρχίσουν τις επόμενες μέρες ενώ για το 2025 περιλαμβάνονται πάρα πολλά έργα.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στην Αγία Παρασκευή στην Αμμόχωστο, στον Απόστολο Ανδρέα η δεύτερη φάση, στην Παναγία Κανακαριά, την Παναγία Χρυσοπολίτισσα στην Κερύνεια, την Παναγία Ποταμίτισσα στο Καζάφανι, στο τζαμί της Τούζλας στη Λάρνακα, στο τζαμί της Αυδήμου, στον Αγιο Γεώργιο των Λατίνων στην Αμμόχωστο και στον Τίμιο Πρόδρομο στο Αργάκι Μόρφου.
Επίσης εργασίες διεξάγονται και στο Τζαμί της Τέρρας στην Πάφο.
Τις επόμενες μέρες, είπε, αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στην Αγία Φωτεινή, στον Αγιο Ανδρόνικο, στην Παναγία της Λύσης και στο τζαμί της Τόχνης.
Στον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, ανέφερε, περιλαμβάνονται πάρα πολλά έργα, ανάμεσα στα οποία είναι τα τζαμιά στο Κοιλάνι και τον Άγιο Θωμά, την Παναγία την Αψινθιώτισσα, τον Αγιο Προκόπιο στο Σύγκρασι, μια παραδοσιακή κυπριακή κατοικία στα Λινιά, στον Προμαχώνα Διαμάντε στα ενετικά τείχη της Αμμοχώστου, την Παναγία Μακράσυκα, την Παναγία Ακεντού στη Λεύκα και την Παναγία Κρινιώτισσα.
Επίσης, είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών για 26 μνημεία, ενώ ο αριθμός των μνημείων στα οποία έγιναν επεμβάσεις της Τεχνικής Επιτροπής ξεπέρασαν τα 160 από τον καιρό που συστάθηκε η Επιτροπή.
Τόνισε ότι οι εργασίες προχωρούν κανονικότατα, ενώ η «συνεργασία με τους Τ/Κ συναδέλφους είναι εξαιρετική, είναι αποδοτική, και εδράζεται στην κοινή μας έγνοια για τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
«Δεν υπάρχουν μνημεία δικά μας και μνημεία των άλλων στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια διάσωσης των μνημείων, όλα τα μνημεία αποτελούν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου. Αυτή είναι η προσέγγισή μας», συμπλήρωσε ο κ. Κτωρής.
Την περασμένη Κυριακή, ο κ. Κτωρής είχε αναφέρει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως ολοκληρώθηκαν εργασίες στις εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και της Αγίας Μαύρας στο Ριζοκάρπασο καθώς και στην εκκλησία του Αγίου Φίλωνα στην τοποθεσία Αγρίδια στην Καρπασία. Και τα τρία μνημεία χρονολογούνται στον 12ο αιώνα. Τα μνημεία συντηρήθηκαν από ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συντηρητών, μηχανικών και αρχιτεκτόνων. Τα έργα συγχρηματοδοτήθηκαν από πόρους της ΕΕ και υλοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των ΗΕ (UNDP).