Στο Σαν Σεμπαστιάν η Φωτογραφική Ενωση Gipuzkoa φιλοξενεί στις «Προτάσεις» της 29 εικόνες που τραβήχτηκαν από έλληνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους και οι οποίες διαφημίζουν τη χώρα μας.
Ενα κλικ. Μια γυναίκα, από τον φακό, μέσα από το ποτήρι να διαβάζει ένα βιβλίο ενώ κάπνιζε ένα τσιγάρο. Τρεις άνθρωποι που μοιράζονται ένα παγκάκι ατενίζοντας το τοπίο στο στιγμιότυπο του Νίκου Μεγγρέλη «Καθισμένοι μαζί αλλά μόνοι» ή δύο απρόσωπα πορτρέτα του Χρήστου Νικολή είναι μερικές από τις φωτογραφίες που ανοίγουν ένα παράθυρο στην Ελλάδα μέσα από τον φακό δέκα ελλήνων φωτογράφων.
Η Sociedad Fotografica de Gipuzkoa (SFG) συγκεντρώνει τη δουλειά ελλήνων φωτογράφων στο Σαν Σεμπαστιάν έως τις 11 Δεκεμβρίου στην εκθεσιακή της αίθουσα Alberto Fernández Ibarburu.
Συνολικά προβάλλονται 29 εικόνες διαφορετικών θεμάτων, τόσο ασπρόμαυρες όσο και έγχρωμες, που επιτρέπουν μια ματιά στον κόσμο μέσα από τον ελληνικό φακό.
Οι δημιουργοί των εικόνων της τρέχουσας έκθεσης, που τιτλοφορείται «Φωτογραφικές Προτάσεις», είναι φωτογράφοι της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, μιας από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, πολλοί από αυτούς με σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία.
Η έκθεση δεν έχει κοινό θέμα, κάθε εικόνα είναι ανεξάρτητη. «Είναι καλλιτεχνικές φωτογραφίες, υπάρχουν μερικά πορτρέτα, σε άλλα η αρχιτεκτονική είναι παρούσα, όπως και η φύση… Κάθε συγγραφέας έχει το δικό του στυλ, άρα είναι ένα πολυποίκιλο δείγμα», αναφέρουν οι βάσκοι παραγωγοί της.
Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ) συστάθηκε το 1952 και είναι ο παλαιότερος καλλιτεχνικός φωτογραφικός φορέας της Ελλάδας.
Αυτή η έκθεση είναι μία από τις τρεις που φιλοξενεί η Βασκική Ομοσπονδία Φωτογραφίας κάθε χρόνο σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης (FIAP), έναν οργανισμό στον οποίο συνδέονται ερασιτεχνικοί σύλλογοι από όλο τον κόσμο.
Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά και στην ισπανική πρωτεύουσα. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες η έκθεση «Ανάμεσα στο Χάος και τον Κόσμο», που εξερευνά τη σχέση της αρχαίας Ελλάδας με τη φύση, αναδεικνύοντας πτυχές που παραμένουν επίκαιρες. Υπογραμμίζει τη σημασία της «τριάδας της Μεσογείου» – αμπέλι, ελιά και δημητριακά – στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Η έκθεση αναφέρεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετώπισαν οι αρχαίοι Ελληνες, όπως η εξαφάνιση ειδών και η υπερεκμετάλλευση πόρων. Περιλαμβάνει πάνω από εκατό αντικείμενα, πολλά από τα οποία προέρχονται από τις συλλογές του ίδιου του μουσείου και δεν εκτίθενται συνήθως. Επιπλέον, φιλοξενεί δάνεια από άλλα εθνικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ενδυμασίας και το Εθνικό Μουσείο Γλυπτικής του Βαγιαδολίδ, καθώς και από διεθνή ιδρύματα, με εξέχον το Μουσείο του Λούβρου.