Μετρό

«Για εμάς δεν είπες τίποτα», λέγεται ότι επεσήμανε η Κατερίνα Νοτοπούλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης. «Και τι να έλεγα; Για τους μουσαμάδες;», της απάντησε εκείνος. Εντάξει, κανείς δεν έχει ξεχάσει τα «εγκαίνια» που είχε σπεύσει να κάνει ο Τσίπρας στο έργο, αλλά τη στιγμή της επιτυχίας που όλοι αναγνωρίζουν δεν χρειάζεται να χτυπά κάποιος το πτώμα τού κάποτε πολιτικού του αντιπάλου. Δεν δείχνει μεγαλοψυχία έναντι των πολλαπλά ηττημένων.

Ρίσκο

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξελέγη για να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και για να του προσφέρει την πολυπόθητη εσωκομματική ηρεμία. Γι΄ αυτό αναμένεται να δώσει ρόλο και στον Πολάκη (που έχει και τυπικά το μισό κόμμα) και στον Νίκο Παππά, λένε οι γνώστες των βουλών του. Ακούγεται λογική κίνηση. Κι όμως, ενέχει ρίσκο. Επιστρέφοντας στον παλιό κακό του εαυτό – εκείνον που απορρίφθηκε από το εκλογικό σώμα ξεκάθαρα –, το κόμμα θα ανταγωνίζεται πλέον τα λοιπά αριστερά κομματίδια κινδυνεύοντας να χάσει κι απ΄ αυτά.

Λογότυπο

Πρώτα ζήτησε από τους θαυμαστές του να διαλέξουν το όνομα του κόμματος. Τώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης τούς καλεί να βρουν και λογότυπο προκειμένου να το λανσάρει σαν μια επιλογή συμμετοχικής δημοκρατίας. Κακώς τον μέμφονταν ως φαινόμενο της μεταπολιτικής. Εφαρμόζει όλα τα κλισέ που χρησιμοποιούν οι συστημικοί πολιτικοί για να εμφανιστούν σαν κάποιοι που τείνουν ευήκοα ώτα στον λαό. Για την ακρίβεια, δίνει στον κομματικό λαό αυτό που θέλει για τη βιτρίνα του Κινήματος Δημοκρατίας, όπως κάθε συνειδητοποιημένος λαϊκιστής.

Εργο

Το φωτογραφικό ενσταντανέ από το εσωτερικό του συρμού του μετρό ήταν πολύ χρήσιμο στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο νέος επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος κι επειδή «το έργο αυτό συνδέει δύο πιο προσωπικούς σταθμούς μου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Κομισιόν». Η αυτοαναφορικότητά του επιβεβαιώνει πως μπορείς να βγάλεις το αγόρι από τη βορειοελλαδίτικη πολιτική σκηνή, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις τη βορειοελλαδίτικη πολιτική σκηνή απ΄ το αγόρι.