Θα έχετε ακουστά τον Στιβ Μπάνον. Μερικοί από τους σημαντικότερους αναλυτές τον θεωρούν «πατέρα» του κινήματος που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. Ο πρώην συνεργάτης του επανεκλεγέντος αμερικανού προέδρου είναι, επίσης, και η πιο επιδραστική προσωπικότητα για την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, με την οποία έχει στενότατους δεσμούς. Ενώ, έπειτα από μια περιπετειώδη σχέση, είναι πλέον ξανά στον στενό κύκλο του Τραμπ. Γιατί τα θυμίζω όλα αυτά; Μα γιατί τα παραπάνω είναι οι λόγοι που μια ανάρτησή του στα social media εξόργισε τόσο την Αγκυρα. Ο Μπάνον πόζαρε χαμογελαστός σε ανάρτηση του φίλου του Ραχίμ Κασάμ (μη σας μπερδέψει το όνομα, είναι Αγγλος και ακροδεξιός) κρατώντας «το αγαπημένο του δώρο που πήρε τα Χριστούγεννα», ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Free Constantinople» («Ελευθερώστε την Κωνσταντινούπολη») και το σύμβολο μιας ασπίδας με σπαθί. Γνωστός προβοκάτορας γαρ, δήλωσε μέσω του φίλου του και τη μεγάλη του ικανοποίηση για «τα ατελείωτα σχόλια των Τούρκων που κλαίνε κάτω από την ανάρτηση». Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Η εικόνα έφτασε και στα τουρκικά ΜΜΕ όπου σχολιάστηκε εκτενώς και με την αναμενόμενη ενόχληση, με αρκετούς δημοσιογράφους να διαβάζουν τη φωτογραφία ως «πρόκληση» και κακό οιωνό για τις προθέσεις της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης.
Βαστάτε τ’ άρματα
Πάντως είναι προφανές ότι ο Μπάνον ήθελε όντως να προκαλέσει τους Τούρκους. Δεν το έκρυψε καν. Οι απόψεις του δε για τον Ερντογάν είναι εδώ και χρόνια γνωστές αφού τον έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει έναν από τους πιο επικίνδυνους ηγέτες διεθνώς. Το 2019, σε μια επίσκεψή του στην Αθήνα, είχε πει χαρακτηριστικά «ο Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνος χαρακτήρας και οι ισλαμικές του τάσεις είναι πολύ επικίνδυνες. Οι απειλές που εξαπέλυσε προς την Ευρώπη για να αφήσει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα, θα είναι πολύ μεγάλη απειλή για την Ελλάδα. Αυτός ο άνθρωπος είναι σύμμαχος; Οταν απειλεί τα Βαλκάνια, την Ελλάδα με 4 εκατ. πρόσφυγες; Δεν τα κάνει αυτά ένας σύμμαχος». Να πούμε, βέβαια, ότι ο Τραμπ χάραξε τη δική του πολιτική και η αμερικανική διπλωματία δεν έκοψε δεσμούς με την Τουρκία. Αρα, ΟΚ, καλά τα αστειάκια στο Twitter, αλλά μη φανταστεί κανείς ότι θα ζωστούν τα άρματα να λευτερώσουν την Πόλη.
Βγήκαν τα μαχαίρια για την ΟΤΟΕ
Αγρια κόντρα ξέσπασε στο συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ μετά την ψηφοφορία για το ΔΣ της ΟΤΟΕ, της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων που, θυμίζω, είναι η μεγαλύτερη από τα σωματεία που απαρτίζουν τη ΓΣΕΕ. Κι αυτό γιατί η ΔΗΣΥΕ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε εκτός προεδρείου παρότι είναι η πρώτη παράταξη σε ψήφους. Ο αρμόδιος τομέας του κόμματός της, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε «συνδικαλιστικό πραξικόπημα» με συμμετοχή των μελών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και «διασπαστικού» ψηφοδελτίου των μελών του ΠΑΣΟΚ που αποσπάστηκαν από την ΠΑΣΚΕ. Οι καταγγέλλοντες, μάλιστα, εμπλέκουν και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, επειδή οι «διασπαστές» ανήκουν στον κύκλο της επιρροής του.
Ετοιμάζονται διαγραφές
Ζόρικο θέμα για τη Χαριλάου Τρικούπη, μιας και μιλάμε για το συνδικαλιστικό, έναν ζωτικό τομέα του κόμματος και, ειδικότερα, την ΟΤΟΕ που δεν είχε ποτέ δεξιό προεδρείο στη Μεταπολίτευση, ενώ ενόχληση έχει προκαλέσει και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συμμαχία με τη ΝΔ. Υπάρχουν, λοιπόν, προβληματισμοί, συγκεκριμένοι και ευρύτεροι, που αναδύθηκαν με αυτή την αφορμή. Και για αυτό το περιστατικό, δηλαδή, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση στο συνδικαλιστικό και την ανάγκη για ανανέωση. Πάντως, μαθαίνω ότι τα συγκεκριμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ και της ΟΤΟΕ, που ψήφισαν υπέρ του καταγγελλόμενου προεδρείου που απέκλεισε την πρώτη παράταξη, θα πρέπει να περιμένουν σύντομα από τη Χαριλάου Τρικούπη τη διαγραφή τους.
Μια διαφορετική συνέντευξη
Την τελευταία συνέντευξή του τής χρονιάς έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια εφημερίδα της περιφέρειας. Αλλά όχι σε μια οποιαδήποτε από τις πολλές και ιστορικές επαρχιακές εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας. Τη συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» και στη δημοσιογράφο και εκδότριά της, Φωτεινή Γάλλου, η οποία αποφάσισε να επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη στον τόπο καταγωγής της, την Πρώτη Σερρών. Και να αναδεικνύει, μέσα από τη δημοσιογραφική και εκδοτική της δουλειά, τα πλεονεκτήματα της επιστροφής στο χωριό. Ακούω ότι την ιστορία της 28χρονης εκδότριας τη διάβασαν από το Μαξίμου στα social media και η ιδέα να την προσκαλέσουν για μια συνέντευξη άρεσε πολύ στον Μητσοτάκη. Που φυσικά τη συνεχάρη, σε χαλαρό ενικό, για την ιδέα της εφημερίδας και της μίλησε για τα κίνητρα που δίνονται στους νέους για την επιστροφή στο χωριό, για τα σχολεία της περιφέρειας, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.