Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Το άγνωστο παρασκήνιο κι οι πιέσεις για το ιατροδικαστικό πόρισμα

Σημαντικά ερωτήματα εγείρονται, τα τελευταία 24ωρα, για καταγγελλόμενες μεθοδεύσεις, σκοπιμότητες και πιέσεις σε ιατροδικαστές ορισμένοι από τους οποίους σχετίζονται και με την διερεύνηση των συνθηκών θανάτου ορισμένων από τα παιδιά στο επονομαζόμενο θρίλερ στην Αμαλιάδα. Με καταγγελίες ότι αυτό το παρασκήνιο που εξυφαίνεται -αναφέρεται και σε άστοχη «συμμετοχή» σημαντικού παράγοντα του Υπουργείου Δικαιοσύνης- σχετίζεται και με την προσπάθεια να εξωθηθούν ιατροδικαστές  να καταλήξουν στο «συμπέρασμα» ότι οι θάνατοι  των εν λόγω παιδιών (σσ κι ιδίως του τελευταίου που απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο) οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια.

Όπως  δηλαδή είναι το δημοφιλές πρόωρο «βέβαιο» σενάριο που παρουσιάζεται από πολλούς το τελευταίο τρίμηνο και στηρίζεται σε υπό έλεγχο από την ΕΛ.ΑΣ μαρτυρίες ιδιωτών. Όπως εξάλλου και τις δημόσιες απόψεις που διατυπώνουν καθημερινά ορισμένοι ιατροδικαστές – τεχνικοί σύμβουλοι οι οποίοι όμως δεν έχουν ενημέρωση για τα πλήρη δεδομένα αυτής της υπόθεσης και αποφαίνονται για διάφορα ζητήματα  που αμφισβητούνται από έμπειρους συναδέλφους τους.

Κι ενώ ασφαλώς το απολύτως ορθό είναι, όπως αναφέρουν κρατικοί αξιωματούχοι, «να αναμένονται τα τελικά πορίσματα των ιατροδικαστών και τα πλήρη δεδομένα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να υπάρχει η τελική δικαστική κρίση. Κι όχι κάποιοι να προτρέχουν και να προσπαθούν με το …ζόρι να επιβεβαιώσουν την εκδοχή που έχουν προβάλλει και τις απόψεις που έχουν πρόωρα διατυπώσει. Όλοι οφείλουμε να περιμένουμε γιατί πράγματι αυτή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή κι υπάρχουν πράγματι συμπτώσεις με την παρουσία της 24χρονης Ειρήνης Μ. που δημιουργούν υπόνοιες. Όμως όλα πρέπει να γίνουν με την σωστή χρονική σειρά, με πλήρη δεοντολογία και χωρίς προσπάθεια επηρεασμού οποιουδήποτε».

Στοχοποιούνται ιατροδικαστές για την υπόθεση στην Αμαλιάδα

Είναι λοιπόν ενδεικτική αυτού του παρασκηνίου η δήλωση του δικηγόρου κ Γ. Απατσίδη, νομικού εκπροσώπου ιατροδικαστών ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε «η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Κράτους απαρτίζεται από δεκάδες Ιατροδικαστές, πολλοί εξ αυτών στοχοποιούνται, λόγω της αντίθετης επιστημονικής τους άποψης, ή και της άρνησής τους να κατευθύνουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο ζητούμενο – παραγγελλόμενο (σσ σε μικρό τμήμα των ΜΜΕ) κόντρα στα ιατρικά ευρήματα και στο de lege artis ιατροδικαστικώς, ενώ ορισμένοι -συχνοί επισκέπτες ή και υπόγειοι- αφανείς πρωταγωνιστές, οι οποίοι επί αποδείξει με ντοκουμέντα κατευθύνουν και ποδηγετούν-, διαφημίζονται και παρουσιάζονται ως σωτήρες στο ‘κυνήγι μαγισσών’».

Σημειώνεται ότι  από τις μέχρι τώρα ιατροδικαστικές εξετάσεις για τους θανάτους των τεσσάρων από τα πέντε παιδιά δεν έχουν βρεθεί ίχνη εγκληματικής ενέργειας, ενώ για το τελευταίο οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν είχαν οποιοδήποτε εύρημα. Επιπλέον δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει εντοπισθεί κι ύποπτο εύρημα στις ιστολογικές εξετάσεις του εν λόγω παιδιού που απεβίωσε τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη  δήλωση του νομικού εκπροσώπου των ιατροδικαστών για την στοχοποίηση των τελευταίων  σχετίζεται και με  ισχυρισμούς που διατυπώνονται δημοσίως ότι ιατροδικαστές που έχουν ασχοληθεί με την εν λόγω υπόθεση της Αμαλιάδας κι έχουν αναλάβει ορισμένες από τις νεκροψίες «έχουν προχωρήσει σε παραλείψεις».

Κι αυτό με βάση μαρτυρία περιφερειακού γιατρού, στον οποίο ο κ. Απατσίδης αποδίδει εκτός των άλλων ότι ότι έχει παραβιάσει το ιατρικό απόρρητο με διαρκείς δημόσιες δηλώσεις του. Χωρίς, όπως επισημαίνεται, να εξετασθεί το σύνολο της ιατροδικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης κι αν αυτά τα έγγραφα τα είχαν ήδη στην διάθεση τους οι ιατροδικαστές από άλλη πηγή.

Αμφισβητείται εύρημα

Επιπλέον σημείο αιχμής είναι ότι ήδη αρχίζει δημοσίως να αμφισβητείται αναφερόμενο εύρημα (σσ δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως) στη διάρκεια των ιατροδικαστικών εξετάσεων περι «νέκρωσης εντέρου» στον 15 μηνών Παναγιωτάκη που θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό και αιτία θανάτου αν αυτό πράγματι καταγράφεται.

Με διαρκείς δημόσιες δηλώσεις τεχνικών συμβούλων που σπεύδουν να  αμφισβητήσουν κάτι τέτοιο και να υποστηρίξουν ότι «αυτή η εντοπιζόμενη – αν ισχύει- νέκρωση εντέρου είναι υποδεέστερη». Προβάλλοντας ορισμένους δείκτες σε αιματολογικές εξετάσεις -με επίκληση βιβλιογραφίας που παρουσιάσθηκε ημιτελής – ότι καταδεικνύουν «ασφυξία» και συνεπώς εγκληματική ενέργεια.

Σε μία υπόθεση που επιχειρείται περιέργως να συνδεθεί –χωρίς να δίνεται καμιά εξήγηση-  και με την ανανέωση της θητείας ως προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αθήνας, του εξαιρετικά έμπειρου ιατροδικαστή κ Νίκου Καρακούκη.

Με την διατύπωση  δημοσίως της άποψης ότι με την επιλογή του κ Καρακούκη ….ματαιώθηκαν  τα σχέδια αγνώστων να βγάλουν παθολογικούς τους θανάτους πολλών βρεφών (σσ πέρα από τους πέντε δηλαδή γνωστούς -παραμένει άγνωστο ποιοι είναι τελικώς οι υπόλοιποι).

Περί «διαφθοράς» στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες

Χωρίς να εξηγείται πως στηρίζονται όλα αυτά περί «διαφθοράς» στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, περι τίνος ακριβώς πρόκειται και πως συνδέεται με την υπόθεση της Αμαλιάδας. Όπως κι αν θα μπορούσε να αφορά και μεγάλο αριθμό άλλων ιατροδικαστικών πορισμάτων. Όπως  και τι «κέρδος» υποτίθεται ότι έχουν οι ιατροδικαστές να μιλήσουν για παθολογικούς θανάτους των βρεφών ή τελικώς για εγκληματική ενέργεια και να εκδιώξουν «το εμπόδιο του κ. Καρακούκη».

Χωρίς να διευκρινίζεται, όπως σημειώνουν κρατικοί λειτουργοί « αν όλα αυτά για τα ενδότερα στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες είναι βάσιμα, στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία τους ή αφορούν μόνο ‘μοχλούς πίεσης’ προς ιατροδικαστές για την υπόθεση στην Αμαλιάδα. Με αβάσιμους ισχυρισμούς περί προσπαθειών συγκάλυψης κλπ.

Με ιατροδικαστές να επισημαίνουν ότι «οι παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να μείνουν μακριά από την δημόσια αντιπαράθεση για το ‘θρίλερ της Αμαλιάδας’ και του παρασκηνίου της. Κι αυτό από την στιγμή μάλιστα που δεν επιλύουν και το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των ιατροδικαστικών υπηρεσιών που είχε οδηγήσει μάλιστα για πολλούς μήνες και στην καθυστέρηση της πολυσυζητημένης ιστολογικής εξέτασης του 15 μηνών βρέφους στην Αμαλιάδα που πέθανε τον Αύγουστο και στο τέλος του χρόνου δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά πορίσματα».