Περικυκλώνουν τη Δαμασκό οι Τζιχαντιστές – Διαδηλωτές γκρεμίζουν άγαλμα του Άσαντ (video)

Ο Άσαντ παραμένει στη Δαμασκό, αναφέρει η συριακή προεδρία – Είμαστε στην τελική φάση της πεικύκλωσης λένε Τζιχαντιστές και αντάρτες – 2.000 Σύροι αξιωματικοί και στρατιώτες λιποτάκτησαν

Διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου της χώρας, στην κεντρική πλατεία του προαστίου Τζερμάνα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές στο πρακτορείο Reuters.

Το προάστιο αυτό κατοικείται κυρίως από Δρούζους. Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατευθύνθηκαν προς κυβερνητικά κτίρια σε μια περιοχή της πρωτεύουσας όπου έχουν την έδρα τους πολλά παραρτήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Άσαντ παραμένει στη Δαμασκό, σύμφωνα με τη συριακή προεδρία

Η συριακή προεδρία διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό.

Ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA.

Περικυκλώνουν τη Δαμασκό Τζιχαντιστές και αντάρτες

Στο μεταξύ, οι αντάρτες της Συρίας ανέφεραν ότι «άρχισαν να περικυκλώνουν την πρωτεύουσα Δαμασκό», αφού κατέλαβαν, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, πολλές μεγάλες πόλεις στα βόρεια, τα κεντρικά και τα νότια.

«Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας Δαμασκού» ανέφερε ένας από τους διοικητές των ανταρτών, ο Χασάν Άμπντελ Γάνι. Το υπουργείο Άμυνας ωστόσο το διέψευσε, λέγοντας ότι «είναι αβάσιμες οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις μας, που είναι παρούσες σε όλες τις ζώνες της υπαίθρου της Δαμασκού, αποσύρθηκαν».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο στρατός αποσύρθηκε από θέσεις του σε κοινότητες που απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, οι οποίες ελέγχονται πλέον από τους ντόπιους αντάρτες. Ο Γάνι είπε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την έδρα της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και ότι «συνεχίζουν» την πορεία τους προς την πρωτεύουσα.

Στην άλλη άκρη της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ, δεκάδες Σύροι στρατιώτες πέρασαν τη μεθοριακή διάβαση Αλ Κάιμ και εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος, σε συνεννόηση με τον ιρακινό στρατό, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δρούζοι κατέλαβαν βάσεις στη Σουέιντα

Δρούζοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν τις περισσότερες βάσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Σουέιντα, που συνορεύει με την Ιορδανία, αφήνοντας μόνο μία μεγάλη βάση, στα βόρεια της πόλης Σουέιντα, ανέφεραν πηγές των ανταρτών στο πρακτορείο Reuters.

Η αεροπορική βάση Χαλχάλα, στα βόρεια της πόλης, παραμένει υπό τον έλεγχο του στρατού και οι δυνάμεις του ανασυντάσσονται Στο αρχηγείο της μονάδας των ειδικών δυνάμεων, που εδρεύει στην πόλη Σουέιντα, πολλοί λιποτάκτησαν μαζικά, σύμφωνα με τους αντάρτες.

Εκατοντάδες στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε κοινοτικά κέντρα των Δρούζων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Τουλάχιστον 2.000 Σύροι “αξιωματικοί και στρατιώτες” λιποτάκτησαν και πέρασαν στο Ιράκ

Οι αρχές του Ιράκ επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα σε εκατοντάδες Σύρους στρατιώτες που λιποτάκτησαν, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, σημειώνοντας ότι μεταξύ τους υπάρχουν και τραυματίες.

Οι Σύροι στρατιώτες «που διέφυγαν από τις μάχες» πέρασαν στο Ιράκ από τη μεθοριακή διάβαση Αλ Κάιμ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της ομώνυμης κοινότητας, που βρίσκεται πάνω στα σύνορα, στο δυτικό Ιράκ για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Μια άλλη πηγή είπε ότι πρόκειται για 2.000 «αξιωματικούς και στρατιώτες» που μπήκαν στο Ιράκ «με τη σύμφωνη γνώμη» των ιρακινών αρχών.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, που στηρίζεται από φιλοϊρανικά κόμματα, έχει εκφράσει τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς αλλά ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η αστάθεια στη Συρία. Μέχρι σήμερα πολλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στην προοπτική μιας ιρακινής παρέμβασης στον πόλεμο. Οι αρχές έχουν στείλει τεθωρακισμένα για να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα