Καταγγελία BirdLife για εργασίες στο Πεντάκωμο με κίνδυνο για Μεσογειακή Φώκια
Σε καταγγελία για την έναρξη εργασιών στον παράκτιο χώρο, που αποτελεί κρίσιμο βιότοπο για τη Μεσογειακή Φώκια (Monachus monachus) στο Πεντάκωμο, παρά τις σαφείς συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μέσω σχετικής έκθεσης, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο 2024 και τις σοβαρές ανησυχίες περιβαλλοντικών οργανώσεων και περιβαλλοντικών εμπειρογνώμων, προβαίνει ο BirdLife Cyprus.
Σε ανακοίνωσή του, ο BirdLife Cyprus αναφέρει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η περιοχή έχει περιφραχθεί, ενώ εκσκαφείς έχουν ξεκινήσει να ισοπεδώνουν την παραλία, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές προκαλούν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές σε έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της αυστηρά προστατευόμενης Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, «παραβιάζοντας την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Σύμφωνα με τον BirdLife Cyprus, «πέραν της οικολογικής ζημιάς, καταστρέφεται ένας φυσικός κόλπος απαράμιλλης ομορφιάς και μια μοναδική ακτογραμμή με τους ασβεστολιθικούς άσπρους βράχους που χαρακτηρίζουν την περιοχή».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κατασκευή του λιμανιού στο Πεντάκωμο, είχε λάβει περιβαλλοντική έγκριση τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο, οι αντιρρήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και οι προειδοποιήσεις του Γενικού Ελεγκτή απλά αγνοήθηκαν.
Προσθέτει ότι «συνάμα φαίνεται να αγνοήθηκαν και οι απόψεις της τοπικής κοινότητας Πεντακώμου, η οποία ήταν αρνητική για την υλοποίηση του έργου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αξιολόγησής του», ενώ συμπληρώνει ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου τον Οκτώβριο 2024, είχε εκφραστεί από διάφορους βουλευτές η ανάγκη για πλήρη επανεξέταση του έργου λόγω σοβαρών ανησυχιών που σχετίζονται με την περιβαλλοντική, νομική και διαχειριστική διάσταση του έργου».
Ωστόσο, ο BirdLife Cyprus αναφέρει ότι οι εργασίες ξεκίνησαν αυτό τον μήνα, χωρίς την απαιτούμενη ειδική οικολογική αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνει λεπτομερή εξέταση των επιπτώσεων στον βιότοπο της μεσογειακής φώκιας, και όχι μόνο.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία, που γειτνιάζει με προτεινόμενη περιοχή Natura 2000, αποτελεί αναγνωρισμένο σημαντικό βιότοπο για τη μεσογειακή φώκια, ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά παγκοσμίως.
«Κάθε παρέμβαση στην περιοχή αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση του ευαίσθητου αυτού είδους, τόσο λόγω απώλειας και κατακερματισμού του βιοτόπου του όσο και της σοβαρής όχλησης, που θα δημιουργήσει ένα λιμάνι βιομηχανικής χρήσης, όπως το συγκεκριμένο για την εξυπηρέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών», λέει ο BirdLife Cyprus.
Καλεί την Πολιτεία να σταματήσει άμεσα τις εργασίες στην περιοχή πριν αυτή καταστραφεί ανεπανόρθωτα και να εξετάσει εναλλακτικές για το συγκεκριμένο λιμάνι, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για εναλλακτική χωροθέτηση του έργου.
«Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σαφείς υποχρεώσεις να προστατεύει τη βιοποικιλότητα και να διασφαλίζει την επιβίωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών», σημειώνει.
Τέλος, επαναλαμβάνει ότι η προστασία της Μεσογειακής φώκιας πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα, οι συστάσεις ανεξάρτητων αρχών και εμπειρογνωμόνων για την επαναξιολόγηση του έργου πρέπει να τηρηθούν και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να εξετάσουν επαρκώς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εργασιών καθώς και να εφαρμόσουν ορθά και δικαιολογημένα το Εσωτερικό Κυπριακό Δίκαιο, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο σχετικά με την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Πηγή: ΚΥΠΕ