Από τα μέσα Ιανουαρίου θα κουρευτούν οι προμήθειες σε τραπεζικές συναλλαγές, με τους πολίτες να γλιτώνουν συνολικά 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Από τις αρχές του νέου έτους περίπου 132.000 χαμηλοσυνταξιούχοι
θα λαμβάνουν δωρεάν τα φάρμακά τους κερδίζοντας συνολικά 23 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ 153.240 ένστολοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 100 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2025 με την καταβολή του επιδόματος «επικινδυνότητας» το οποίο κοστίζει στον προϋπολογισμό 184 εκατ. ευρώ ετησίως.
«H κυβέρνηση με τη νέα δέσμη πρωτοβουλιών για τις τράπεζες στέλνει ένα μήνυμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής απέναντι σε πρακτικές που εκνεύριζαν τους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή εξειδίκευση των νέων παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
H διάταξη για τις μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες
κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή, θα ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί σε έναν μήνα από την ψήφιση καθώς μεσολαβούν οι γιορτές και χρειάζεται αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας των τραπεζικών συστημάτων στις νέες ρυθμίσεις.
Τα μέτρα για τις τράπεζες
Μηδενική χρέωση για πληρωμές στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εταιρείες ηλεκτρισμού, τις εταιρείες ύδρευσης και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα η χρέωση για ΟΤΑ και ΔΕΚΟ είναι 0,6 ευρώ, ενώ μόνο για την ΑΑΔΕ είναι μηδενική χρέωση.
Πάγιες και μη πάγιες εντολές θα είναι πλέον μηδενικές.
Το μέτρο, το οποίο προκαλεί απώλεια 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ωφέλεια για τους πολίτες, εφαρμόζεται μόνο για συναλλαγές μέσω ψηφιακών δικτύων – και όχι στα γκισέ των τραπεζών. Η πληρωμή των λογαριασμών στο ταμείο των τραπεζών θα επιβαρύνεται με προμήθεια.
Μείωση 50% έως 80% των χρεώσεων για αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα μέσω web και mobile banking με μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
Το μέτρο αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών και όχι νομικά πρόσωπα.
Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Το μέτρο προκαλεί απώλειες 95 εκατ. ευρώ ετησίως για τις τράπεζες.
Μηδενικές χρεώσεις για ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο μιας τράπεζας, όπου σήμερα οι αντίστοιχες χρεώσεις ανέρχονται από 0 έως 3 ευρώ ανά συναλλαγή. Αντίστοιχα, καθιερώνονται μηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 0,2 ευρώ.
Επεκτείνεται η μείωση κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στη λεγόμενη «μικρή λιανική» στα 20 ευρώ. Ετσι, ο όγκος συναλλαγών που καλύπτεται ανέρχεται πλέον σε 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα).
Αύξηση του ορίου στα 1.000 ευρώ των ποσών άμεσων πληρωμών μέσω IRIS.
Τα 500 ευρώ αφορούν μεταφορά χρημάτων μεταξύ πολιτών και 500 σε ελεύθερους επαγγελματίες. Τα νέα όρια θα ενεργοποιηθούν σε διάστημα 3-6 μηνών από σήμερα. Το σύστημα IRIS έχει γίνει υποχρεωτικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέσα στο 2025 θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2025.
Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα
που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Ετσι, ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται κατά 100% αν στις 31/12/2025 δεν υπήρχε ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο οποιαδήποτε στιγμή κατά το 2025 για τα ακίνητα αυτά.
Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν συνολικά 21.500 ακίνητα και άλλα 10.000 περίπου οι servicers, σημαντικό μέρος των οποίων είναι οικιστικά. Το δυνητικό κόστος για τις τράπεζες ανέρχεται σε 10 έως 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Απαλείφονται οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.
Πλέον, οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και κάθε είδους πιστώσεις – όπως κάνουν οι τράπεζες – με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και προσφέρονται περισσότερες επιλογές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις αλλά και προμήθειες που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πρώτη σχετική ανάρτηση των εν λόγω στοιχείων θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025.
Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν:
n
100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή σχολείων. Οι διαθέσιμοι πόροι για το εν λόγω πρόγραμμα θα φτάσουν συνολικά στα 350 εκατ. ευρώ.
n
100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ώστε να καταστεί ενεργός τους επόμενους μήνες.