Στο επίκεντρο η προστασία των θαλάσσιων πάρκων

Η επέκταση του δικτύου των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, αλλά και η αποτελεσματική διαχείρισή τους, απασχόλησαν την ημερίδα που οργανώθηκε χθες από το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προάγοντας τον στόχο 30×30 για ένα οικολογικά αντιπροσωπευτικό, συνεκτικό και καλά διαχειριζόμενο δίκτυο Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα», το οποίο υλοποιείται από τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις. Να θυμίσουμε ότι ο παγκόσμιος στόχος 30×30 (που σημαίνει την κάλυψη του 30% των θαλασσών και των ωκεανών από δίκτυα θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών έως το 2030) περιλαμβάνεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Προς το παρόν, οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας καλύπτουν το 18% των ελληνικών υδάτων, ωστόσο πολύ λίγα θαλάσσια πάρκα έχουν αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας.

Επέκταση δικτύου

Η επέκταση του δικτύου των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών εξετάστηκε στην πρώτη συνεδρία κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η δέσμευση για τη δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων (στο Ιόνιο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο), η σημασία και η ενίσχυση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ παρουσιάστηκε το weseayou.gr, μια πλατφόρμα-εργαλείο, η οποία πρόκειται να μπει σε χρήση το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στη δεύτερη συνεδρία, που εξέτασε το θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης, παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της έκθεσης αξιολόγησης των θαλάσσιων πάρκων που εκπόνησαν εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις και δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.