Τον τούρκο πρόεδρο, κατόπιν αιτήματος, συνάντησε χθες, μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα, στο προεδρικό Μέγαρο της Αγκυρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκειμένου να του θέσει το ζήτημα της κατάστασης των χριστιανών στη Συρία και να του ζητήσει να ασκήσει «όλη του την επιρροή» στην περιοχή ώστε να καταστεί δυνατή η προστασία της ζωής και της ασφάλειας τόσο των χριστιανών όσο και όλων των μειονοτήτων της Συρίας. Ειδική αναφορά έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους στενούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ευχαριστώντας τον για την εντολή που έδωσε για την επαναλειτουργία της και παρακαλώντας τον, ταυτόχρονα, για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος «υπεσχέθη αμέριστον την βοήθειάν του». Οι δύο άνδρες ακόμη συζήτησαν το θέμα των προγραμματιζόμενων εορτασμών για τη συμπλήρωση 1.700 ετών το 2025 από τη συγκρότηση της «εν Νικαία» Α’ Οικουμενικής Συνόδου (325 – 2025) υπό το πρίσμα της πρόσκλησης να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις με φυσική παρουσία και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Μήνυμα για Κύπρο από το Βατικανό
Μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις ευρύτερες. Για τον Πάπα λέω. Την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή και από το συνεπακόλουθο «τραύμα» της διχοτόμησης της Κύπρου συμπεριέλαβε φέτος στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος, κάνοντας λόγο για την «ανάγκη επανένωσης της Κύπρου», με τα λόγια του να κάνουν κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου. Ο 88χρονος Ποντίφικας από το Μπουένος Αϊρες, συγκεκριμένα, ευχήθηκε το «Αγιο Ετος» να αποτελέσει «ευκαιρία να πέσουν τα τείχη, τα οποία χωρίζουν: τα ιδεολογικά, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά, τόσες φορές, την πολιτική ζωή, αλλά και τα υλικά, όπως είναι η διαίρεση που υφίσταται – εδώ και πενήντα χρόνια – στο νησί της Κύπρου και η οποία τραυμάτισε τον κοινωνικό και ανθρώπινο ιστό του». Και δεν έμεινε στην ευχή αλλά ο ίδιος πρότεινε και την ενδεδειγμένη λύση: «Προσδοκώ να μπορέσει να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία να βάλει τέλος στη διαίρεση, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια όλων των κυπριακών κοινοτήτων».
Ευχή από Χριστοδουλίδη
Την αναφορά του Ποντίφικα στο Κυπριακό έσπευσε, όπως ήταν φυσικό, να χαιρετίσει αμέσως η Λευκωσία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει πως πρόκειται για «ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό». Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης – που θυμίζω είχε επισκεφθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό τον Νοέμβριο του 2023 – στο δικό του χριστουγεννιάτικο μήνυμα ευχήθηκε να αποδείξει η Κύπρος με πράξεις πως «είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης, αποδοχής, σεβασμού και ενσυναίσθησης».
Γεύματα ανθρωπιάς από την ΠτΔ
Μήνυμα ανθρωπιάς επέλεξε να στείλει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ημέρα των Χριστουγέννων προσφέροντας γεύματα σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας καθώς και σε συσσίτια τα οποία παρέχει σε ευάλωτους συμπολίτες μας η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οι Ιερές Μητροπόλεις Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Πέτρας και Χερρονήσου, Κισάμου και Σελίνου, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Τα γεύματα ανθρωπιάς της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε αυτά τα τέταρτα κατά σειρά Χριστούγεννα της θητείας της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, συγκεκριμένα αφορούσαν δύο μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στη Νηστικάκειο μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Πολυθέα Καστελλίου Πεδιάδας, σε κέντρα φροντίδας της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου του Νομού Λασιθίου, στο Αννουσάκειο Ιδρυμα καθώς και στο πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο Αμαρίου «Ο Αγιος Νεκτάριος». Γεύμα και δείπνο Χριστουγέννων επεφύλασσε, όμως, και στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Ο Αγιος Πορφύριος» στο Δήλεσι.
Ενας Ελληνας
στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τον ελληνικής καταγωγής Μάικλ Ρήγα πρότεινε για αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιώντας την προσφιλή του μέθοδο, μια σύντομη ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social. Σύμφωνα με άρθρο στα «Παραπολιτικά», ο Μάικλ Ρήγας θα αποτελεί το τρίτο τη τάξει πρόσωπο στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχοντας στον τομέα ευθύνης του θέματα διαχείρισης και πόρων. Ο γεννημένος στις αρχές του ’70 στη Μασαχουσέτη Ελληνοαμερικανός, με καταγωγή από το Αίγιο και τη Σπάρτη, ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου.