Τι μας… έφερε το 2025

Το 2025 είναι… εδώ φέρνοντας αυξήσεις σε ορισμένα επιδόματα του Centrelink, σε μισθούς -για κάποιους- αλλά και στο κόστος έκδοσης αυστραλιανών διαβατηρίων, παρότι είναι ήδη τα πιο ακριβά στον Κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, από  σήμερα  1η Ιανουαρίου, τέθηκε σε ισχύ η αναπροσαρμογή (indexation), προς τα πάνω, των πληρωμών: Youth Allowance (για νέους), Abstudy, Austudy (για σπουδές) και Disability Support Pension (επίδομα για φροντίδα ατόμων με αναπηρία – κάτω των 21 ετών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά).

Ενδεικτικά, το Disability Support Pension αυξάνεται σε 159,30 δολάρια (+5,80 δολάρια) το δεκαπενθήμερο, ενώ το Youth Allowance, το Maximum Basic Rate (μέγιστο βασικό ποσοστό) για κάποιον «μόνο» (single), δίχως παιδιά, 18 ετών ή μεγαλύτερο, που ζει εκτός της οικογενειακής εστίας, η πληρωμή αυξάνεται κατά 24,30 δολάρια ανά δεκαπενθήμερο.

Την ίδια ώρα, το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσετε για ιατρικές δαπάνες εκτός νοσοκομείου προτού να δικαιούστε υψηλότερη έκπτωση – γνωστό και ως Medicare safety net threshold – αυξάνεται από 560,40 δολάρια σε 576 δολάρια.

Το «διευρυμένο δίχτυ ασφαλείας» (extended Medicare safety net) είναι πλέον 834,50 δολάρια (από 811,80) για τους κατόχους καρτών παραχωρήσεων (concession card holders) και 2.615,50 δολάρια (από 2.544,30) για κατόχους κάρτας Medicare εν γένει.

«Πάγωσε» πάντως η αύξηση για το κόστος φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS).

Κανονικά, οι τιμές τους ανεβαίνουν, σύμφωνα με τον πληθωρισμό, την πρώτη ημέρα κάθε έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024, το ποσοστό αυτό θα παραμείνει ως έχει για το 2025 (και επιπλέον τέσσερα χρόνια για τους κατόχους καρτών παραχωρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο ποσό για στο PBS δε θα ενισχυθεί βάσει του indexation και θα διατηρηθεί στα 7,70 δολ. για έως και πέντε χρόνια για τους συνταξιούχους και άλλους (Commonwealth concession card holders).

Οι υπόλοιποι κάτοχοι κάρτας Medicare θα επωφεληθούν από το «πάγωμα» των αυξήσεων για ένα χρόνο, με τη μέγιστη συμμετοχή στα 31,60 δολ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε η κυβέρνηση Albanese παρέχει «ουσιαστική και υπεύθυνη βοήθεια για το κόστος ζωής».

«Πολλοί Αυστραλοί θα λάβουν λίγη περισσότερη βοήθεια για το κόστος ζωής…», είπε.

«Η κύρια εστίασή μας το 2025 είναι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να τα βγάζουν πέρα δύσκολα, παρόλο που ο πληθωρισμός μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται».

«Η ουσιαστική και υπεύθυνη βοήθεια για το κόστος διαβίωσης που ξεκίνησε το 2024 θα είναι η βασική προτεραιότητα και το 2025».

Όσον αφορά ωστόσο στα διαβατήρια Αυστραλίας, το κόστος έκδοσής του -που είναι ήδη στα… ύψη- αυξάνεται περαιτέρω, βάσει πληθωρισμού.

Πλέον κοστίζει σε έναν ενήλικα περί τα 412 δολάρια για ένα διαβατήριο με 10ετή ισχύ, 14 δολάρια περισσότερα από πέρυσι.

Τα διαβατήρια 5ετούς ισχύς -για παιδιά και ηλικιωμένους- θα έχουν κόστος 208 δολάρια (από 201 δολάρια).

Ενδεικτικά, το διαβατήριο Σιγκαπούρης, που είναι το πιο «ισχυρό» στον Κόσμο» βάσει της κατάταξης Henley Passport Index, κόστιζε πέρυσι 82 δολάρια, ένα ελληνικό διαβατήριο 84,40 ευρώ (140 δολάρια περίπου) και ένα κυπριακό 70 ευρώ (120 δολάρια περίπου).

Η νέα αύξηση «έρχεται» μετά την προσθήκη ενός φόρου 15% στα τέλη έκδοσης τον περασμένο Ιούλιο, οπότε τα αυστραλιανά διαβατήρια κατέστησαν τα πιο ακριβά στον Κόσμο (έως τότε την πρωτιά είχαν τα διαβατήρια του Μεξικού, με 346 δολάρια).

Ο «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών, Simon Birmingham έκανε λόγο για μια έμμεση «φορολογική αρπαγή».

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Albanese εγκαινιάζει το νέο έτος με άλλη μια φορολογική αρπαγή από τους Αυστραλούς», δήλωσε.

«Οι Εργατικοί είναι σε καλό δρόμο για να εισπράξουν σχεδόν 1 δισ. δολάρια ετησίως από τους φορολογούμενους μόνο μέσω των τριών προηγούμενων απροκάλυπτων αυξήσεων των τιμών στα αυστραλιανά διαβατήρια».

«Πολλοί Αυστραλοί … εξοικονομούν χρήματα … μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι το κόστος του διαβατηρίου είναι παρόμοιο με το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε ότι το κόστος των διαβατηρίων αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

«Το αυστραλιανό διαβατήριο είναι σεβαστό διεθνώς ως ταξιδιωτικό έγγραφο υψηλής ποιότητας», ανέφερε.

«Διαθέτει υψηλό επίπεδο τεχνολογικής εξειδίκευσης, το οποίο υποστηρίζεται από αυστηρά μέτρα καταπολέμησης της απάτης, τα οποία διασφαλίζουν την ακεραιότητά του».

«Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι κάτοχοι αυστραλιανών διαβατηρίων έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα σε περισσότερες από 180 χώρες».

Το διαβατήριο «επόμενης γενιάς» της σειράς «R», το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας (DFAT) υποστηρίζει ότι είναι η πιο ασφαλής έκδοση μέχρι σήμερα, κυκλοφορεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αντικαθιστά σταδιακά το προηγούμενο της σειράς «P» -που εκδίδεται από το 2014- και διαθέτει αναβαθμισμένα στοιχεία ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την παραχάραξη και την κλοπή ταυτότητας.

Σημειωτέον ότι γι’ αυτούς που ταξιδεύουν με αυστραλιανό διαβατήριο προς ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος- κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον «έρχεται» και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS).

Το ETIAS επί του παρόντος είναι ακόμα στα «σκαριά», αλλά προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή το 2025 (στις αρχές του έτους σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ε.Ε. – προς τα μέσα του έτους σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.smartraveller.com του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας).

Για να ταξιδέψουν λοιπόν προς ευρωπαϊκούς προορισμούς Αυστραλοί πολίτες θα πρέπει να υποβάλουν μία αίτηση στο ETIAS, το οποίο είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα -στα πρότυπα του αμερικανικού ESTA- που θα ολοκληρώνει τον έλεγχο ασφαλείας των επισκεπτών πριν από την είσοδό τους σε οποιαδήποτε χώρα της Συνθήκης Σένγκεν. Το δε κόστος θα είναι περί τα 11,5 δολάρια (7 ευρώ) και θα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για την απάντηση στην αίτηση.

Για τους υπηκόους Ελλάδας ή Κύπρου -με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο- δεν ισχύει το παραπάνω, ενώ οι ομογενείς έχοντες διπλή υπηκοότητα (Αυστραλίας και Ελλάδας ή Κύπρου) δε θα χρειάζονται ETIAS, αν έχουν μαζί τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα -ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο- ώστε να τα επιδείξουν όταν ζητηθούν.

Ακόμα, από 1η Ιανουαρίου, τέθηκαν σε ισχύ οι αυξήσεις των αποδοχών για μία σειρά από εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.

Όσον αφορά σε νέους νόμους: Έως και… πέρυσι, οι επιχειρήσεις που εντοπίζονταν να υποπληρώνουν σκόπιμα το προσωπικό τους αντιμετωπίζονταν με βάση το αστικό δίκαιο.

Κάτι που σήμαινε ότι κανείς δε θα πήγαινε στη φυλακή αν καταδικαζόταν γι’ αυτό.

Ωστόσο, από χθες, εάν διαπιστωθεί ότι ένας εργοδότης υποαμείβει σκόπιμα έναν εργαζόμενο, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Το μέγιστο πρόστιμο για ιδιώτες θα μπορούσε να είναι το τριπλάσιο του ποσού της υποαμοιβής ή 1,65 εκατομμύρια δολάρια, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο.

Μια εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέγιστο πρόστιμο τριπλάσιο του ποσού της υποαμοιβής ή 8,25 εκατομμύρια δολάρια, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο.

Σύμφωνα με τον Fair Work Ombudsman τα ειλικρινή λάθη (honest mistakes) των εργοδοτών δε θεωρούνται ποινικά αδικήματα.

Γι’ αυτούς που θα αγοράσουν αυτοκίνητο, ισχύει πλέον το πρότυπο αποδοτικότητας νέων οχημάτων (New Vehicle Efficiency Standard), σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Υφίσταται ένας καθορισμένος μέσος στόχος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κατασκευαστή.

Απαγορεύεται πλέον η εισαγωγή από το εξωτερικό προϊόντων τεχνητής πέτρας (engineered stone) προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από σιλίκωση (πυριτίαση), μία ανίατη ασθένεια των πνευμόνων που προκαλείται από την εισπνοή μικροσκοπικών σωματιδίων πυριτίου (silica).

Η νομοθεσία αυτή ακολουθεί την απαγόρευση της χρήσης, της προμήθειας και της κατασκευής προϊόντων τεχνητής πέτρας εντός της χώρας από την 1η Ιουλίου 2024.

Ισχύουν πλέον αλλαγές στις αιτήσεις για φοιτητική βίζα, οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να γνωστοποιούν τους κινδύνους -και τις ευκαιρίες- που προκύπτουν από τη λειτουργία τους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ «αναμορφώνεται» η παρακράτηση κεφαλαιακών κερδών από αλλοδαπούς: οι μη υπήκοοι Αυστραλίας πωλητές ακινήτων (foreign sellers) στη χώρα θα αποδίδουν το 15% της τιμής πώλησης στην Εφορία (από 12,5%) και δεν υφίσταται πια απαλλαγή για πωλήσεις κάτω των 750.000 δολαρίων.

Ακόμα, στη Νέα Νότια Ουαλία τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση για ορισμένα πλαστικά σκεύη (ενώ και άλλες Πολιτείες θα ακολουθήσουν). Αφορά «integrated plastics» και περιλαμβάνει κουτάλια, πιάτα και καλαμάκια που βρίσκονται σε συσκευασμένα προϊόντα (εκτός εάν υπάρχει εξαίρεση).

Στη Νότια Αυστραλία, περισσότερα άτομα -όπως οι πρώην σύζυγοι αποβιώσαντος και όσοι κατονομάζονται σε προηγούμενες εκδόσεις – μπορούν πλέον να επιθεωρήσουν μια διαθήκη πριν αυτή αναγνωριστεί ως έγκυρη από το Ανώτατο Δικαστήριο και διανεμηθεί η περιουσία.

Και ως προς τους φόρους, έχουμε από χθες την εισφορά βραχείας διαμονής (short stay levy) στη Βικτώρια.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχονται κρατήσεις για διαμονή για λιγότερο από 28 συνεχόμενες ημέρες θα πρέπει να καταβάλλουν την εισφορά αυτή που ανέρχεται στο 7,5% του συνολικού κόστους κράτησης (το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα τέλη καθαρισμού και το GST).

Η short stay levy δε θα ισχύει για όσους νοικιάζουν την κύρια κατοικία τους (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Victorian State Revenue Office – www.sro.vic.gov.au/short-stay-levy).

Σε ισχύ τέθηκε στη Βικτώρια και ο Vacant Residential Land Tax, γι’ αυτούς που διαθέτουν «κενές κατοικίες».

Όπως επισήμανε πρόσφατα στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Τόνι Αναμουρλής (Tony Anamourlis) -δικηγόρος Διεθνούς Φορολογικού Δικαίου, (CTA) (SSA), BA LLB LLM MTax GradDipLegPrac, διευθυντής της νομικής φίρμας Abbott & Mourly- όσοι έχουν σπίτια/διαμερίσματα που είναι ακατοίκητα για πάνω από 6 μήνες, θα πρέπει να «δράσουν», έως τις 15 Ιανουαρίου 2025.

Αυτό ισχύει για όλες τις κατοικίες στη Βικτώρια που δε μένει κανείς, συμπεριλαμβανομένων εξοχικών, οικοδομές, υπό ανακαίνιση, ανέφερε ο κ. Αναμουρλής.

Επί του Vacant Residential Land Tax (VRLT), υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους Πράσινους στα τέλη του 2023 για την επέκτασή του φόρου αυτού σε όλη την Πολιτεία και να ενισχυθεί ο φορολογικός συντελεστής για σπίτια και διαμερίσματα που δεν κατοικούνται για συνεχόμενα χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες για θέματα που αφορούν φόρους γης/οικοπέδων οι συμπάροικοι μπορούν να καλέσουν και απευθείας το State Revenue Office στο 13 21 61 και ειδικά για τον VRLT μπορούν να ζητήσουν να μιλήσουν με την Vacant Residential Land Tax Team.

Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι το 2025 είναι μία εκλογική χρονιά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και… για την τσέπη μας.

The post Τι μας… έφερε το 2025 appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.