Το πρόβλημα πριν από την Αράχοβα…

Το ότι πάμε καλά στον τουρισμό δεν το αμφισβητεί κανείς. Το ότι είμαστε καλοί στον τουρισμό σηκώνει πολλή συζήτηση. Οποιος επέλεξε να ταξιδέψει τις μέρες των Χριστουγέννων στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας πήρε μια καλή ιδέα ανοργανωσιάς, τουριστικής προχειρότητας. Προορισμοί «τυχαία» φτιαγμένοι, υποτίθεται για τη χαλάρωση και την ευεξία των επισκεπτών, μετατρέπονται σε μηχανισμούς ταλαιπωρίας και εκνευρισμού. Με πανάκριβες χρεώσεις αναντίστοιχες της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν, χωρίς καμία σκέψη για τα βασικά: πώς θα γίνουν η μετάβαση και η αναχώρηση των επισκεπτών, τι θα φάνε και τι θα πιούνε αυτοί οι άνθρωποι. Καμία προετοιμασία. Καμία προνοητικότητα. Δημοτικοί άρχοντες, τηλεοπτικοί σχολιαστές, υπουργοί απόντες.

Σαν να έχεις δημιουργήσει ένα εμπορικό στη μέση του πουθενά και να μην έχεις φροντίσει για εύκολη πρόσβαση, έναν ικανό αριθμό θέσεων στάθμευσης ή τα ράφια να είναι γεμάτα και να περιμένεις να δουλέψεις. Μην το ψάχνετε, όσο φανταχτερό και να είναι το συγκεκριμένο κατάστημα θα πάει «άπατο». Ετσι θα πάει και ο χειμερινός ελληνικός τουρισμός στη νέα του εποχή της «ανάκαμψης», αν δεν οργανωθεί. Εμφανίζει τα ίδια σοβαρά προβλήματα με αυτά που εμφάνιζε και στην πρώτη περίοδο ακμής του, κατά την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα. Είναι να αναρωτιέσαι ποιος ελέγχει και ποιος καθοδηγεί το συγκεκριμένο προϊόν. Ποιος αποφασίζει τι επιτρέπεται και τι όχι.

Αποφαίνεται, λέει, η Αστυνομία ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ευθύνονταν για το μποτιλιάρισμα κάπου στον Παρνασσό. Είναι δουλειά της αυτό; Αυτό που συνέβη και έπρεπε να αναφέρει η ανακοίνωση ήταν «χάλασαν αυτοκίνητα», τέλος. Αν το κράτος στο οποίο ανήκει η Αστυνομία έχει πράγματι άποψη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να τα απαγορέψει και να σταματήσει την κυκλοφορία τους εκτός πόλεων και τις παχυλές επιδοτήσεις που δίνει για την αγορά τους. Αλλά δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Απλά η Αστυνομία ένιωσε να πέφτει πάνω της το βάρος της αποτυχίας της χειμερινής τουριστικής πολιτικής της χώρας, καθώς ουδείς άλλος ασχολείται.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις περιοχές όπου λόγω συνθηκών δεν λειτουργεί η μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντίθετα, όπου υπάρχουν μεγάλες τουριστικές μονάδες, ο τουρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει, απλά γιατί αυτές υπάρχουν και το κράτος απολαμβάνει την επιτυχία. Και νομίζουμε ότι πάμε καλά, γενικώς, τουριστικά. Τα στοιχεία αφίξεων έδειξαν την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 στην Κρήτη άνοδο 7,2%, στα Δωδεκάνησα 10,3%, στα Ιόνια Νησιά 5,5%, στην Πελοπόννησο 13,9%. Στις Κυκλάδες, αντίθετα, που εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα ανοργανωσιάς και υψηλών τιμών σε σχέση με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών με αυτές των ορεινών προορισμών, στο ίδιο διάστημα οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 0,8%. Οι επισκέπτες γυρίζουν ήδη την πλάτη στα πανέμορφα νησιά μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Το πρόβλημα στη Μύκονο έφτασε πριν από την Αράχοβα και δείχνει ότι η διαχείριση των προορισμών μας δεν μπορεί να κινείται στον αυτόματο πιλότο…