Ήταν Κυριακή, 21 του Ιούλη, όταν η παροικία καλέστηκε να παραβρεθεί στην συγκέντρωση Μνήμης και Διαμαρτυρίας για την Κύπρο, στο Federation Square στο σίτι, την οποία είχαν οργανώσει οι Κυπριακές Κοινότητες και η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα Βικτώριας, με την υποστήριξη πολλών παροικιακών Οργανισμών. Στόχος, η ανανέωση της υπόσχεσης συμπαράστασης και συνέχισης του αγώνα, μέχρι την πλήρη δικαίωση της μεγαλονήσου.
Παρά το μουντό της ημέρας, αφού ήμασταν στα μέσα του χειμώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 συμπάροικοι έδωσαν το παρών.
Θυμάμαι, ότι ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στο πλήθος, όταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας, κ. Θήο Θεοφάνους, ζήτησε να ανυψώσουμε τις σημαιούλες της Δημοκρατίας της Κύπρου και να αναφωνήσουμε όλοι μαζί “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ”.
Ένας όρκος και ένα σύνθημα, που για 50 χρόνια παραμένει αμετάκλητος. Γιατί το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», έχει μόνο ένα γεωγραφικό και συναισθηματικό προορισμό. Την Κύπρο την θαλασσοφίλητη και μακαρία γη.
Η συγκέντρωση έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας και την παράνομη κατοχή του 37%του κυπριακού εδάφους.
Είχε δε δυο πτυχές: τη “Μνήμη”, γιατί ανανεώθηκε η υπόσχεση ότι οι Απόδημοι, Κύπριοι και Ελλαδίτες “Δεν ξεχνούν και Αγωνίζονται” για τα πάτρια εδάφη, τους σκοτωμένους, τους αιχμαλώτους, τους πρόσφυγες, τα χωριά και τα σπίτια τους, και τη “Διαμαρτυρία” για την προκλητική στάση του κ. Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται και παρουσιάζει το πανέμορφο βόρειο τμήμα της, την Αχαιών Ακτή, ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, μπήκε παράνομα στο Βαρώσι της Αμμοχώστου, το οποίο ας σημειωθεί είναι κατοχυρωμένο από τα Ηνωμένα Έθνη να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους του, έχει βλέψεις στην Κυπριακή Αποκλειστισκή Οικονομική Ζώνη και αναδεικνύει εαυτόν σουλτάνο σε μέρη που δεν του ανήκουν. Και νάταν μόνο αυτά;
Επίσημος καλεσμένος, ο οποίος αντιπροσώπευσε την Κυπριακή Δημοκρατία και παρέστη σε παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες Πολιτείες της χώρας, ήταν ο επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Παλατές, ο οποίος συνοδεύετο από τον ύπατο αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμμούτη και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των ηλικιωμένων, που στα γέρικα πρόσωπά τους διέκρινες τον πόνο του σκοτωμένου αδελφού και συγγενή, που στην δική μας καρδιά είναι ΗΡΩΕΣ γιατί θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Εκεί και οι πρόσφυγες, που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και αφού έγιναν πρόσφυγες στην ίδια μας πατρίδα, με τον καιρό, κατάφεραν και μετανάστευσαν σε φιλόξενες χώρες όπως η Αυστραλία. Και οι άλλοι, τραγικές φιγούρες, γιατί ο αδελφός, ο ανιψιός, ο συγγενής τους, είναι ακόμα στον κατάλογο των αγνοουμένων…
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο καθένας και μια τραγική σελίδα της ιστορίας του ’74. Που όσο και να προσπαθούν να κρύψουν, τούτες τις μέρες οι εικόνες περνούν σαν κινηματογραφική ταινία από μπροστά τους. Ένας απέραντος πόνος, μια θλίψη και μια ιστορία πανομοιότυπη. «Εκείνο το πρωί… Όταν μπήκαν οι… Ακόμα περιμένω νέα…».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας κ. Θήο Θεοφάνους, αναφερόμενος στις “πράξεις” του κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, είχε πει: «… Δεν στέλνεις 200.000 εποίκους από την Τουρκία να καταλάβουν τα σπίτια 175.000 Ελληνοκυπρίων που εκδίωξες με τη βία, για να σώσεις τους Τουρκοκύπριους. Αυτή η ενέργεια έχει καταστήσει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα στο Βορρά και καταστρέφει τη μοναδική τους κουλτούρα. Δεν εξαναγκάζεις τους Τουρκοκύπριους να ζουν σε υποβαθμισμένες οικονομικές συνθήκες αν είσαι εκεί για να τους υποστηρίξεις. Δεν καταπατάς τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αν είσαι εκεί για να τους σώσεις. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της μη ύπαρξης ελεύθερου Τύπου, των παράνομων συλλήψεων και της καταναγκαστικής εργασίας, όπως έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ».
Και πρόσθεσε: «Η εισβολή ήταν βίαιη. Οι “Γκρίζοι Λύκοι” έχουν τώρα παρουσία και στην Αυστραλία και προσπαθούν να εκφοβίσουν και να σιωπήσουν τους Τουρκοκύπριους, που θέλουν την ενοποίηση. Θα πρέπει να ερευνηθούν από την ASIO».
Τόνισε ακόμα ότι «η Μελβούρνη έχει γίνει το κέντρο της αντίστασης της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας στις προσπάθειες των φονταμενταλιστών Τούρκων να διαιρέσουν την Κύπρο. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία και των δύο κοινοτήτων λέει ότι θέλει μια ενωμένη Κύπρο. Μόνο η Τουρκία στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τους.
Άλλοι μπορεί να φοβούνται το τουρκικό λόμπι ή την τουρκική ψήφο. Η ελληνική κοινότητα δεν φοβάται. Εμείς δεν φοβόμαστε. Και επαινούμε τους πολιτικούς που στάθηκαν και στέκονται στο πλάι των Ελληνοκυπρίων και της σιωπηλής τουρκοκυπριακής πλειοψηφίας της Μελβούρνης, οι οποίοι θέλουν μια ενωμένη Κύπρο».
Την ιστορική εκείνη μέρα, μίλησαν οι κ.κ. Bill Shorten, ομοσπονδιακός υπουργός, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Keith Wolahan, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης και του κ. Peter Dutton, Steve Dimopoulos, πολιτειακός υπουργός, Matthew Guy MP, σκιώδης υπουργός Δημόσιων Μεταφορών, εκπρόσωπος της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Κατερίνα Θεοφάνους, πολιτειακή βουλευτής Northcote και άλλοι.
Ακολούθησαν μηνύματα του ύπατου αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμμούτη, του εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη Παλατέ, του γενικού προξένου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη και άλλων παραγόντων.
Θερμό μήνυμα αλληλεγγύης έδωσαν με την παρουσία, τις σημαίες και τα λάβαρά τους, ομάδες από τα Ποντιακά Σωματεία, Ουκρανοί, Αρμένιοι, Κούρδοι και Ασσύριοι.
ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ
Έξη μήνες μετά και το Κυπριακό έχει μείνει στάσιμο. Ωστόσο σταθερό και ξεκάθαρο είναι το μήνυμα Χριστοδουλίδη και Μητσοτάκη προς τον “ονειροπόλο” πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν: Δεν υφίστατι λύση δυο κρατών και διχοτόμηση, τονίζουν.
Συμφωνούμε ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνονται με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι οι πολιτικοί, πρέπει να διαπραγματεύονται με πολιτικό ήθος κλπ. Μήπως όμως χρειάζεται να αλλάξουν ρότα; Επιπλέον, γιατί δεν έχουν αρχίσει στην Κύπρο οι προ μηνών εξαγγελθείσες και προγραμματισθείσες συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη;
Επίσης. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια; Θυμίζουμε ότι η Κύπρος είναι μέλος από το 2004! Με λύπη το γράφω. Το Κυπριακό έχει γίνει ένα κουβάρι που αδυνατεί να το ξεπλέξει, ή επί το σωστότερο, να πάρει ξεκάθαρη και διεθνή θέση . Γιατί;
Όσο για κυρία Μαρία Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ, προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει “λύση”, της θυμίζω ότι ήμουνα νια και γέρασα αλλά … περιμένω.
Στο μεταξύ, εντελώς απρόσμενα, έλαβα τον περασμένο Σεπτέμβρη ένα χειροποίητο ρολόι τοίχου, φτιαγμένο από τα χέρια του συμπάροικου κ. Γιάννη Κυριάκου, που μετρά τις ώρες για λευτεριά στην Κύπρο μας. Πρόκειται για ένα δίσκο 45 στροφών «Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ», της εταιρείας APOLLO, SY-17, S6365, σε στίχους και μουσική του Φραντζεσκάκη.
Έχοντας ακόμα νωπές τις μνήμες από την συγκέντρωση στο Federation Square, χρησιμοποίησε το δίσκο ως βάση, αγόρασε τους δείχτες και τους αριθμούς και πρόσθεσε τον χρυσσοπράσινο χάρτη της Κύπρου με το κλαδί της ελιάς.
Ομολογώ, ότι παρέλαβα το ελπιδοφόρο του δώρο με πολλή συγκίνηση.
Είμαι σίγουρη ότι το «Ρολόι της Κύπρου», θα βρει τη θέση που του αρμόζει για να θυμίζει εσαεί και να μετρά τις ώρες της αποκατάστασης της αδελφοσύνης και της ειρήνης στο νησί.
Ξεφυλλίζοντας το πολυσέλιδο βιβλίο της μακραίωνης Ιστορίας της, εύχομαι και ελπίζω, η ανατολή του νέου έτους, να φέρει την πολυπόθητη λύση. Το λαμπερό αστέρι που οδήγησε τους μάγους στη Βηθλεέμ, να λάμψει και στον έναστρο ουρανό της ιδιαίτερη πατρίδας μου και να φωτίσει τους ηγέτες για μια Κύπρο ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι Μαρωνίτες και Λατίνοι, να ζουν αρμονικά και αγαπημένα.
Συμπάροικοι, ‘Ετη Πολλά και Καλή Χρονιά!
The post 1974 – 2024: Tο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» έχει μόνο ένα γεωγραφικό και συναισθηματικό προορισμό: Την Κύπρο την θαλασσοφίλητη και μακαρία γη. appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.