Άμεσες δράσεις ΕΕ κατά συνεπειών κλιματικής αλλαγής ζητούν οι Ευρωβουλευτές – Συζήτηση με θέμα την ανάγκη κλιματικής δράσης για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Άμεσες δράσεις από πλευράς και ΕΕ και συντονισμό σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ζήτησαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη δεύτερη χρονικά συζήτηση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την ανάγκη κλιματικής δράσης για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στον απόηχο των θερμοκρασιών-ρεκόρ του 2024.
Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη, τη Νεολαία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, Γκλεν Μικάλεφ, δήλωσε ότι, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που σημειώθηκαν το 2024 αποτελούν τραγική υπενθύμιση ότι όλοι μας επηρεαζόμαστε από την κλιματική αλλαγή.
Πρόσθεσε ότι ο στόχος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι ακόμη εφικτός, αλλά χρειαζόμαστε επείγουσα δράση, με την ΕΕ να συνεχίζει τις προσπάθειες για πολιτικές για το κλίμα που είναι συνεπείς με αυτόν τον στόχο.
«Το μήνυμα είναι απλό. Όσο περισσότερα κάνουμε τώρα, τόσο πιο εύκολο και φθηνότερο θα είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας για τους συλλογικά συμφωνημένους στόχους και να διατηρήσουμε την οικονομία, την ασφάλεια, την υγεία και τον τρόπο ζωής μας», τόνισε.
Ο κ. Μικάλεφ σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει σύντομα νομοθετική πρόταση ώστε να συμπεριλάβει τους επόμενους ενδιάμεσους στόχους για καθαρή μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040.
«Πρέπει να συνδυάσουμε τη φιλόδοξη δράση για το κλίμα, την ανταγωνιστική βιομηχανία και την ευημερούσα κοινωνία. Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα είναι ο βασικός στόχος που θα στηρίξει τις προσεχείς εργασίες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδίως με την πυξίδα ανταγωνιστικότητας που θα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα και τις καθαρές βιομηχανικές συμφωνίες», πρόσθεσε σχετικά.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, το έτος-ρεκόρ θερμοκρασιών του 2024 αναδεικνύει επίσης τη σημασία της δράσης των μεγάλων κρατών και συγκεκριμένα τον σημαντικό ρόλο της G20 που πρέπει να δείξει τον δρόμο, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να δείξουν ότι διαθέτουν τις υψηλότερες δυνατές φιλοδοξίες και τις υποστηρίζουν.
«Ο κόσμος πρέπει να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα. Μπορούμε να προσφέρουμε τις τεχνολογίες και τα προϊόντα για να το πράξουμε και να επενδύσουμε σε αυτή την παγκόσμια μετάβαση. Η βελτίωση της κλιματικής ετοιμότητας και ανθεκτικότητας είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό επίσης της ασφάλειας και της ευημερίας μας, καθώς και της ανταγωνιστικότητάς μας», υπογράμμισε.
«Θα εκπονήσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη όσον αφορά στην ετοιμότητα και τον σχεδιασμό και να εξασφαλίσουμε τακτικές επιστημονικά τεκμηριωμένες εκτιμήσεις κινδύνου. Θέλουμε να αναπτύξουμε αυτή την πρωτοβουλία από κοινού με το Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς μέσω μιας ευρείας, ανοικτής και συμμετοχικής διαδικασίας», κατέληξε.
Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Πέτερ Λίζε, χαρακτήρισε τους αριθμούς που ακούστηκαν ανησυχητικούς και εξέφρασε την ελπίδα να χρησιμοποιηθούν ουδέτερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες και να ασκηθεί πίεση ώστε τα σχέδια της Επιτροπής για αύξηση της αποτελεσματικότητας και επίτευξη των στόχων για το κλίμα να υλοποιηθούν.
Από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ευρωβουλευτής Μοχάμεντ Τσαχίμ είπε πως είναι σημαντικό οι στόχοι για το κλίμα να επιτευχθούν με λιγότερη γραφειοκρατία και ζήτησε δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημερινές απειλές.
Από την ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη», η Ευρωβουλευτής Σίλβια Σαρντόνε είπε ότι τα μέτρα για την προστασία του κλίματος επέφεραν πλήγματα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σημείωσε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη αντιστοιχούν μόνο στο 8% παγκόσμιων εκπομπών, προσθέτοντας ότι οι δράσεις σε επίπεδο ΕΕ δεν έχουν νόημα από τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι ρυπαντές (ΗΠΑ, Κίνα) συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια δίχως περιορισμούς.
Από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Ευρωβουλευτής Μικέλε Πικάρντο χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητες επενδύσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την πράσινη οικονομία, όπως και αποτελεσματικά μέτρα για τη βιώσιμη γεωργία και την ανθεκτικότητα των συστημάτων, στα οποία, όπως είπε, θα πρέπει εκτός της Ευρώπης να συμβάλουν και οι διεθνείς εταίροι.
Εκ μέρους της ομάδας «Ανανεώστε την Ευρώπη», ο Ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν ζήτησε διπλασιασμό των προσπαθειών για το κλίμα με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ευημερία της Ευρώπης.
Από την ομάδα των Πρασίνων, η Ευρωβουλευτής Σάρα Ματιέ είπε ότι ενόψει Προεδρίας Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα, να διατηρήσει τους στόχους για το 2030 και να θέσει πιο φιλόδοξους για το 2040, ζητώντας για αυτό τον σκοπό τα κατάλληλα εργαλεία από την Επιτροπή.
Από την ομάδα της Αριστεράς, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «η Ευρώπη δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια για την άμυνα και τη στρατιωτικοποίηση, όταν όμως πρόκειται για την πράσινη μετάβαση οι πόροι είναι περιορισμένοι, ενώ ζήτησε να φορολογηθούν «οι πλούσιοι ρυπαντές και όχι τα φτωχά και μεσαία στρώματα των ευρωπαϊκών λαών, ούτε ο Παγκόσμιος Νότος που φέρει το κύριο βάρος των κλιματικών επιπτώσεων».
Τέλος, από την ομάδα «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών», η Ευρωβουλευτής Άνια Αρντ είπε ότι το ψύχος είναι αυτό που οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και πως οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας υπήρξαν και σε προβιομηχανικές εποχές. Προσέθεσε ότι οι πιο πολλές ημέρες ηλιοφάνειας στην Ευρώπη οδηγούν σε μεγαλύτερη θερμότητα και πως η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή εξυπηρετεί μόνο τις κυβερνήσεις που εμπορεύονται τα δικαιώματα ρύπων.
Πηγή: ΚΥΠΕ