«Έμφραγμα» στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών με τη φροντίδα, την ασφάλεια, αλλά δυστυχώς και με την… αναμονή στα Επείγοντα, ειδικά γι’ αυτούς που εντέλει θα γίνει εισαγωγή για νοσηλεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία του Australasian College for Emergency Medicine (ACEM), ο χρόνος της αναμονής (και υπομονής) αυτός, μέχρι να μεταφερθούν σε ένα δωμάτιο/κρεβάτι αυξήθηκε περαιτέρω και κυμαίνεται πλέον μεταξύ 12 και 16 ωρών.

Η ασφάλεια των ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο, επισήμανε το ACEM, προειδοποιώντας -εκ νέου- ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών «γεμίζουν» με ευάλωτους ανθρώπους που μπορεί να μη χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα, ωστόσο, δεν έχουν πού αλλού να πάνε για να τους «κοιτάξουν».

Επισημαίνεται δε ότι ένα πολύ ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι ηλικιωμένοι, ιδίως άτομα που πάσχουν από άνοια.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται … πραγματικά παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ζήτηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ACEM, Δρ Stephen Gourley.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε εθνικό επίπεδο το 90% των ατόμων που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο μεγάλης πόλης περίμεναν, κατά μέσο όρο 15 ώρες και 36 λεπτά, στα Επείγοντα.

Η αναμονή ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη (16 ώρες και 54 λεπτά) στα περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά μικρότερη (12 ώρες και 24 λεπτά) στις απομακρυσμένες περιοχές.

Αρνητική πρωτιά για την αναμονή στα Επείγοντα σε νοσοκομεία της Τασμανίας, με 23,36 ώρες αναμονή κατά μέσο όρο. Στη δεύτερη θέση η Νέα Νότια Ουαλία και η Περιοχή της Πρωτεύουσας με 17,54 ώρες και στην τρίτη η Βόρεια Περιοχή με 16,54 ώρες. Έπεται η Νότια Αυστραλία με 16,21 ώρες και μετά είναι η Βικτώρια με 16,06. Οι «καλύτερες» επιδόσεις είναι της Δυτικής Αυστραλίας, με 14,06 ώρες αναμονή και του Κουίνσλαντ με 12 ώρες (σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία σε Τασμανία και Βόρεια Περιοχή θεωρούνται περιφερειακά).

Το ACEM θα ήθελε ένα ποσοστό, όχι άνω του 10% των ασθενών που πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, να μην περιμένει πάνω από 8 ώρες στα Επείγοντα.

Για την ώρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, ένα ποσοστό 31% περιμένει περισσότερες ώρες, κατά μέσο όρο πάντα.

«Υπάρχει ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για να βρίσκεστε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στη συνέχεια πρέπει να σας μεταφέρουμε στους θαλάμους … και οι έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο περιμένουν οι άνθρωποι για ένα κρεβάτι τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά νοσηρότητας και ακόμη και η θνησιμότητα αυξάνεται», επισήμανε ο Δρ Gourley.

Είπε ότι τα δεδομένα, τα οποία καλύπτουν 293 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, έδειξαν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχική υγεία περνούν τον περισσότερο χρόνο στα Επείγοντα.

«Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πραγματικά σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι θορυβώδη, τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ, οπότε το να μένεις σε αυτό το περιβάλλον για μέρες δεν είναι πραγματικά καλό».

«Γνωρίζω παραδείγματα ανθρώπων που περίμεναν πέντε ή έξι ημέρες στα Επείγοντα για να γίνει διαθέσιμο ένα κρεβάτι».

Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής στα Επείγοντα, επισήμανε το ABC, επηρεάζονται από το πόσο γρήγορα μπορεί ένα νοσοκομείο να δώσει με ασφάλεια εξιτήριο σε ασθενείς που ήδη έχουν νοσηλευτεί, ώστε για να δημιουργήσει χώρο για νέους.

Αλλά όταν κάποιοι καταλήγουν στο νοσοκομείο επειδή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να τους φιλοξενήσουν – και όχι επειδή είναι πραγματικά άρρωστοι – η διαδικασία εξιτηρίου μπορεί να είναι μακρά και περίπλοκη.

Ο Δρ Gourley ανέφερε ότι περισσότεροι ασθενείς με άνοια φτάνουν στα Επείγοντα επειδή οίκοι ευγηρίας έκλεισαν τις high-need dementia units ή δεν είχαν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να διαχειριστούν «ανησυχητικές συμπεριφορές», οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ταραχή και περιπλάνηση.

«Οι ηλικιωμένοι ‘ωθούνται’ στο νοσοκομείο επειδή δεν έχουν πού αλλού να πάνε και κολλάνε εκεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, και αυτό μπορεί να είναι μήνες ή σε ορισμένες περιπτώσεις έως και ένας χρόνος».

«Αυτή τη στιγμή το 20% των κλινών εντατικής περίθαλψης καταλαμβάνεται από ανθρώπους που περιμένουν για κατάλληλη φροντίδα ηλικιωμένων».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί 35 εξειδικευμένες μονάδες φροντίδας άνοιας σε όλη τη χώρα έως το 2023. Μέχρι στιγμής λειτουργούν 16, ενώ άλλες 10 πρόκειται να ανοίξουν φέτος.

Ακόμα, μία εργαζόμενη σε μεγάλο νοσοκομείο της Μελβούρνης, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο ABC, ότι παρατήρησε αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Αναπηρίας (NDIS) που προσέρχονται στο τμήμα Επειγόντων.

«Είχα έναν κύριο τον οποίο ένας από τους φροντιστές του τον παράτησε, ειλικρινά, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, επειδή η χρηματοδότησή του είχε εξαντληθεί. Ήταν πραγματικά αναστατωμένος, καθώς δεν είχε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, αλλά παρόλα αυτά έπρεπε να εισαχθεί».

Οι περισσότερες Πολιτείες κέχουν τις δικές τους εκδοχές των προγραμμάτων «hospital in the home», τα οποία μειώνουν τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο ή αποτρέπουν εντελώς την εισαγωγή, με την επίσκεψη ιατρικών επαγγελματιών στους ασθενείς στο σπίτι.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επενδύσει σε 87 κλινικές επείγουσας περίθαλψης, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένες ασθένειες και τραυματισμούς εκτός ωραρίου αντί να προσέλθουν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Υπάρχουν επίσης 45 Medicare Mental Health Centres σε όλη τη χώρα με διευρυμένο ωράριο.

Από την πλευρά του, ο Δρ Gourley έθιξε και το ζήτημα με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι οποίες λειτουργούν ως «φαύλος κύκλος». Λόγω της πίεσης στους εργαζόμενους στην «πρώτη γραμμή» και την εξουθένωση, η υγειονομική περίθαλψη καθίσταται λιγότερο ελκυστική καριέρα ώστε και άλλοι να ακολουθήσουν το επάγγελμα.

«Η πίεση στο σύστημα αυτή τη στιγμή φτάνει σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν πραγματικά να εργαστούν με πλήρη απασχόληση … ή το άγχος σημαίνει ότι εγκαταλείπουν εντελώς την ‘πρώτη γραμμή’».

«Στις μεγάλες πόλεις οι κενές θέσεις για ειδικούς στην Επείγουσα Ιατρική ανέρχονται στο 50%, ενώ στις περιφερειακές και αγροτικές περιοχές ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 75%».

ΒΙΑ

Και εκτός από την εξουθένωση, το υγειονομικό προσωπικό έχει να αντιμετωπίσει και τη…βία εναντίον του.

Ενδεικτικό είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία της Βικτώριας αναγκάστηκαν να κηρύξουν «code black» (κωδικός που αφορά απειλή σε εργαζόμενο από μέλος του κοινού) πάνω από 680 φορές το περασμένο οικονομικό έτος, από 583 το προηγούμενο), σύμφωνα με την Herald Sun.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Μελβούρνη έρχονται πλέον αντιμέτωποι με μια βίαιη «ένοπλη ή σοβαρή απειλή» κάθε 12,8 ώρες.

Τα στοιχεία περιγράφουν ασθενείς που πέταξαν από έπιπλα μέχρι σερβίτσια ή ιατρικό υλικό ή χρησιμοποίησαν τα γυμνά τους χέρια για να γρονθοκοπήσουν, να κλωτσήσουν, να χτυπήσουν, να γρατζουνίσουν ή – σε τουλάχιστον μία περίπτωση – να αρπάξουν το θύμα τους «από το λαιμό».

Άλλες ανησυχητικές περιπτώσεις -αν και σημειώνονται ως «χωρίς βλάβη» – περιλάμβαναν ακατάλληλο άγγιγμα νοσηλευτή και έναν κατ’ οίκον ασθενή, ο οποίος «επιτέθηκε και παγίδευσε κλινικούς ιατρούς στην ιδιοκτησία του».

Το υγειονομικό προσωπικό αντιμετώπισε επίσης λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση. Πολλοί ασθενείς ήταν επιθετικοί και προκάλεσαν υλικές ζημιές ή έκαναν σοβαρές λεκτικές απειλές, μεταξύ άλλων και για δολοφονία.

Μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες υγείας της Μελβούρνης επισήμαναν ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι «εντελώς απαράδεκτη» και ότι επένδυσαν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας.

Όμως «εξακολουθούν να συμβαίνουν προκλητικά περιστατικά».

«Με τα περιστατικά επιθετικότητας προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αυξάνονται, εμείς – ως μερικές από τις κορυφαίες δημόσιες υπηρεσίες υγείας της Βικτώριας – ζητάμε την υποστήριξη της κοινότητας για να σεβαστούμε τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν εσάς και τους αγαπημένους σας».

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Πολιτείας, Ben Carroll, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να εξετάσει αυστηρότερη νομοθεσία για την πάταξη αυτών των περιστατικών.

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για θέματα Υγείας, Georgie Crozier, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την τοποθέτηση φρουρών (PSOs) στα νοσοκομεία.

The post «Έμφραγμα» στα νοσοκομεία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.