Αιχμές και καρφιά από Καραμανλή για τα εθνικά

Στα αυστηρά μηνύματα για τα εθνικά θέματα επέστρεψε ο Κώστας Καραμανλής από το Πολεμικό Μουσείο μέσα από αμετακίνητες θέσεις του αλλά και νέες αιχμές για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Από τον ίδιο είχε ανοίξει πριν από εξίμισι μήνες για πρώτη φορά στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εσωτερικό μέτωπο με τους δύο γαλάζιους πρώην πρωθυπουργούς. Εκεί ξαναβρέθηκαν χθες βουλευτές της ΝΔ αλλά και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αυτή τη φορά όχι στο βήμα του ομιλητή αλλά στο ακροατήριο της εκδήλωσης για το βιβλίο του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», το οποίο ο ίδιος ο καθηγητής χαρακτήρισε απότοκο της «εθνικής αγωνίας» του.

Κοινή γραμμή με Σαμαρά και Παυλόπουλο

Την ώρα που μέσω (και) της προεδρικής εκλογής και εκλογής προέδρου της Βουλής (επιλέγοντας τον Κώστα Τασούλα και τον Νικήτα Κακλαμάνη, αντίστοιχα) ο Μητσοτάκης προσδοκά έναν καινούργιο κύκλο αφενός παραταξιακής συνοχής, αφετέρου προσπάθειας επανασυσπείρωσης της παραδοσιακής εκλογικής βάσης της ΝΔ, η παρέμβαση Καραμανλή ήρθε ως υπενθύμιση των διαφορετικών προσεγγίσεων στο κόμμα και γαλάζιων ανησυχιών. «Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός», επανέλαβε ο Καραμανλής – το πρωτοείπε προ μηνός για να προλάβει τότε όσους θα διέκριναν επίθεση κατά του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Μόνο που αυτή τη φορά συνέδεσε την αγωνία του «για τα μελλούμενα» με «παρεμφερείς απόψεις» άλλων προσώπων, κατονομάζοντας προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά, τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πέτρο Μολυβιάτη. «Κάποιοι στην Ελλάδα, καλοπροαίρετοι θα πω εγώ, με καλή διάθεση, επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Είναι μια σχολή σκέψης που μας λέει να δείξουμε κατανόηση και στις “εύλογες” ανησυχίες της Τουρκίας», σχολίασε.

Ο Καραμανλής έμεινε σταθερός στην άποψη ότι η διαπραγμάτευση με την Αγκυρα «δεν είναι αυτοσκοπός», επιφυλάσσοντας βολές σε «όσους μιλούν για “σχολή της ακινησίας”» – όσοι αποκαλούν «αδράνεια και αποφυγή πρωτοβουλιών τον αγνό πατριωτισμό, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και την ανυποχώρητη στάση μπροστά στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας». Η αναφορά ερμηνεύτηκε ως καρφί και για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο Γιώργος Γεραπετρίτης δημοσίως έχει επισημάνει ότι ανεξάρτητα από την εκκίνηση ή μη της ελληνοτουρκικής συζήτησης για οριοθέτηση «δεν μπορεί να είναι επιλογή η ακινησία». Κατά τον Καραμανλή, απαιτείται «μακροπρόθεσμη στρατηγική», στα χνάρια του βιβλίου του Βαληνάκη, για την αναχαίτιση των τουρκικών βλέψεων. «Κάποιοι λένε για συνεκμετάλλευση. Πού; Σε όλο το Αιγαίο; Ή συνεκμετάλλευση, εφόσον θα είναι όλα σαφώς οριοθετημένα με βάση το διεθνές δίκαιο, εκεί και μόνον εκεί που ενδεχομένως συμπίπτουν τα όριά μας, αν και εφόσον επιβάλλεται από τα ευρήματα, και με βάση τα αντίστοιχα ποσοστά;», διερωτήθηκε. Και επέμεινε ότι «από κάποιους», εντός και εκτός Ελλάδας, γίνεται λανθασμένη ανάγνωση της «αναθεωρητικής Τουρκίας», για να καταλήξει με τη φράση ότι «δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλημμα “διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος”».

Από Μαξίμου και κυβέρνηση δεν σχολίασαν το παραμικρό και είναι σαφές ότι ξορκίζεται οτιδήποτε θα απειλούσε να πυροδοτήσει ζωηρές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. «Ολοι μαζί προσπαθούμε συνεχώς να ισχυροποιήσουμε τη χώρα, αυτή είναι η μοναδική μας έγνοια», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενόσω ο Μητσοτάκης δεν εγκαταλείπει το μότο τού «υπεύθυνου πατριωτισμού» όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενίσχυσης της άμυνας, μετανάστευσης.

Αυτό είπε στο γερμανικό podcast Table Τoday, προσθέτοντας επίσης τον κοινωνικό προοδευτισμό και τον οικονομικό φιλελευθερισμό για να αναφερθεί ξανά στην «τριγωνοποίηση». Από το Βερολίνο όπου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο έστειλε ξανά το μήνυμα ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο μικρό «ταμείο ανάκαμψης, ας πούμε, 100 δισεκατομμύρια», εστιασμένο στην άμυνα, και επιπλέον στάθηκε στην ανάγκη για λύσεις στα προβλήματα και τις ανησυχίες του κόσμου ως απάντηση στη στροφή τους σε «λαϊκιστικά κόμματα».

Προειδοποιήσεις από Σακελλαροπούλου

Στο μεταξύ, είχε χθες το εξ αναβολής – αποφορτισμένο πια – και ουσιαστικά αποχαιρετιστήριο τετ α τετ με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Προέχει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του καινούργιου Προέδρου», είπε ο Μητσοτάκης, και «να σφυρηλατηθεί, παρά τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να υπάρχουν, η εθνική ενότητα, αλλά με όρους ρεαλισμού και αλήθειας». Την ανάγκη ετοιμότητας του πολιτικού συστήματος «με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις» υπογράμμισε η Σακελλαροπούλου, επικαλούμενη «διακινδυνεύσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα της πατρίδας μας».