Ακυρώθηκαν οι αυξήσεις στον ΦΠΑ στα κατεχόμενα

Ανησυχία εκπροσώπων οργανώσεων του παραγωγικού τομέα για το οικονομικό μέλλον των κατεχομένων – Τι γράφει ο τ/κ Τύπος

Η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους υπαναχώρησε από τις προωθούμενες αυξήσεις στον ΦΠΑ, την ώρα που εκπρόσωποι οργανώσεων του παραγωγικού τομέα στα κατεχόμενα εξέφρασαν την ανησυχία τους για το οικονομικό μέλλον των κατεχομένων, όπως γράφει ο σημερινός Τ/κ Τύπος.

Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν, σχολίασε ότι η απόφαση οφείλεται στις έντονες αντιδράσεις των «πολιτών» για το αυξανόμενο κόστος ζωής και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης που θα επέφεραν οι αυξήσεις, γράφει η «Γιενί Μπακίς», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Από την άλλη, σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα η «Κίπρις», εκπρόσωποι οργανώσεων του παραγωγικού τομέα στα κατεχόμενα εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της οικονομίας. Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ, χαρακτήρισε το 2024 δύσκολο έτος, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, ενώ προέβλεψε ότι και το 2025 θα είναι εξίσου δύσκολο. Τόνισε δε την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη οικονομική πολιτική.

Ο πρόεδρος του τ/κ «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Αλί Καματζίογλου, δήλωσε ότι οι βιομήχανοι ολοκλήρωσαν το 2024 «διεξάγοντας έναν αγώνα μόνοι τους» και προέβλεψε δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες το 2025, υπογραμμίζοντας και αυτός την σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της τ/κ «ένωσης εργολάβων οικοδομών», Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ, επέρριψε ευθύνες στις πρακτικές των Ελληνοκυπρίων και στις «ρυθμίσεις» του κατοχικού καθεστώτος για την απόκτηση περιουσίας από αλλοδαπούς, για την αρνητική επίδραση στον τομέα. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2025, οι οποίες θα συμβάλλουν στην υπέρβαση των προβλημάτων.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της τ/κ «ένωσης ξενοδόχων», Σουλεϊμάν Κανσού, επεσήμανε τα προβλήματα που προκάλεσε η ύφεση στην ευρωπαϊκή αγορά, πλην των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, και προέβλεψε συνέχιση της αύξησης του κόστους λόγω πληθωρισμού. Τόνισε δε την ανάγκη ανάπτυξης πολιτικών για την άμβλυνση των επιπτώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ