
Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας ανοίγει μια επιστημονική συζήτηση για τις Ενοπλες Δυνάμεις με στόχο την αποτίμηση, την κατανόηση και την εξήγηση της μεταπολιτευτικής κληρονομιάς τους. Ο λόγος για το διήμερο συνέδριο με θέμα «50 χρόνια Δημοκρατίας και οι Ενοπλες Δυνάμεις: Τι μέλλει γενέσθαι;», που συνδιοργανώνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το οποίο ξεκίνησε χθες στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.
Στόχος της πρώτης αυτής οργανωμένης επιστημονικής προσπάθειας, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες και διπλωμάτες, είναι να εντοπιστούν και να υποδειχθούν οι τρόποι επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας ως προς τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να καταστούν ικανές να ανταποκριθούν με επάρκεια στις προκλήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος πολυκρίσεων.
Η εθνική άμυνα και ασφάλεια συνιστούν κορυφαίο δημόσιο αγαθό (ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε εξαιρετικά απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον), η έρευνα για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το συνέδριο επιδιώκει, λοιπόν, να λειτουργήσει ως καταλύτης για την εδραίωση των αμυντικών σπουδών στην χώρα μας.
Τελετή έναρξης
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ, η οποία ήταν γεμάτη από ανθρώπους κάθε ηλικίας, πολίτες και στρατιωτικούς, ακαδημαϊκούς και φοιτητές, με το καλωσόρισμα του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, και της γενικής διευθύντριας του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγήτριας του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική του ΕΚΠΑ Μαρίας Γαβουνέλη. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής ΕΚΠΑ και Sciences Po Paris Λουκάς Τσούκαλης προλόγισε τον κεντρικό ομιλητή, ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρώην υπουργό Εξωτερικών και υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Θέμα της ομιλίας του ήταν η «Δημοκρατική διακυβέρνηση και Ενοπλες Δυνάμεις στην εποχή της επιστροφής της γεωπολιτικής και του Μεγάλου Πολέμου».
Ο Βενιζέλος αναφέρθηκε στη δημοκρατική διακυβέρνηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εποχή που η Δύση αναζητεί ποια είναι και τι θέλει. Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική της ευρωπαϊκής άμυνας τη στιγμή που δοκιμάζεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ.
Τα θέματα των οκτώ πάνελ του διήμερου συνεδρίου καλύπτουν κάθε πτυχή: από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την παρουσία τους διαχρονικά στα ελληνικά Συντάγματα, από το διεθνές περιβάλλον και τα διδάγματα από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μέχρι την οργάνωση, την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, τη χρηματοδότηση αλλά και την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.