Αριστερές προσκλήσεις και πολιτικές παγίδες

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν στραφεί αλλού, ωστόσο η προετοιμασία στην Κουμουνδούρου για την εκλογή της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει ήδη ξεκινήσει – στην επόμενη συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία, που πολύ πιθανό να πραγματοποιείται την εβδομάδα που ακολουθεί, ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να θέσει επί τάπητος και την πρόταση που έχει ήδη κάνει δημόσια για κοινή προοδευτική υποψηφιότητα, με ανοίγματα τόσο προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και προς αυτή της Νέας Αριστεράς – αν δε μέχρι τότε κανείς εκ των υπολοίπων δεν έχει ανταποκριθεί, μπορεί η ΠΓ να «βγάλει» και το όνομα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τέτοια πρόταση, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να υπάρξει: η πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιλέγει ακόμα να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, περιμένοντας και το όνομα που θα ακουστεί από τα χείλη του Πρωθυπουργού, ενώ από τη πλευρά της Νέας Αριστεράς επικρατεί ψυχρότητα μετά τη διαχείριση της πρότασης για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου. Παράλληλα, τόσο ο ίδιος ο Φάμελλος όσο και ο Γιώργος Καραμέρος έχουν κλείσει την πόρτα σε μια ενδεχόμενη πρόταση της σημερινής Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου: «Εμείς δεν κρυφτήκαμε. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είπαμε ότι σε μια σειρά ζητημάτων, για παράδειγμα αναφέρθηκε το ζήτημα των Τεμπών ή το κράτος δικαίου, οι υποκλοπές και άλλα, τα οποία υποβάθμισαν την ποιότητα της δημοκρατίας, θα μπορούσε η κυρία Σακελλαροπούλου να είναι πιο ενεργή στο πλαίσιο του ρόλου της σε μια προεδρευόμενη Δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου, δείχνοντας τις διαθέσεις που υπάρχουν στην Κουμουνδούρου – ενώ σχεδόν δεδομένο είναι πως δεν θα τάσσονταν ούτε υπέρ μιας πρότασης για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η συζήτηση για την κοινή πρόταση στην Προεδρία, που θα ψηφιστεί από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αντικατοπτρίζει τη διάθεση που έχει η Κουμουνδούρου για τις σχέσεις που θέλει να αναπτύξει τόσο με την πλευρά Ανδρουλάκη όσο και με την πλευρά Χαρίτση: «Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη να υπάρχει ένα προοδευτικό σχήμα που να μπορεί, όχι απλά να τον ανατρέψει, αλλά να ασκήσει πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας», έχει αναφέρει (Kontra), μιλώντας επί της ουσίας για ένα μέτωπο που θα τεθεί απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Θέλουμε μια προοδευτική αλλαγή. Μόνος του και μόνη της δεν μπορεί κανένας και καμία να λύσει τα προβλήματα της ζωής και της κοινωνίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το σχετικό στίγμα και δηλώνοντας υπέρ του διαλόγου.

Το Κίνημα Δημοκρατίας

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι διεργασίες είναι μακρές και δύσκολες, με δεδομένο πως τουλάχιστον σχετικά με το ΠΑΣΟΚ το 2025 επιφυλάσσει παράλληλες διεργασίες σε επίπεδο συνεδρίων, με παράλληλα διακυβεύματα στα οποία κάθε σχηματισμός θέλει να έχει τον πρώτο και πρωταγωνιστικό ρόλο. Σ’ αυτές τις διεργασίες, τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνεται το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη – οι βουλευτές της επιρροής του θα περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν για να καθορίσουν τη στάση τους. «Περιμένουμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για να τοποθετηθούμε και να συμμετάσχουμε στη συζήτηση που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ονοματολογία δεν προσφέρει κάτι επί της ουσίας καθώς ο προβληματισμός μας δεν αφορά τόσο το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος, αλλά το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός», ανέφερε σε σχετική ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης.