Γενικός Εισαγγελέας: Το δικαίωμα στην έκφραση και την πληροφόρηση είναι το δικαίωμα στη Δημοκρατία

Συνέδριο με θέμα «Δικαίωμα στην έκφραση και στην πληροφόρηση: Μέσα ενημέρωσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύγχρονες δικαιικές προκλήσεις» – Ο χαιρετισμός του Γενικού Εισαγγελέα – «Το κράτος όχι μόνο δεν δύναται να παρεμβαίνει, αλλά έχει και θετική υποχρέωση να προσφέρει αποτελεσματικούς μηχανισμούς προστασίας των συγγραφέων και των δημοσιογράφων»

Το δικαίωμα στην έκφραση και την πληροφόρηση είναι βασικά το δικαίωμα στη Δημοκρατία, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, τονίζοντας τον υπεύθυνο και σοβαρό ρόλο που έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία σε ψηφιακό πλέον χρόνο -και άρα τάχιστο- μεταφέρουν ειδήσεις, απόψεις και δημιουργούν αντιλήψεις.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο της Ακαδημίας Παπαφιλίππου, με θέμα: «Δικαίωμα στην έκφραση και στην πληροφόρηση: Μέσα ενημέρωσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύγχρονες δικαιικές προκλήσεις», ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται τόσο από το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από το Άρθρο 19 του Συντάγματος.

Πρόσθεσε ότι δύναται να περιοριστεί μόνο με Νόμο, για σκοπούς αναγκαίους αποκλειστικά προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας, ή της συνταγματικής τάξης, ή της δημοσίας ασφαλείας, ή της δημόσιας τάξης, ή της δημοσίας υγείας, ή των δημοσίων ηθών, ή προς προστασία της υπόληψης ή των δικαιωμάτων άλλων, ή προς παρεμπόδιση της αποκάλυψης πληροφοριών που λήφθηκαν εμπιστευτικά, ή προς διατήρηση του κύρους και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το κράτος όχι μόνο δεν δύναται να παρεμβαίνει, αλλά έχει και θετική υποχρέωση να προσφέρει αποτελεσματικούς μηχανισμούς προστασίας των συγγραφέων και των δημοσιογράφων, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους χωρίς φόβο.

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, γινόμαστε μάρτυρες της ανάδυσης και έντονης δραστηριοποίησης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται είτε από πολίτες είτε από οργανωμένα σύνολα ως μέσα για άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και για διοχέτευση και άντληση πληροφοριών.

Είναι ωστόσο γεγονός, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, ότι μέσω τους, με σχετική ευκολία λόγω κυρίως της δυνατότητας δημιουργίας ανώνυμων λογαριασμών, δημοσιεύονται και αναπαράγονται αρκετές φορές επιζήμιες πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

«Υπό ορισμένες περιστάσεις, η διάδοση ψευδών ειδήσεων μπορεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αυτό συμβαίνει όταν μία δημοσίευση αφορά σε ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες που δύνανται να κλονίσουν τη δημόσια τάξη ή την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κράτος ή τα όργανα του, ή να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία στο κοινό, ή να παραβλάψουν με οποιοδήποτε τρόπο την κοινή ειρήνη και ευταξία», είπε.

Το αδίκημα αυτό, σημείωσε, τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια και/ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες πεντακόσιες και είναι από τα αδικήματα που για να προχωρήσει η όποια δίωξη χρειάζεται η γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποτελεί υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο, αν αποδείξει ότι η δημοσίευση έγινε με καλή πίστη και στηρίχτηκε σε γεγονότα που δικαιολογούν τέτοια δημοσίευση, ανέφερε.

Επιπρόσθετα, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο μισαλλόδοξος λόγος ή η ρητορική μίσους (hate speech), εκφεύγει της προστασίας τόσο του Άρθρου 19 του Συντάγματος όσο και του Άρθρου 10 της Σύμβασης, το ίδιο και η υποκίνηση βίας στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόθεση και χρήση άμεσου λεκτικού που υποκινεί τέτοια βία και υπάρχει πραγματική πιθανότητα η βία αυτή να πραγματωθεί

Αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, το οποίο αποσκοπεί στην ποινικοποίηση αξιόμεμπτων συμπεριφορών που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με αποστολή μηνυμάτων και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, με περιεχόμενο κατάφωρα προσβλητικό, άσεμνο, αισχρό, απειλητικό ή με ψευδές περιεχόμενο, με σκοπό την πρόκληση ενόχλησης ή/και παρενόχλησης ή/και άσκοπης ανησυχίας σε άλλο πρόσωπο, ή με σκοπό να επηρεαστούν δυσμενώς τα δικαιώματα άλλου προσώπου.

Οι ποινές, είπε, οι οποίες προβλέπονται για τα εν λόγω αδικήματα, κυμαίνονται μεταξύ των 2 και 3 χρόνων φυλάκισης και των πέντε και δέκα χιλιάδων ευρώ ως χρηματική ποινή.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, μετά από πολλές συζητήσεις στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής -στις οποίες η Νομική Υπηρεσία τοποθετήθηκε υπέρ της ψήφισής του- έτυχε πολλές φορές επεξεργασίας και εισήχθησαν σε αυτό αρκετές τροποποιήσεις για να διασκεδαστούν οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για περιορισμό του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Πρόσφατα, συνέχισε, και μετά από διαβούλευση που το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε με την Ένωση Συντακτών, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ κ.α., απεστάλη ένα τροποποιημένο νομοσχέδιο το οποίο θα μελετήσει η Νομική Υπηρεσία καθηκόντως και θα εκφράσει απόψεις επί τούτου.

«Θα περιοριστώ σε αυτό το στάδιο μόνο να αναφέρω ότι αυτά που πρέπει, μεταξύ άλλων, να μας προβληματίσουν κατά τη συζήτηση αυτού του θέματος είναι το κατά πόσον είναι ορθό μία συγκεκριμένη συμπεριφορά που διαπράττεται σε δημόσιο χώρο να είναι ποινικό αδίκημα, αλλά να μην ποινικοποιείται αν γίνεται στο Διαδίκτυο, ή το κατά πόσο μία κατάφωρα προσβλητική ή απειλητική συμπεριφορά, η οποία αποσκοπεί εσκεμμένα στον δυσμενή επηρεασμό των δικαιωμάτων άλλων προσώπων ή επιφέρει βλάβη σε άλλα πρόσωπα, μπορεί ή πρέπει να προστατεύεται απόλυτα κάτω από την επίκληση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πηγή: ΚΥΠΕ