Αγριεύει η κόντρα στους κόλπους των ΟΤΑ, με φόντο το τέλος ταφής απορριμμάτων, το οποίο για το 2025 θα είναι πολύ αυξημένο. Την αρχή έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος με επιστολή προς τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ, αναφέροντας πως οι δήμοι οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για απαράδεκτη απόφαση του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που ελήφθη ερήμην των δημοτικών Αρχών.
Από την πρώτη στιγμή, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο ΕΔΣΝΑ αρνήθηκαν πως πήραν απόφαση για τις αυξήσεις, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος προβλέπει την επιβολή του τέλους ταφής. Μάλιστα, χαρακτηριστικές είναι οι προχθεσινές δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής, λίγο πριν από την τετράωρη σύσκεψη με τους συναρμόδιους φορείς για το ζήτημα του τέλους στο υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος τόνισε πως η περιφέρεια «δεν θα κάνει ούτε τον εισπράκτορα, ούτε τον πολιτικό “αυτοφωράκια” οποιασδήποτε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο θέμα αυτό και στο ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και να το επιλύσει με την κατάλληλη νομοθέτηση».
Στον χορό των αντιδράσεων, πλέον, έχουν μπει αρκετοί δήμοι της Αττικής, πολλοί εκ των οποίων προετοιμάζουν προσφυγές και νομικές κινήσεις. Επειτα από συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ζωγράφου την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε η ανάκληση της παράνομης απόφασης του ΕΔΣΝΑ, αποφασίστηκε ομόφωνα η κατάθεση προσφυγής ακύρωσης της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Δήμοι Αμαρουσίου, Μοσχάτου – Ταύρου και Πεύκης – Λυκόβρυσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είναι ο πρώτος που κατέθεσε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ.
«Η υπόθεση του τέλους ταφής για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού διανύει το όγδοο έτος διαφωνιών με τις κυβερνήσεις. Η άποψή μας είναι ότι το τέλος αυτό είναι πρόστιμο, έχει επιβληθεί οριζόντια και είναι παράνομο, αντισυνταγματικό και καταχρηστικώς εφαρμοζόμενο. Για τον λόγο αυτόν η ΚΕΔΕ και 164 δήμοι της χώρας έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και το αποτέλεσμά της αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Κι ενώ όλοι αναμένουμε την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού Δικαστηρίου σχετικά με το τέλος ταφής, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ λαμβάνει σε συνεδρίαση εκ περιφοράς στις 27 Δεκεμβρίου 2024, μια παράνομη απόφαση την οποία και κοινοποιεί στους δήμους της Αττικής, ενημερώνοντάς τους ότι οφείλουν να καταβάλουν υποχρεώσεις τέλους ταφής αλλά και τέλους εισόδου στη χωματερή (gate fee) 18 μηνών μέσα στους 12 μήνες του 2025», τονίζει ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, υπενθυμίζοντας ότι κανένας ΦΟΔΣΑ της χώρας δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες, όπως ο ΕΔΣΝΑ.
Προσφυγή
από τον δήμαρχο
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ανακοίνωσε την προσφυγή κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ, η οποία, εν μέσω εορτών και ενώ έχουν ήδη εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2025, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιβάλλει την καταβολή συνολικών υποχρεώσεων ύψους 2.632.673 ευρώ για τον δήμο. «Η νέα αυτή απόφαση του ΕΔΣΝΑ, την περίοδο των εορτών, αποτελεί πρόκληση και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Κινούμαστε νομικά, ενώνουμε τη φωνή μας και με συναδέλφους δημάρχους και επιμένουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα το δεχτούμε».
Πάντως, σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κατά τη διάρκεια της οποίας ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, αποκάλυψε πως έστειλε επιστολή προς τη ΔΕΗ, με την οποία ζητά να παγώσει η από 27/12/2024 απόφαση του ΕΔΣΝΑ και να μην παρακρατηθούν από τους δήμους τα αυξημένα ποσά για το τέλος ταφής. Προανήγγειλε, δε, πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει ο ΕΔΣΝΑ, με στόχο να ληφθεί απόφαση, η οποία μάλλον θα ταυτίζεται με τη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία θα προβλέπει όπως όλα δείχνουν μείωση περίπου 30% για το τέλος του 2025.