Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα αδυνατεί αν όχι να αποδεχθεί, έστω να αντιληφθεί πως κάθε υπερβολή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και πως κάθε δράση που υπερβαίνει το μέτρο έχει αντίστοιχη εκτός μέτρου αντίδραση. Καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθούν τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της Metron Analysis που έδειξαν πως τα μόνα κόμματα που σημείωσαν σημαντική άνοδο ήταν τα ακροδεξιά. Της Λατινοπούλου που αύξησε τα ποσοστά της κατά σχεδόν δύο μονάδες και του Βελόπουλου κατά μία. Αντίθετα η Νέα Αριστερά έχασε ακόμα μία μονάδα πέφτοντας στο 1,8%, άλλη μία έχασε το κόμμα του Κασσελάκη στο 3,1%, σχεδόν τρεις μονάδες έπεσε το κόμμα της Κωνσταντοπούλου. Είναι ενδεικτικό ότι τα τέσσερα ακροδεξιά κόμματα αθροίζουν ποσοστό 20,3%, όλα τα έξι αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Μέρα 25, Κίνημα Δημοκρατίας, Νέα Αριστερά) αθροίζουν 29,3% και μόνη της η ΝΔ 29,1%! Προφανώς, η δεξιά στροφή και της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.
Υπάρχουν αιτίες οι οποίες προφανώς θα πρέπει να αναζητηθούν και στη στάση των αριστερών και κεντρώων κομμάτων και κυρίως στο είδος της αντιπολίτευσης που ασκούν. Οταν, ας πούμε, πέφτει ένα ασανσέρ νοσοκομείου, το οποίο όπως φάνηκε είχε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, είχε συντηρηθεί 2 φορές όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, με όλες τις πιστοποιήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοίνωση ότι «το ΕΣΥ καταρρέει όπως το ασανσέρ, υπάρχει αδήριτη ανάγκη η κυβέρνηση και η ηγεσία να αλλάξουν άμεσα γραμμή», η Νέα Αριστερά ανακοινώνει ότι «το σύστημα υγείας έχει αφεθεί στην τύχη του, υποδομές σε κατάρρευση, δεν ξέρουμε τι σόου θα στήσει ο προκλητικός Γεωργιάδης» και το ΚΚΕ (και όχι το ΠΑΣΟΚ όπως εκ παραδρομής γράφτηκε προ εβδομάδας) ότι «κραυγαλέα απόδειξη ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν προορίζονται για τις πραγματικές ανάγκες» οι πολίτες νιώθουν ότι αυτά τα κόμματα δεν μπορούν να τους προσφέρουν καμία πρακτική λύση, διότι πολύ απλά μονίμως δίνουν άσχετη απάντηση σε λάθος ερώτηση.
Οταν επιχειρείται να γίνει ένα έργο που θα διευκολύνει τη ζωή του μέσου πολίτη, όπως η στάση μετρό στα Εξάρχεια και βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ γράφει «καταστρέφεται μία ακόμα γειτονιά η ιστορικότερη του αθηναϊκού κέντρου» ο πολίτης νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά του, αλλά ότι τα τορπιλίζει. Οταν η αστυνομία εκκενώνει κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ώστε τα παιδιά να κάνουν μάθημα και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν απέξω «για να αποτραπεί η επιχείρηση της αστυνομίας» δείχνουν ότι δεν δίνουν δεκάρα για τον πολίτη που στέλνει το παιδί του σε δημόσιο πανεπιστήμιο και για τους φοιτητές που παρατείνουν τις σπουδές τους, κάποιοι πληρώνοντας επιπλέον ενοίκια και χάνουν εξεταστικές.
Τελευταίο, αλλά ενδεικτικό παράδειγμα, η αναστάτωση που προκλήθηκε από την απάντηση του Πρωθυπουργού την Τρίτη στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου – την οποία ομολογώ ούτε εγώ περίμενα όταν του έθετα το ερώτημα. Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης; Οτι «η βιολογία υπαγορεύει ότι υπάρχουν δύο φύλα». Με το που διατυπώθηκε, λοιπόν, αυτή η…. καινοφανής στα παγκόσμια επιστημονικά χρονικά διαπίστωση ο ΣΥΡΙΖΑ απεφάνθη: «Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ευθυγραμμιστεί απόλυτα με την ακραία ομοφοβική ατζέντα». Μοιάζει μάλλον δύσκολο ο μέσος πολίτης να ταυτιστεί με ένα κόμμα που χαρακτηρίζει «ακραία ομοφοβική» τη διαπίστωση πως «η βιολογία υπαγορεύει ότι υπάρχουν… δύο φύλα».
Ταυτόχρονα, υπάρχουν και… δύο δρόμοι. Της λογικής και της παραφροσύνης. Οποιος διαλέγει τον δεύτερο, δεν θα πρέπει να απορεί μετά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.