Εν αναμονή εξοπλισμού στον Μαυροκόλυμπο, υπαρκτός κίνδυνος απώλειας του νερού, λέει η Υπoυργός Γεωργίας – Μετέβη στο σημείο για να ενημερωθεί – «Υπάρχουν πάρα πολλά, τα οποία πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της ασφάλειας των φραγμάτων», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να χαθούν 1.300.000 κυβικά μέτρα νερού από το Φράγμα Μαυροκόλυμπου, όπου από χθες Κυριακή σημειώνεται διαρροή, όπως δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, απαντώντας σε ερώτηση σε επιτόπια επίσκεψή της.
- Πόλυ σοβαρό το πρόβλημα διαρροής στο φράγμα Μαυροκόλυμπος. Άδειασμα και μετά επιδίορθωση (pics)
- Mεγάλη διαρροή στο φράγμα Μαυροκόλυμπου. «Σημαντική εκροή νερού»
Η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι όντως είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος η απώλεια της ποσότητας νερού από το φράγμα, ωστόσο, αυτό θα επιβεβαιωθεί στο τέλος της μέρας «όταν ξέρουμε επακριβώς πού οφείλεται όλη αυτή η διαρροή που έχουμε και αναλόγως, όπως σας έχω πει, στόχος μας είναι να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο».
Εντός της ημέρας αναμένεται στο φράγμα ειδικός εξοπλισμός και εμπειρογνώμονες που έχουν κληθεί να συνεργαστούν μαζί με τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της διαρροής.
Όπως ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας οι λειτουργοί θα κάνουν επιτόπια εξέταση σε όλη την περιοχή για να αποκλειστούν οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες. Η έγνοια, σημείωσε, αυτή τη στιγμή είναι να εντοπιστεί αμέσως η πηγή της διαρροής.
Επεσήμανε ότι το πρόβλημα της διαρροής εντοπίστηκε από λειτουργό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων χθες το απόγευμα και αμέσως έγιναν όλες οι ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.
«Οπότε έγιναν ανάλογες ρυθμίσεις με το νερό που χάναμε, αποκόπηκαν δρόμοι, πάντα σε συνεργασία με την Τοπική Αρχή, την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος ήταν να αποκλειστεί «ο οποιοδήποτε κίνδυνος τόσο για τους εργαζόμενους που είναι από χθες εδώ, όσο και για τους διερχόμενους και τους κατοίκους».
Ανέφερε ότι ήδη από χθες το βράδυ έχει χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός που είχε το Υπουργείο στη διάθεσή του «και έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις, οι όποιες όμως ενδείξεις ως προς την ευστάθεια του φράγματος, αλλά και την πηγή της διαρροής θα επιβεβαιωθούν μέχρι το τέλος της ημέρας σήμερα που έρχεται συμπληρωματικός εξοπλισμός και από ερευνητικά κέντρα».
Η κ. Παναγιώτου είπε ότι το θέμα της ασφάλειας των φραγμάτων είναι στις προτεραιότητες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και σημείωσε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της, ήταν μία από τις προτεραιότητες που είχε θέσει αφού η Υπηρεσία Ασφάλειας των φραγμάτων αποτελείτο από ένα άτομο και αυτή τη στιγμή- από τον Μάρτιο πέρσι- έχει στελεχωθεί και έχει γίνει μια ομάδα πέντε ατόμων και αυτή η στελέχωση συνεχίζεται.
Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, πρόσθεσε, έχει σαφείς οδηγίες και είναι προτεραιότητά του η στελέχωση του ΤΑΥ και «συνεπεία αυτών των ενεργειών τον επόμενο μήνα θα έχουμε περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό».
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά, τα οποία πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της ασφάλειας των φραγμάτων. Είναι στις προτεραιότητές μας, όπως σας έχω πει από την πρώτη μέρα και τα παρακολουθούμε. Όμως είναι μακρύς ο δρόμος, που έχουμε να διανύσουμε».
Είμαστε, συνέχισε, η χώρα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φραγμάτων κατά κεφαλή πληθυσμού. «Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι τα πέντε άτομα που έχουμε και η στελέχωση που έχουμε σήμερα στο ΤΑΥ δεν μας ικανοποιούν και θέλουμε να αυξήσουμε- και συνεχίζουμε να το κάνουμε δηλαδή- για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό».
Η κ. Παναγιώτου τόνισε, όμως ότι «αυτή τη στιγμή η έγνοια μας εδώ είναι, όπως σας έχω πει, να εντοπίσουμε αμέσως την πηγή της διαρροής, έτσι ώστε να χάσουμε όσον το δυνατόν λιγότερες ποσότητες από το νερό άρδευσης που διοχετεύεται».
Σε παρατήρηση ότι εκφράζονται φόβοι πως το θέμα αυτό θα επιλυθεί μόνο όταν το φράγμα αδειάσει, με αποτέλεσμα να χαθούν 1.300.000 κυβικά μέτρα νερού και δη σε έναν άνομβρο χειμώνα, η κ. Παναγιώτου είπε ότι είναι όντως ένας «υπαρκτός κίνδυνος, τον οποίο όμως θα επιβεβαιώσουμε στο τέλος της μέρας, όταν ξέρουμε επακριβώς πού οφείλεται όλη αυτή η διαρροή που έχουμε και αναλόγως, όπως σας έχω πει, στόχος μας είναι να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο».
Ήδη, ανέφερε, καταφθάνουν δύο από τους εμπειρογνώμονες που αξιοποιεί το ΤΑΥ για να συνδράμουν σε όλη αυτήν την προσπάθεια.
Η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «η Κύπρος διανύει τα τελευταία δύο χρόνια από τα χειρότερα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ανομβρίας. Δυστυχώς, η Κύπρος εξακολουθεί να στηρίζεται στις καιρικές συνθήκες και αυτό θα τερματιστεί με την υλοποίηση του προγράμματος 28 δράσεων που έχει εξαγγείλει η παρούσα κυβέρνηση και έχει ήδη επικαιροποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τις προηγούμενες βδομάδες».
Κάλεσε όλους να μην σπαταλάνε νερό και μίλησε για δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Θα πρέπει «να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, από το κράτος μέχρι και τους πολίτες και την τοπική αρχή. Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί τη συνεργασία και την αφοσίωση όλων μας. Δεν πρέπει να σπαταλάμε νερό. Πρέπει να χρησιμοποιούμε το νερό αυτό, την πολύτιμη πηγή ζωής που έχουμε, με φειδώ όλοι μας, από τα νοικοκυριά μέχρι και τους αρδευτές μας. Το κράτος κάτι κάνει ό,τι είναι δυνατό και στις υποδομές του, αλλά και στη διαχείριση των πόρων που έχουμε. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις».
Ερωτηθείσα αν έγινε έλεγχος και αν μπορούσε αυτό να προβλεφθεί, η Δρ. Παναγιώτου είπε ότι ζήτησε ενημέρωση για όλα αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι ο υπεύθυνος μηχανικός είναι και ο επαρχιακός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ο οποίος την ενημέρωσε ότι ακολούθησε τη διαδικασία την οποία όφειλε να ακολουθήσει, η οποία καταγράφεται και στη νομοθεσία ούτως ή άλλως. «Η διαρροή εδώ- τον έχετε ακούσει και εσείς οι ίδιοι-δεν ήταν κάτι το οποίο μπόρεσαν να δουν στην τελευταία επιθεώρηση που γίνεται», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν αναμένεται να φθάσει εξειδικευμένος εξοπλισμός προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της διαρροής, η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «έχουν γίνει τάχιστα οι ενέργειες, η επαφή με όλο το προσωπικό του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), το οποίο μας βοηθά σε αυτή την προσπάθεια, το οποίο και ευχαριστώ. Είμαστε συνεργάτες με το ερευνητικό κέντρο και περιμένουμε τον εξοπλισμό από στιγμή σε στιγμή, μαζί και φυσικά με τους εμπειρογνώμονες που μετακαλέσαμε ήδη από χθες και είναι εδώ τώρα για να συνεργαστούμε μαζί με τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος για να δούμε όσο πιο σύντομα την πηγή της διαρροής. Εδώ οι λειτουργοί θα κάνουν μια επιτόπια εξέταση σε όλη την περιοχή για να αποκλείσουμε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος της ημέρας σήμερα να έχουμε καλύτερη εικόνα».
Πηγή: ΚΥΠΕ