Εκσυγχρονίζεται ο νόμος που διέπει τις μαρίνες – Τι αλλάζει

Πράσινο φως από Ολομέλεια για εκσυγχρονισμό των μαρίνων

Με 40 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τις μαρίνες στην Κύπρο.

Η βασική στόχευση του νόμου είναι να διευκολύνει τη λειτουργία και τη χρήση των μαρίνων, ενώ παράλληλα εισάγει νέες ρυθμίσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης τους. Με βάση τον νόμο αρμόδια αρχή είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, προβλέπεται η ρύθμιση της καταβολής τελών για την παραμονή σκαφών στις μαρίνες, καθώς και η υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων για τη συλλογή αποβλήτων από τα σκάφη και τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα. Επίσης, εισάγεται ο καθορισμός των αγκυροβολίων σκαφών αναψυχής και η αύξηση των ποινών για παραβάσεις της νομοθεσίας.

Στο νέο νόμο προβλέπεται ρύθμιση των ελλιμενισμένων σκαφών που ανήκουν σε κρατικές αρχές, με την εξαίρεση από την καταβολή τελών να ισχύει για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται στις συμβάσεις μίσθωσης των μαρίνων. Παράλληλα, οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη χρήση υδροπλάνων και τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών εξυπηρέτησης υδροπλάνων, υπό τις διατάξεις του περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμου.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά την κατακράτηση σκαφών σε περίπτωση μη καταβολής των τελών χρήσης μαρίνας, με τον διαχειριστή της μαρίνας να έχει πλέον τη δυνατότητα να ζητήσει δικαστική απόφαση για την απαγόρευση απόπλου του σκάφους.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Κυριάκους Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η νομοθεσία που ήταν 40 χρονών δεν διασφάλιζε τη λειτουργία των μαρίνων, ενός σημαντικού τομέα της οικονομίας όπως έχει διαμορφωθεί. Όπως είπε, κρίθηκε αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός αυτής της νομοθεσίας και πρόσθεσε ότι η διαχείριση των μαρίνων έπρεπε να γίνει με πνεύμα τουριστικής αντίληψης και όχι με πνεύμα διαχείρισης λιμανιών. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, η Βουλή εξανάγκασε την εκτελεστική εξουσία να καθορίσει το Υφυπουργείο Τουρισμού ως αρμόδια αρχή. Πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος θα φέρει τον τομέα μπροστά με τη ρύθμιση πολλών θεμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Θεοπέμπτου χαιρέτισε την πρόταση νόμου, αναφέροντας ότι αγγίζει ένα θέμα που βασανίζει για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από υγρά και στερεά απόβλητα. Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα γιατί πολλές φορές δεν υλοποιούνται όσα αναφέρονται στις μελέτες εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Είπε ακόμα ότι το κράτος είναι αναγκαίο να κάνει έλεγχο για τα απόβλητα και ότι το σκάφος όντως τα παρέδωσε και δεν τα έριξε στη θάλασσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ